Xiaomi потвърди слуховете за Xiaomi Smart Glasses

Явно 2021г. ще бъде запомнена като годината на умните очила. Миналата седмица Facebook представиха Ray-Ban Stories за $299, днес Xiaomi потвърдиха разработката на свой прототип – Xiaomi Smart Glasses. А все още не сме видели и идеята на Apple за Apple Glass, които се очакват също тази година.

Засега, сравнявайки характеристиките на моделите, Xiaomi определено ни е фаворит и бие конкуренцията по всички параметри. Има само един недостатък – не се знае дали концептуалният модел ще бъде някога произведен.

Xiaomi Smart Glasses

Говорител на компанията е казал пред The ​​Verge, че няма план за действителното им пускане в продажба, но Xiaomi е предоставила достатъчно подробности, за да изглежда концептуалният продукт донякъде правдоподобен – поне в някакъв момент в бъдеще.

Нека погледнем дизайна и характеристиките.

Xiaomi потвърди слуховете за Xiaomi Smart Glasses
Xiaomi Smart Glasses. Снимка: Интернет

Xiaomi казва, че е използвана монохромна система MicroLED поради „по-високата плътност на пикселите и по-дълъг живот, като същевременно има по-проста структура“ в сравнение с OLED. Според Xiaomi, MicroLED „позволява по-компактен дисплей, както и по-лесна интеграция на екрана“. За разлика от очилата на Facebook, Ray-Ban Stories, Xiaomi Smart Glasses всъщност притежават дисплей, който позволява да се използват за добавена реалност(AR).

Дисплеят на Xiaomi е „приблизително с размер на оризово зърно“ при 2,4 мм х 2,02 мм и има пикова яркост от 2 милиона нита. Светлината няма да е толкова ярка, след като действително достигне окото ви, разбира се. Xiaomi цитира случаи на използване като навигация, превод на живо и известия на дисплея.

Дисплеят MicroLED използва оптична вълноводна технология, която пречупва светлината на 180 градуса и така предава точно светлинните лъчи към човешкото око „чрез микроскопичната решетъчна структура на оптичния вълновод“, казва Xiaomi.

Самите очила са независимо устройство с операционна система Android, което не изисква постоянна телефонна връзка. Xiaomi предполага, че дори може да замени телефона ви някой ден. На борда има неназован четириядрен процесор, Wi-Fi и Bluetooth модули, батерия и 5-мегапикселова камера. Xiaomi казва, че очилата тежат само 51 грама.

Както споменахме предварително, тези очила няма да бъдат достъпни за обществеността и може дори да не съществуват. Така че трябва да гледате на твърденията на Xiaomi със скептицизъм. Въпреки това, след обявяването на Facebook и точно преди събитието на Apple за iPhone, демонстрацията на концепцията е ясен индикатор, че Xiaomi иска да бъде считана за играч в AR пространството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *