Какъв лаптоп да изберем

 

Какви са предимствата на преносимия компютър?

 

Мобилните компютри са лесно преносими, можете да ги носите по всяко време и навсякъде с вас. Новото поколение лаптопи, нетбуци и таблети тежат около и под 1 кг. Можете да работите на лаптопа, докато пътувате или докато си пиете кафето в любимото заведение.

Друг огромен плюс на лаптопа е неговата енергонезависимост. Можете да ползвате вашия преносим компютър или нетбук за определен период от време, без да имате източник на електроенергия. Дори ако токът спре, машината продължава да работи за разлика от настолния компютър. Съвременните батерии могат да ви осигурят от 3 до 12 часа автономна работа, в зависимост от вида на батерията, размера и типа на екрана, както и приложенията, с които работите.
Не трябва да пренебрегваме и удобстата на обединената периферия – в лаптопа разполагате с мишка, клавиатура, уеб камера, монитор, микрофон, безжична мрежа и в повечето случаи Bluetooth, картов четец и други допълнителни устройства.

На пазара има голямо разнообразие от марки и модели лаптопи с различни характеристики и дизайн. Тогава си задаваме въпроса: Как да изберем най-подходящия за нас лаптоп?

Ще се опитаме да ви упътим кои критерии са най-важни и определящи при вашия избор. 

Решаващ критерий за избора ви трябва да бъде работата, за която ще се използва лаптопа – за офис приложения, като домашен компютър ( за гледане на филми, сърфиране в интернет, стандартни игри), за графики и рисуване, за по-тежки игри и др. По този начин ще можете да определите големината на екрана, който би бил достатъчен и най-важното – основните компоненти (процесор, видео карта, памет, твърд диск), които могат да отговорят на вашите изисквания.

Най-общо преносимите компютри можем да разделим в три групи, според техните размери и възможности:

• Netbook – много леки, не разполагат с мощни компоненти. Предоставят възможност за работа с основни програми, като например Office пакет;

• Стандартни – предлагат се в различни размери. Най-често срещани са 14” – 16”. По-тежки в сравнение с нетбуците.

• Хибриди лаптоп/таблет – имат сензорни екрани. Някои хибриди предоставят възможност за откачане на клавиатурата и в този вариант може да се използват като таблет. Също доста лек вариант.

 

Процесор

За производителността на лаптопа от ключово значение е бързината на процесора. По-слаби процесори са Celeron, Atom и Pentium на Intel, както и Sempron, Athlon, сериите E1 и E2 на AMD.

Процесорите Core i3, Core i5, Core i7 на Intel и процесори от сериите FX-, A- на AMD са подходящи както за масови потребители, така и за геймъри и потребители работещи с CAD CAM приложения.

Препоръчваме ви процесорите Intel, поради по-надеждната им работа. Процесорите на AMD отделят по-голямо количество топлина, което често води до прегряване.
Процесорите с вграден видео чип са препоръчителни за масовия потребител, който ще използва лаптопа за сърфиране в интернет и офис приложения.

RAM памет

RAM паметта също оказва влияние на производителността на лаптопа. В повечето случаи 4GB са напълно достатъчни за ежедневната работа с офис приложения, интернет, музика, филми и не тежки игри.

Твърд диск (HDD или SSD)

В лаптопите се използват два вида твърди дискове: стандартните HDD (Hard Disk Drive) и SSD (Solid-State Drive).

Стандартните HDD записват информацията върху въртящи се метални дискове с магнитно покритие и се предлагат със скорост на въртене 5400rpm или 7200rpm (оборота в минута). Първите са по-бавни, но за сметка на това консумират по-малко енергия.

SSD дисковете запазват информацията в свързани флаш чипове, монтирани върху платка. Поради липса на механични части, работата им е по-надеждна и продължителна, а скоростта на флаш паметта ги прави значително по-бързи от стандартните HDD.

От друга страна SSD са с по-малък обем памет и цената им е по-висока.

Как да решим какъв диск да изберем?

Изберете HDD, ако:
• Обичате да теглите филми и музика. Големия капацитет на HDD ще ви осигури необходимото пространство и няма да ви се налага често да се чудите какво да изтриете, за да освободите място на диска.
• Нямате нужда от свръх скорост и използвате лаптопа основно за офис приложения, леки игри, сърфиране и комуникация в интернет.
• Бюджета ви е ограничен.

 

Изберете SSD, ако:

• Бързината е важна за вас. Ако искате операционната ви система да зарежда бързо и да отваряте приложения светкавично, то трябва да отделите допълнителните средства за SSD.
• Има вероятност лаптопа ви да бъде подлаган на сътресения и удари. В такъв случай издръжливостта на удари, която притежава едно SSD може да ви спести много неприятности.

 

 

Видео карта

Обикновено лаптопите се предлагат с интегрирана графична карта, с цел по-малко потребление на енергия, по-малко излъчвана топлина и постигане на по-ниска цена. Разбира се, всичко това е за сметка на графичната производителност, която трудно може да се сравнява с тази на настолните компютри. Все пак съвременните вградени видео карти предоставят производителност, достатъчна за работа с графични приложения, гледане на филми и по-леки 3D игри. Но за всеки трябва да е пределно ясно, че лаптопа не е предназначен за сериозни игри и използването му за такава цел значително съкращава неговия живот.

 

Новите лаптопи се продават с или без инсталирана операционна система. Напоследък все по-често лаптопите се предлагат с безплатна операционна система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *