Супер новина за Apple девелопърите – Swift Playgraounds е вече налично за MacOS

Ако искате да се научите да програмирате на езика на Apple Swift, вече има безплатно приложение съвместимо с вашият Mac

Ако сте в IT средите 100% сте чували за езика за програмиране Swift. Типично в стила на Apple, езика е за писане на софтуер само за техни устройства и е опростен до толкова, че може да се научи всяко дете, а на миналогодишната конференция WWDC видяхме най-младият им девелопър – 10 годишният Аюш.Близо четири години, след като стартира ексклузивно за iPad през 2016 г., приложението Swift Playgrounds на Apple вече е достъпно за Mac като част от инициативата на Apple Catalyst, предназначена да помогне за преодоляване на софтуерната пропаст между нейните платформи macOS и iOS.

Безплатното приложение, умело прикрито като видео игра, учи децата как да използват езика за програмиране Swift на Apple и може би да създават свои собствени приложения. Сега, когато е на Mac, за децата може да е по-лесно да публикуват и тези Swift приложения и да използват тези умения на същия лаптоп, който им е необходим за софтуера Xcode на компанията. Xcode не е наличен в таблетите на Apple.

В страницата на продуктите на Apple също се казва, че кодът ви безпроблемно ще се премества от iPad към Mac, докато го пишете, а новото приложение се предлага с няколко ексклузивни за Mac функции, като опцията да плъзнете и пуснете фрагменти от общ код директно в урока си с мишката или тракпад. Според 9to5Mac, той също има поддръжка за сензорната лента на MacBook Pro, но те не казват какво ще може да се прави с нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *