Като по Български – докато не те хванат не си в нарушение

Компанията-майка на TikTok е под съд в дело за събиране на данни за деца

Компанията-майка на TikTok, ByteDance, е съдена, след като се твърди, че нарушава законите за поверителност на децата и събира данните на младите потребители чрез видео приложението, което преди се наричаше Musical.ly.       ByteDance придоби Musical.ly през 2017 г., която впоследствие преквалифицира като изключително популярното социално видео приложение TikTok. Според жалбата на 3 декември, ByteDance е събирала данни от потребители на Musical.ly на възраст под 13 години без изричното съгласие на родителите си „поне от 2014 г.“ и е продавала данните на трети страни. Законът за защита на поверителността на децата в Интернет или COPPA забранява на социалните медии да събират данните на деца без изрично съгласие от родителите. Ако не получи това съгласие, това би било в нарушение на закона и ще отвори компанията за потенциални съдебни дела от регулатори като Федералната комисия по търговия.

„TikTok беше запозната с твърденията в жалбата преди време и въпреки че не сме съгласни с голяма част от това, което се твърди в жалбата, работихме със заинтересованите страни за постигане на решение на въпросите“, каза говорител на TikTok. „Тази резолюция трябва да бъде обявена скоро.“ 

Това е най-новото провинение на компанията по време на буря от обвинения срещу нея и нейните приложения. ByteDance вече се е сблъсквала с юридически проблеми за нарушаване на COPPA. По-рано тази година FTC постигна споразумение от 5,7 милиона долара заради нарушения на COPPA от Musical.ly. YouTube също постигна споразумение с FTC за подобни обвинения през септември, което доведе до глоба в размер на 170 милиона долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *