Без зарядни в следващите поколения на Samsung и Apple?

Дали това няма да се превърне стандарт при всички производители?

Преди няколко дни плъзнаха слухове, че новите iPhone 12 устройства няма имат зарядни и слушалки в комплекта, а днес се получава и нова информация, че Samsung ще последват примера за устройствата си през 2021г. От къде им е хрумнала тази идея и с какви причини е предложена изобщо никой не знае и само се водят онлайн спорове и предположения, но това би било удар за всеки потребител, закупил си нов телефон. 

Представете си следната ситуация – отивате в магазин, сравнявате различни марки и модели, търговеца в магазина ви предлага нещо повече от това, което можете да си позволите, защото „е супер промоция този месец и няма да го има друг път“ и вие евентуално се съгласявате. Всичко до тук е точно, отивате до касата да го платите и да си вземете документите и ви питат „А зарядно и калъфче искате ли“, при което всеки от нас би си задал въпроса „Какво купих и защо е без зарядно?“.

Притеснителното в случая е, че Apple винаги са продавали допълнителни оригинални зарядни за около 80-90лв, а слушалките им са по 60-70лв. По слухове, старите 5W и 18W зарядни устройства, които до момента са в комплекта на телефоните, ще се спират и на пазара ще видим едно изцяло ново 20W бързо зареждащо зарядно устройство, което ще се продава отделно, но все още не знаем на каква цена.

И от двете компании се носят слухове, че тази стъпка се предприема, за да се намалят щетите по околната среда. До някъде ги разбираме и подкрепяме, защото всеки от нас е заринат от неизползвани зарядни в дома си,  но все пак не при всеки е така. Дали това няма да е спънка при избора на нов телефон – че трябва да се отделят още примерно 100лв за да имаме и оригинално зарядно за съответният модел?

В интернет веднага се появиха много дискусии във форумите и социалните мрежи и поддръжници и на двете страни водят разгорещени дискусии. Други причини за решението на Samsung и Apple, за които също не може да се потвърдят на 100%, са че по този начин опаковаката на устройството ще бъде значително по-малка и компаниите ще имат по-малки транспортни разходи, а в последствие и цената за крайният клиент щяла да бъде по-ниска, което ни кара да зададем следният въпрос – колко е разхода за транспорт на един брой телефон? Ако има 10 000 телефона в един контейнер и транспорта струва $1500 дали тези $0.15 отстъпка от крайната цена ще компенсират допълнителният разход от 150лв за зарядно и слушалки?

Какво реално ще се случи ще видим през Септември за Apple и през 2021г. за Samsung, но силно се надяваме до тогава тези идеи да са реални решения, подкрепени с факти и съждения, а не просто слухове. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *