Как спазвате социална дистанция 2м.? Google имат решение – Sodar

Мобилното приложение за добавена реалност на Google, Sodar, позволява да проверите дали спазвате препоръчителната социална дистанция.

Повечето ограничителни мерки от извънредното положение отпаднаха, отвориха се кафета и ресторанти и идва лято. А как да спазваме заложената социална дистанция от 2 метра?Интернет бързо се напълни с много идеи за това – шапки със стърчащи двуметрови части, тениски със залепени ролетки и много други. Във времена като тези, в които по-голямата част от населението са пред компютъра и имат много свободно време, се раждат такива „гениални“ идеи лавинообразно. 

Google имат друго решение пък – просто трябва да си носите телефона.


Тяхното приложение Sodar, използвайки добавена реалност, ви показва в реално време дали спазвате дистанцията от 2м. Всеки, който ползва по-нов Андроид телефон може да се възползва от безплатната услуга, като не е нужно да се сваля допълнително приложение. Просто посетете https://sodar.withgoogle.com през вашето мобилно устройство и сайта ще използва вашата камера за да ви покаже радиус от 2 метра.
Функцията е налична само за Андроид устройства и то, ако са от по-новите модели. Доста по-стари не са поддържани. 

sodar интерфейс

За да сме честни, радиуса от 2 метра не е напълно точен и има отклонение +-20см, но все пак е достатъчно за да придобием някаква представа, а за да сме напълно честни – ако някой го е страх и наистина спазва социална дистанция, той ще седи на 5 метра от вас и не му трябва приложение за да му го каже. Такива приложения няма да спрат разпространението на Covid-19, защото хората, на които не им пука за социална дистанция с приложение или без, не я спазват. 

От СмартМакс аплодираме инциативата на Google и остава единствено нашата съвест за да спазваме препоръчителните мерки. А по какъв начин ще е това, всеки решава за себе си. Защо да не сложим и шапка със двуметрови стърчащи и шарени части – ще сте атракция в квартала. ​

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *