TikTok изгонени от САЩ, а League of Legends и Fortnite са под въпрос

Президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за официална забрана на трансакциите с китайски компании ByteDance и Tencent.

Търговската война между САЩ и Китай продължава с пълна пара и засяга все повече компании и услуги.С последната си заповед, президентът Доналд Тръмп поставя последен ултиматум на ByteDance и Tencent. Те имат 45 дни за да изпълнят условията, които ще им позволят да оперират в Щатите, а иначе  ще се смятат за заплаха за националната сигурност.

Тръмп иска да забрани приложенията и услугите, които са базирани в Китай, какъвто е случаят с TikTok на ByteDance и WeChat на Tencent. Той подписа изпълнителна заповед в четвъртък, която забранява не само тези две приложения в САЩ, но и всякакви трансакции с компаниите-родители.

Проблемът обаче е доста по-сериозен, защото зад имената на тези компании седят много други услуги, игри и приложения. Такъв е случая с Tencent, които са най-големият инвеститор на Riot Games и Epic Games, които както добре знаете, седят зад имената League of Legends и Fortnite. Една такава забрана директно ще наруши потока на инвестиции към любимите ни игрови заглавия и макар и компаниите да имат резервни варианти, това ще се усети и ще остави отпечатък.

Междувременно Microsoft потвърди, че компанията е заинтересована да купи операциите на TikTok. Докато Microsoft първоначално проявява интерес към придобиване само на операциите в САЩ, неотдавнашен доклад на Financial Times заяви, че компанията обмисля да закупи глобалния бизнес на TikTok. Microsoft очаква окончателно решение за придобиването на TikTok до 15 септември. Ако преговорите не приключат, китайската социална мрежа ще бъде забранена от САЩ само няколко дни след този срок. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *