Най-големите производители на оръжие в света: Техните продукти и приходи

Търговията с оръжие е мащабна индустрия, която генерира милиарди долари приходи годишно. Няколко държави и компании доминират на този пазар, произвеждайки и изнасяйки широк спектър от оръжия за различни правителства и въоръжени групи по света. В тази статия ще разгледаме най-големите производители на оръжие в света, ще обсъдим продуктите, които произвеждат, и ще класираме приходите им.

  1. Lockheed Martin (САЩ)

Lockheed Martin е мултинационална компания за аерокосмическа, отбранителна и технологична сигурност, базирана в Съединените щати. Компанията е най-големият производител на оръжие в света и произвежда широка гама от продукти, включително изтребители F-35, бомбардировачи B-2, ракети земя-въздух Patriot и кораби. Приходите на Lockheed Martin за 2020 г. са приблизително 57,7 милиарда долара.

  1. Raytheon Technologies (САЩ)

Raytheon Technologies е друга голяма американска компания за отбрана, която произвежда широка гама от продукти, включително ракети, системи за противоракетна отбрана, самолети и военноморски системи. Някои от най-известните им продукти включват ракетната система Tomahawk, системата за противоракетна отбрана Patriot и безпилотните летателни апарати Predator. Приходите на Raytheon Technologies за 2020 г. са приблизително 52,4 милиарда долара.

  1. British Aerospace Systems (Обединеното кралство)

BAE Systems е мултинационална отбранителна и авиокосмическа компания, базирана в Обединеното кралство. Компанията произвежда широка гама от продукти, включително изтребители Eurofighter Typhoon, кораби Type 45 и системи за управление на информацията. Приходите на BAE Systems за 2020 г. са приблизително 17,4 милиарда долара.

  1. Northrop Grumman (САЩ)

Northrop Grumman е американска компания за отбрана, която произвежда широка гама от продукти, включително бомбардировачи B-2, ракети Minuteman и системи за противоракетна отбрана. Приходите на Northrop Grumman за 2020 г. са приблизително 36,5 милиарда долара.

  1. Boeing (САЩ)

Boeing е американска мултинационална компания, която произвежда широка гама от продукти, включително изтребители F-15, хеликоптери Apache и сателити. Приходите на Boeing за 2020 г. са приблизително 61,9 милиарда долара.

  1. Thales Group (Франция)

Thales Group е френска мултинационална компания, която произвежда широка гама от продукти, включително системи за управление на информацията, радарни системи и противотанкови ракети. Приходите на Thales Group за 2020 г. са приблизително 14,8 милиарда долара.

  1. Leonardo (Италия)

Leonardo е италианска мултинационална компания, която произвежда широка гама от продукти, включително хеликоптери, ракети и системи за въздушна отбрана. Приходите на Leonardo за 2020 г. са приблизително 10,4 милиарда долара.

  1. Airbus (Европейски съюз)

Airbus е европейска мултинационална компания, която произвежда широка гама от продукти, включително самолети, хеликоптери и дронове. Приходите на Airbus за 2020 г. са приблизително 67,4 милиарда долара.

  1. General Dynamics (САЩ)

General Dynamics е американска компания за отбрана, която произвежда широка гама от продукти, включително танкове Abrams, кораби Arleigh Burke и бойни машини Bradley. Приходите на General Dynamics за 2020 г. са приблизително 35,9 милиарда долара.

  1. Rheinmetall (Германия)

Rheinmetall е германска мултинационална компания, която произвежда широка гама от продукти, включително танкове Leopard, оръдия и системи за управление на информацията. Приходите на Rheinmetall за 2020 г. са приблизително 6,1 милиарда долара.

Класация по приходи:

  1. Lockheed Martin (57,7 милиарда долара)
  2. Raytheon Technologies (52,4 милиарда долара)
  3. BAE Systems (17,4 милиарда долара)
  4. Northrop Grumman (36,5 милиарда долара)
  5. Boeing (61,9 милиарда долара)
  6. Thales Group (14,8 милиарда долара)
  7. Leonardo (10,4 милиарда долара)
  8. Airbus (67,4 милиарда долара)
  9. General Dynamics (35,9 милиарда долара)
  10. Rheinmetall (6,1 милиарда долара)

Заключение

Търговията с оръжие е значителна индустрия, която генерира милиарди долари приходи годишно. Най-големите производители на оръжие в света включват Lockheed Martin, Raytheon Technologies, BAE Systems, Northrop Grumman, Boeing и Thales Group. Тези компании произвеждат и изнасят широка гама от оръжия, включително изтребители, бомбардировачи, ракети и кораби, за различни правителства и въоръжени групи по света.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *