Как правописна грешка на хакер предотврати обир за почти 1 милиард долара

Правописна грешка в инструкция на онлайн банков превод помогна да се предотврати обир за почти 1 милиарда долара през миналия месец с участието на Централната банка на Бангладеш и Федералния резерв на Ню Йорк, съобщиха банкови служители.
Неизвестни все още хакери успяват да се измъкнат с около 80 милиона американски долара, превръщайки деянието в една от най-големите известни банкови кражби в историята.
Хакерите са проникнали в системата на Централната банка на Бангладеш и са откраднали пълномощия за извършване на банкови трансфери, заявиха двама висши служители на банката. След това са бомбардирали Федералния резерв на Ню Йорк с почти три дузини заявки за прехвърляне на пари от сметката на банката на Бангладеш към сметки във Филипините и Шри Ланка, казаха служители.Bank hackers
Четири заявки, за прехвърляне на около 81 милиона долара до Филипините, са се осъществили, но една пета, за $20 милиона е била спряна. Трансфера е бил адресиран до организация с нестопанска цел в Шри Ланка – фондация Shalika, но хакерите допуснали грешка в името на неправителствената организация. Вместо „foundation“, в името на фондацията те написали „fandation“, което подтиква Deutsche Bank – банката осъществяваща трансфера, да поиска потвърждение от Централната банка на Бангладеш, което е спряло трансфера, казва един от служителите.
Този главозамайващ и глобален обхват на обира подчертава нарастващата заплаха от кибер престъпността и как хакери могат да намерят слабите звена дори в най-сигурните компютърни мрежи.
Повече от месец след нападението, бангладешките служители се опитват да проследят парите, да подсилят сигурността и да идентифицират слабостите в системите им. Според тях е малко вероятно да хванат хакерите и може да отнеме месеци парите да бъдат възстановени, ако изобщо бъдат намерени.

Автор: Иван Петков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *