Windows 10 version 20H2 – нов ъпдейт с нови проблеми

Всеки ъпдейт на Windows 10 крие промени, които могат да нарушат начина, по който нашата система работи.

Преди няколко дни реших да проведа годишната профилактика и на стационарният компютър вкъщи и се натъкнах на нов ъпдейт и проблем. Всеки специалист ще ви препоръча да правите почистване на личните компютри поне веднъж годишно, а ако е машина, която се ползва всеки ден и по-често.

Та дойде заветният момент, в който да „освежа“ и този прилежно скрит паметник. Естествено след хардуерна профилактика – смяна на термо пастата, затягане на няколко вентилаторчета, издухване на натрупалият се прах – пристъпих и към софтуерна такава. Проверка на файловата система за стари и излишни файлове, преместване/изтриване на някои такива, проверка за грешки в регистрите, ъпдейт на драйвери и програми и т.н.

След цялата процедура се увеличи производителността с около 20%, всичко си работеше и машината, която вече се ползва само за Plex Server и даже няма мишка, компютър и монитор, заработи с нови сили.

Едно последно нещо, което проверих е дали има нова версия на операционната система и естествено имаше. Windows 10 version 20H2, която явно е от Октомври 2020г., беше налична за сваляне и тъй като не съм видял вълна от недоволни хора в интернет смело натиснах „Download and Install“. След няколко минути чакане и рестарт на компютъра той изчезна и връзката с него беше невъзможна.

Както споменах по-горе към него няма свързани мишка, клавиатура и монитор и всичко се прави през Microsoft Remote Desktop. След като се наложи да свържа изброените устройства се установи, че новият ъпдейт Windows 10 version 20H2, с новостите си и подобренията си, променя настройките за мрежа и такава всъщност не съществува.

Преинсталацията на драйверите за мрежова карта нямаше желаният ефект, че даже и никакъв и се наложи да пристъпя към по-груби и бързи мерки – деинсталиране на ъпдейта и използване на Microsoft Restore Point.

Помните ли стъпките по-горе за софтуерната профилактика?

Някъде в този момент съм решил, че резервните копия на Windows не ми трябват и ще спестя „много важно“ свободно пространство, ако ги изтрия. Умно, нали?

Та това беше първата дупка в плана за оправяне на ситуацията. Компютърът не разпознаваше рутера и съответно другите устройства по мрежата, където имам резервни копия, а липсата на достатъчно голяма флашка беше втората спънка.

Тук с помощта на чичо Google и бързо търсене през телефона разбрах, че имало опция за рестартиране на мрежовите настройки на Windows 10 и връщане до фабрични стойности. Нещо, което явно го има от доста време, но никога не съм ползвал и не подозирах за него.

Като последен вариант преди пълната преинсталация се насочих към Settings->Network & Internet->Status->Advanced network settings->Network reset. Съгласявате се с прозорците, които ще се покажат и след бърз рестарт, компютърът отново беше онлайн.

Ако трябва да представя днешната статия в резюме ще е нещо такова:

  • Задължително си правете профилактика на компютрите. Увеличава производителността и техният живот. Ако не знаете как винаги може да ги занесете в някой сервиз, например в Компютър Маркет ЕООД, където винаги ще откликнат на вашите нужди.
  • Ако не е жизнено важно, никога не трийте резервните копия на Windows 10. Все в някакъв момент ще ви потрябват.
  • Ако след ъпдейт нямате интернет и машината ви не е видима в мрежата използвайте препоръчителната стъпка за рестартиране на мрежовите настройки – Settings->Network & Internet->Status->Advanced network settings->Network reset.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *