Zoom добавят допълнителна защита, но не за всеки и не винаги?

Zoom предлагат end-to-end криптиране на разговорите, но само ако си плащате, но и тогава не всеки може да се възползва. 

Интересно, нали? Искаш защита на разговорите, но не може – трябва да си платиш. А ако случайно си платиш, но от Zoom все пак решат, че не трябва да имаш криптиране на кореспонденцията, тази екстра ти се премахва от плана. „Смятаме, че тази функция трябва да бъде част от нашите оферти за професионални клиенти“, заяви изпълнителният директор на Zoom Ерик Юан на среща с инвеститорите във Вторник. „Безплатни потребители – със сигурност не искаме да им дадем, защото също така искаме да работим съвместно с ФБР, с местните правоприлагащи органи, в случай че някои хора използват Zoom с лоши намерения.“

Изявлението на Юан е много интересно и повдига доста въпроси относно цялостната ни сигурност като техни потребители, но стъпката на компанията е разбираема, след като Zoom беше оприличена на „Нетфликс за детска порнография“.  Силното криптиране вероятно би затруднило модераторите и полицията в намирането на съдържание, но също така предлага допълнителна защита за хората, които обсъждат чувствителна информация или са изложени на риск от тормоз.

Юан подчерта, че криптирането изисква и практически компромиси, тъй като хората не могат да правят неща като набиране в криптиран разговор с телефон. Така че е вероятно дори много бизнес клиенти да не го имат налично непрекъснато. Но коментарите му също подчертават, че поддържането на правоприлагащите органи в цикъла е един от приоритетите на Zoom. Те уточниха детайли по тази политика в допълнително изявление. 

„Zoom не следи активно за съдържанието и не споделяме информация с органите на реда, освен в обстоятелства като насилие над деца. Нямаме „задна врата“, откъдето участници могат да влизат в срещи, без да бъдат видими за другите. Нищо от това няма да се промени “, заяви говорител на компанията. 

В крайна сметка всичко е добре, когато завършва добре, нали така. Ще има допълнително криптиране, но не винаги и не за всички, макар, че ще си плащате. ФБР и други правни органи ще имат достъп до нашите разговори и ще могат да се включват в тях, но само, когато те решат, че се налага.

Оценяме неспирната работа на Zoom по платформата си за разговори, но пандемията на Covid-19 главно показа недостатъците, над които трябва да се насочат и да поправят – немалък проблем е нестабилността и липсата на защита, заради които даже средни до големи компании отхвърлиха Zoom като средство за комуникация, а Американската армия директно забрани на всички в нея да имат това приложение на устройствата си. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *