Това ли е бъдещето на колите?

Тези дни видяхме нови снимки на електрическата кола на Dyson. А дали бъдещето на всички автомобили е такова?

Какво ви харесва в една кола? Какво усещане търсите във външният дизайн и интериора? Дали искате усещане за класа и комфорт или предпочитате груба сила и кожени спортни седалки? А защо не усещане все едно сте в космически кораб – един единствен, модернизиран дисплей за пълен контрол + волан.

Дали вашите желания ще се припокрият с бъдещети трендове е силно под въпрос, особено след като цялата планета се върти около околоната среда и нейното опазване. Инициативата е уникална и я подкрепяме, но производителите ползват възможността за създаване на нови и футуристични автомобили, които да изместят класики като 2011 Camaro SS или още по-старото 1976 Camaro, които сигурно са познати на повечето от нас като Бъмбълби от филма Transformers.

Технологиите напредват с всеки изминал ден и навлизат във всяка една индустрия и производство, без изключение. Улесняват работният процес, изчисляват и премахват проблеми, заместват и премахват стари и ненужни функции. С премахването на фукции следва и премахването на бутони, копчета и цели панели от таблото на колата. За какво ви е радио, когато колата ви се свързва безжично с телефона ви и слушате любимите си парчета, защото телефона следи и знае вашият вкус за музика? Махаме го. Защо ви е допълнителен контролен панел за климатика, когато колата автоматично отчита къде има седнал човек и включва подгрев и отопляване само на тази зона? Махаме го. Вече не е модерно да се пуши – пепелника се маха.

И накрая получаваме едно чисто и гладко табло без всичките копчета и бутони, които сме свикнали да имаме. Повечето функции се рехвърлят към мобилно или гласово управление, а за тези, за които все пак ви трябва копче ще си го имате на волана.

Това са последните снимки на Dyson SUV – проекта за над 500 милиона, който изоставиха, защото не бил пригоден за масово производство. Изчистеният дизайн определено привлича окото, но повече напомня на детска играчка, отколкото на превозно средство, което да улесни живота ни, а рязката замяна на таблото с бутони и копчета с изцяло изчистено табло с мокет е леко стряскаща.

Dyson описва SUV като „радикален автомобил, който е натоварен с технологии“ и казва, че компанията му „е решила много проблеми, които традиционно са свързани с електрическите превозни средства“, въпреки че проектът в крайна сметка е изоставен, тъй като не е „търговски жизнеспособен“, а никъде не се споменава реални какви проблеми са отстранени.

Друг пример от последните години са Tesla. И не, не говорим за красивите и елегантни коли, които всички сме виждали по рекламите, а за Tesla Truck.

Помните го, нали? Пикапът, който трябваше да превземе ума и сърцата ни. Погледнато реални това е наистина един красив и изчистен Марсоход и спокойно може да се ползва при следващата мисия до Марс. Усеща се желанието на Илон Мъск за еволюция на автомобилите и това е достойно за адмирации, но в този случай новият модел електрическа кола донесе повече подигравки, отколко положителен принос на компанията. 

Груб, сякаш недовършен, дизайн, който може би е предвиден за друга местност, държава или планета. Интериора изглежда мрачен, въпреки романтичната панорамна гледка през стъкления таван. А таблото напомня на мраморния плот в кухнята с добавен джойстик, като за PlayStation.

Вие какво мислите? Готови ли сте за бъдещето, където колите ще изглеждат по този начин? Одобрявате или сте против? Какво бихте се радвали да видите в бъдещите коли? Намерете ни във Фейсбук и споделете вашето мнение в коментарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *