Персонала на Revolut твърди, че им е казано да напуснат или ще бъдат уволнени.

Revolut търсят варианти за съкращаване на разходите.

Членовете на най-големия стартъп в Европа казват, че са били подложени на натиск да напуснат работата си и да намалят заплатите си, тъй като компанията предприема мерки за икономия на разходиСегашни и бивши служители на Revolut казват, че са принудени да приемат прекратявания на трудовите договори, въпреки че компанията няма законови основания да ги уволни. Някои казват, че това се е случило, след като компанията силно натиснала доброволна схема, при която служителите бяха помолени да пожертват част от заплатата си в замяна на акции в компанията.

Revolut потвърди, че малък брой служители са напуснали фирмата поради причини за недобросъвестност, които са валидни основания за уволнение в Полша. Тези служители бяха уведомени за причината за напускането си устно и писмено при среща с техния ръководител и ръководител на човешки ресурси.

Офисът в Краков в Полша е основата на дейността на Revolut: това е най-големият офис на компанията и разполага с повече персонал от седалището си в Лондон. Наред с центровете в Литва и Португалия, тя е основният център за поддръжка на Revolut, където всички жалби на клиенти и работата по спазването на стандарти, се разглежда от почти 1000 служители.

Сега някои от служителите, за които се твърди, че са били подложени на натиск да напуснат, са оставени на улицата в чужда държава без работа или здравно осигуряване в средата на пандемия. Докато Полското правителство разширява разрешителните за пребиваване до края на „спешния период“, хората извън Европейския съюз рискуват да загубят визите си, след като тази специална разпоредба приключи.

Стратегията на Revolut

На 14 април, няколко седмици преди Елена, една от служителите под натиск, да бъде уволнена, Revolut обяви, че се опитва да намали потенциалните съкращения чрез планове за съкращаване на разходите, въпреки че е осигурил 500 милиона долара ново финансиране, като изтласка оценката си до 5,5 милиарда долара през февруари 2020 г. Компанията казва, че тези планове включват намаляване на разходите за възлагане на външни изпълнители и „изцяло доброволна“ схема за жертва на заплати, при която всеки служител може да обмени част от заплатите си за двойно по-голяма стойност за акции на Revolut. Акциите в схемата се оценяват на $ 121,4155 за акция – стойността на последния кръг за набиране на средства на Revolut.

Преди три седмици Елена се включила на седмичното си обаждане за събеседване с лидера на своя екип. Тя очаквала те да обсъдят текущ проект. Вместо това, няколко секунди в разговора, й казали, че е уволнена. Елена беше помолена да избере между два документа: единият каза, че е уволнена заради недобросъвестност, а другият – „взаимно споразумение“, включващо малко обезщетение и заявява, че избира да напусне компанията по свое желание. 

Тя била шокирана: две седмици по-рано тя казва, че мениджърът й я е уверил, че работата й е на сигурно място и че се представя добре. „Мислех, че може би трябва да говоря с друга институция за правен съвет, защото съм чужденец“, казва Елена. „казаха, че нямам допълнително време и че имам 30 минути, за да взема това решение.“ Уплашена за кариерата си, Елена в крайна сметка избра взаимното споразумение. 

Елена е един от повече от 50 служители в Полша и Португалия, за които се твърди, че са били подложени на натиск да напуснат работните си места в най-бързо развиващия се финтех старт в Европа, откакто удари пандемията на коронавирус. Техният брой не е включен в последните 62 съкращения, обявени от Revolut – защото технически са се съгласили да напуснат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *