Умен Дом с Apple HomeKit

Какво е Умен Дом?

В последно време много често се чува за Smart Home (Умен Дом) услугите и почти няма дом, в който да няма поне едно смарт устройство.
Умният дом е това, което гледахме по филмите, когато бяхме деца и мечтаехме да летим с Флаш Гордън.
Наближавате домът си и вратата се отключва и отваря, влизате в стаята и осветлението и телевизора се включват, заспивате на дивана и сте забравили боба на котлона – няма проблем, защото сензорите за движение казват на контакта за фурната да се изключи.
Не е толкова интергалактическо, като по филмите, но след 100 години може и да е, а засега е просто удобно и икономично.
Минаха годините, в които съседката питаше за захар за кафето, сега вече съседите се питат за идеи как да си направят домовете по-умни и икономични.
Дали ще искате осветлението само да се изключва, когато ви няма в стаята, дали печката сама да спира вечер или пък ще искате бойлера да се включва когато наближите жилището си – винаги има вариант.
И тук идва въпроса какъв е той и колко ще струва, като по-долу ще обясним една от опциите на Apple устройствата.

Apple HomeKit

За потребителите на технологичният гигант Apple има повече варианти и по-гъвкави бюджетни решения.
​Apple устройствата като iPhone, iPad, а вече даже и MacBook, имат вграденото в операционната система приложение Home. 
То е от HomeKit проекта на Apple и просто казано е универсалното приложение, което управлява вашият дом и включените в него смарт контролери и сензори.
Ключовото тук е, че ако умните устройства са HomeKit съвместими или техният Хъб(Hub, Gateway) са HomeKit съвместими, вие може да ги контролирате от Home приложението и можете да комбинирате няколко производителя.
Представете си, че си купувате осветление на Xiaomi, IR Remote на Broadlink и сензори за движение на Fibaro – всеки от тези производители си има собствено приложение и за всеки отделен уред трябва да задавате настройки единствено от там. Не можете да правите автоматизации, защото просто няма връзка между тези устройства. 
Тук се включва HomeKit на Apple – обединява устройствата, съвместими с Apple HomeKit, и не се налага да ползвате приложенията за телефон на всеки производител, а само едно. 
Чрез него можете да настройвате автоматизации и зависимости между устройства с ралични марки и да не робувате само на една марка, която е безбожно висока, а да си купите устройствата, които ви харесват и са ви изгодни.
Тук слагам една вметка – когато избирате смарт устройствата си за дома, задължително проверете дали са съвместими в HomeKit и дали за да се ползва тази опция трябва да се купува допълнителен Hub/Gateway и ако се налага преминете към друго устройство.
2-ра вметка – Ако имате Hub/Gateway на Xiaomi и се разровите в настройките, ще видите, че има опция през него да се контролират и други марки, но не всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *