Най-тихата стая в света

Бихте ли се пробвали да поставите рекорд в най-тихата стая в света?

След тежкият работен ден и множеството телефонни разговори, които сте провели днес, не се ли нуждаете от малко спокойствие?Казват, че мълчанието е злато, но в САЩ има стая, която е толкова тиха, че може да направи всеки човек много богат, ако може да остане в нея – Audio Lab в централата на Microsoft във Вашингтон.

Най-дългото време, прекарвано от някого в „безеховата стая” в Орфийлд Лабораторикс в Южен Минеаполис е едва 45 минути. Тя абсорбира 99,99% от звуците и държи рекорда на Гинес за най-тихото място в света. Ако човек се задържи по-дълго време в стаята има вероятност да започне да халюцинира. 

Стаята е изградена от еднометрови акустични абсорбатори от стъклопласт, двойни стени от индустриална стомана и бетон, дебел 30 см. Основателят и президент на лабораторията Стивън Орфилд споделя защо е трудно да останем продължително време на такава тишина:

„Когато е тихо ушите се приспособяват. Колкото е по-тиха стаята, толкова повече неща започвате да чувате – ударите на сърцето си, силно къркорене в стомаха си, дори понякога чак белите си дробове. В „безеховата стая” вие сте звука. И това е много дезориентиращо преживяване.“ 

Орфилд обяснява, че то е толкова разконцентриращо, че е задължително да стоиш седнал: „Човек се ориентира чрез звуците, които чува като се движи, а в тази стая нямате никакви ориентири. Така че, ако останете в нея половин час, трябва да седнете на стол“

Тъй като тази стая е наистина най-тихото място в света, тя се използва за различни цели, включително и от НАСА, която изпраща там астронавтите си, за да симулира това, което ще звучи в космоса. Също така различни фирми се възползват от тишината, за да тестват колко шумни са продуктите им или да се оцени качеството на звука. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *