Знаковите фигури на италианската мафия: Животът и престъпленията на най-опасните босове

Италианската мафия, особено сицилианската Cosa Nostra и неаполитанската Camorra, е известна със своите безмилостни и харизматични босове, които ръководят престъпните организации с железен юмрук. Тази статия изследва някои от най-значимите фигури на италианската мафия, които са оставили незаличима следа в света на организираната престъпност.

Салваторе Риина (1930-2017)
Известен като „Змията“ или „Чудовището“, Салваторе Риина беше босът на сицилианската Cosa Nostra от 1974 до 1993 г. Той беше безмилостен лидер, който използваше терор и насилие, за да наложи волята си и да поддържа контрола над организацията. Риина беше осъден за множество убийства, включително убийството на двама италиански съдии, разследващи мафиотските дейности. Той беше затворен през 1993 г. и остана зад решетките до смъртта си през 2017 г.

Бернардо Провенцано (1933- )
Бернардо Провенцано, известен като „Принцът на Мафия“, беше босът на сицилианската Cosa Nostra от 1993 до 2006 г. Той беше известен със своята предпазливост и способността си да остане скрит от правоприлагащите органи в продължение на почти 40 години. Провенцано беше арестуван през 2006 г. и осъден за множество убийства, включително убийството на двама италиански съдии, разследващи мафиотските дейности. Той получи доживотна присъда и остава в затвора.

Пиетро Алиери (1944- )
Пиетро Алиери, известен като „Пиетро Алио“, беше босът на неаполитанската Camorra от 1987 до 1994 г. Той беше известен със своята бруталност и безмилостност, като ръководеше широк спектър от незаконни дейности, включително трафик на наркотици, трафик на хора и рекет. Алиери беше арестуван през 1994 г. и осъден за множество убийства. Той получи доживотна присъда и остава в затвора.

Франческо Барбагало (1941- )
Франческо Барбагало, известен като „Франческо Илирио“, беше босът на неаполитанската Camorra от 1994 до 2007 г. Той беше известен със своята хитрост и способността си да избегне залавянето дълго време. Барбагало беше арестуван през 2007 г. и осъден за множество убийства, включително убийството на двама италиански съдии, разследващи мафиотските дейности. Той получи доживотна присъда и остава в затвора.

Матео Месина Денаро (1962- )
Матео Месина Денаро, известен като „Ухото“, беше дясната ръка на Бернардо Провенцано и се смята за настоящия бос на сицилианската Cosa Nostra. Той е известен със своята интелигентност и харизма, както и с участието си в множество мафиотски убийства. Месина Денаро беше арестуван през 2017 г. и очаква съдебен процес.

Тези знакови фигури на италианската мафия са оставили незаличима следа в света на организираната престъпност. Тяхната бруталност, хитрост и безмилостна амбиция ги превърнаха в едни от най-опасните и уважавани фигури в подземния свят. Въпреки арестите и присъдите, тяхното наследство продължава да живее, като техните организации продължават да участват в незаконни дейности и да предизвикват правоприлагащите органи по целия свят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *