Тротинетките Lime пристигнаха и в Бургас

Ако се чудите какви са тези десетки зелени тротинетки забравени из града от вчера – не са забравени. Бургас се присъедини към списъка с градове, в които могат да се ползват електрическите тротинетки Lime. Сигурно сте ги видели на ключови места из центъра, Морска градина и другаде. Принципът е на споделено ползване и след приключване на вашия курс тротинетката е налична за ползване от друг. В днешната статия ще обясним какви са правилата, които трябва да спазвате и колко ще ви струва това удоволствие.

Как се ползват?

Как да използваме тротинетки Lime
Как да използваме тротинетки Lime

За да можете да се повозите на някоя от тротинетките на Lime първо трябва да инсталирате мобилното приложение за iOS или Android. През него можете да видите къде до вас има свободни превозни средства и колко енергия имат в батерията, а след като намерите подходящо да го отключите чрез сканиране на QR кода върху него или чрез ръчно въвеждане на номера му.

Регистрацията в приложението става за минута, а задължително условие е да посочите метод на плащане – кредитна/дебитна карта, Apple Pay, GooglePay. След като се изпълнилни нужните стъпки ще видите екрана, на който ви се показват тротинетките налични около вас и цените, които ще ползвате.

Тротинетки Lime около нас и цени
Тротинетки Lime около нас и цени

Както виждате от снимката, отключването на тротинетката струва 1.20лв, а всяка минута след това се таксува 0.25лв. Таксата отключване се прилага всеки път, когато вземете тротинетка, но не забравяйте да приключите пътуването си в приложението, когато стигнете до желаната дестинация. Ако не го направите, тротинетката си остава свързана към вашия профил и може да натрупате нежелани големи сметки.

Както сигурно сте забелязали има и опция да запазите тротинетката, която сте си харесали. Това е удобен вариант, ако се налага да вървите повече време до най-близката, а искате да сте сигурни, че никой няма да я вземе преди вас. През това време тя няма да се показва на другите потребители като свободна и ще си осигурите превоза за вашето пътуване. Първите 10 минути са безплатни, а след това се таксува 0.25лв на минута за времето, докато е запазена – максимум 30 минути.

Какви са правилата, за да ползваме Lime в Бургас?

Естествено си има и правила, които трябва да спазваме, за да гарантираме нашата сигурност и тази на околните. Също така и на самата тротинетка, естествено.

Тротинетки Lime в Бургас - правила
Тротинетки Lime в Бургас – правила
  1. Внимавайте за препятствия по пътя.
  2. Следвайте правилата за движение, а ако не ги знаете е хубаво да ги научите – не забравяйте и улиците, по които е забранено да се преминава с превозни средства, а именно всички, които в началото имат знак указващ пешеходна зона.
Г15 "Задължителен път само за пешеходци"
Г15 „Задължителен път само за пешеходци“
  1. С палеца на дясната си ръка контролирате скоростта, а с лявата ръка натиската спирачка.
  2. Не блокирайте пешеходни пътеки.
  3. Lime препоръчват да карате тротинетките им само, ако имате навършени 18г.
  4. Винаги носете каски. Логично, заради хигиенни причини и други, на тротинетките няма предварително оставени каски.
  5. Паркирайте само на обозначените места.
  6. Не изпълнявайте рискови маневри. Ако сте гледали скоро филма Ямакаши трябва да подтиснете тези изблици и да помислите за безопасността си, а и за тази на околните.
  7. Предварително проверете тротинетката дали е годна за безопасна експлоатация – дали има разхлабени, повредени или счупени части.

Ако спазвате тези правила и предпочитате екологично чист начин на придвижване Lime са за вас. Само инсталирайте приложението и намерете най-близката тротинетка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *