Състоянието на най-богатите хора в света непрекъснато се променя поради различни фактори като пазарни колебания, инвестиции и лични обстоятелства. Тази статия ще представи десетте най-богати хора в света към момента на публикуване, ще обсъди основните източници на тяхното богатство и ще подчертае техните усилия за филантропия.

  1. Илон Мъск (Нетно състояние: $264,5 милиарда)

Източник на богатство: Tesla, SpaceX, Neuralink и The Boring Company

Роден в Южна Африка, Илон Мъск имигрира в Съединените щати в детството си. Той е най-известен с ролята си на главен изпълнителен директор на Tesla, пионер в електрическите превозни средства, и SpaceX, компания за космически пътувания и изследване. Мъск също е съосновател на Neuralink, невротехнологична компания, работеща върху интерфейс мозък-компютър, и The Boring Company, която изгражда тунели за високоскоростен транспорт.

Филантропия: Мъск е обещал да дари поне половината от състоянието си за благотворителност. Той подкрепя различни каузи, включително научни изследвания, образование и опазване на околната среда.

  1. Джеф Безос (Нетно състояние: $177 милиарда)

Източник на богатство: Amazon

Джеф Безос основава Amazon през 1994 г. като онлайн книжарница. Днес Amazon е глобален лидер в електронната търговия, облачните услуги и изкуствения интелект. Безос притежава и The Washington Post и Blue Origin, частна космическа компания.

Филантропия: Безос е обещал да даде поне половината от състоянието си за благотворителност чрез своя фонд Bezos Day One Fund. Фондът подкрепя организации, работещи за подобряване на живота на бездомните семейства и насърчаване на ранното детско образование.

  1. Бернар Арно (Нетно състояние: $158 милиарда)

Източник на богатство: LVMH

Бернар Арно е френски бизнесмен, председател и главен изпълнителен директор на LVMH, конгломерат за луксозни стоки. LVMH притежава над 70 марки, включително Louis Vuitton, Moët & Chandon и TAG Heuer.

Филантропия: Арно е направил няколко дарения за културни институции във Франция, включително пари за възстановяване на катедралата Нотр Дам след пожара през 2019 г.

  1. Бил Гейтс (Нетно състояние: $124 милиарда)

Източник на богатство: Microsoft, Cascade Investment и фондация Bill & Melinda Gates

Бил Гейтс съосновава Microsoft през 1975 г. с Пол Алън. След напускането си на Microsoft Гейтс се фокусира върху своята фондация Bill & Melinda Gates, която работи за справяне с глобални предизвикателства като бедност, болести и изменение на климата.

Филантропия: Фондацията Bill & Melinda Gates е най-голямата частна благотворителна организация в света. Тя е дарила милиарди долари за различни каузи, включително борбата с полиомиелита, подобряването на селското стопанство в развиващите се страни и намаляването на въглеродните емисии.

  1. Марк Зукърбърг (Нетно състояние: $104,5 милиарда)

Източник на богатство: Facebook

Марк Зукърбърг основава Facebook през 2004 г. като студент в Харвардския университет. Днес Facebook е една от най-големите социални медийни платформи в света.

Филантропия: Зукърбърг и съпругата му Присила Чан стартираха инициативата Chan Zuckerberg Initiative през 2015 г., за да „създадат свят, в който всички деца имат възможност да реализират потенциала си“. Инициативата се фокусира върху области като наука, образование и равенство между половете.

  1. Лари Елисън (Нетно състояние: $93,5 милиарда)

Източник на богатство: Oracle Corporation

Лари Елисън е съосновател и бивш главен изпълнителен директор на Oracle Corporation, една от най-големите корпорации за софтуер и хардуер в света.

Филантропия: Въпреки че не е известен с големи публични дарения, Елисън е подкрепил различни каузи, включително изследвания на рака и опазване на околната среда.

  1. Лари Пейдж (Нетно състояние: $91,5 милиарда)

Източник на богатство: Google

Лари Пейдж е съосновател на Google заедно със Сергей Брин. Google се превърна в глобален лидер в интернет търсенето, рекламата и технологиите.

Филантропия: Пейдж и Брин създадоха фондацията Alphabet Inc., за да управляват своите филантропски дейности. Фондацията финансира различни проекти, включително изследвания на дълголетието, развитие на интернет инфраструктура и подкрепа за образованието.

  1. Сергей Брин (Нетно състояние: $89,5 милиарда)

Източник на богатство: Google

Сергей Брин е съосновател на Google заедно с Лари Пейдж.

Филантропия: Подобно на Пейдж, Брин е насочил голяма част от филантропската си дейност към своята фондация Alphabet Inc. Фондацията подкрепя широк спектър от проекти, включително изследвания на дълголетието, развитие на интернет инфраструктура и подкрепа за образованието.

  1. Уорън Бъфет (Нетно състояние: $88,3 милиарда)

Източник на богатство: Berkshire Hathaway

Уорън Бъфет е председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, холдингова компания, която притежава десетки бизнеси, включително застрахователя Geico и веригата ресторанти Dairy Queen.

Филантропия: Бъфет е обещал да дари 99% от състоянието си за благотворителни цели чрез своята фондация Susan Thompson Buffett. Фондацията подкрепя различни каузи, включително здравеопазване, образование и права на жените.

  1. Мукеш Амбани (Нетно състояние: $84,8 милиарда)

Източник на богатство: Reliance Industries

Мукеш Амбани е индийски бизнесмен, председател и управляващ директор на Reliance Industries, конгломерат, работещ в сектори като петрол, газ, текстил и телекомуникации.

Филантропия: Амбани е направил няколко дарения за благотворителни каузи в Индия, включително подкрепа за здравеопазването и образованието. Той също така стартира инициатива, наречена Jio Platforms, за осигуряване на достъпен достъп до интернет в цяла Индия.

Заключение

Топ 10 на най-богатите хора в света притежават огромно състояние и влияние. Техните източници на богатство варират от технологии и иновации до традиционна индустрия и наследство. Въпреки различния си произход и подход към бизнеса, много от тях са се ангажирали с филантропия, използвайки ресурсите си, за да адресират глобални предизвикателства и да направят положителна промяна в света.