iOS 13.7 – новият ъпдейт носи поправки и една нова екстра за нотификации при досег с Covid-19

iOS 13.7 е вече налична за сваляне на всички Apple устройства, които са поддържани.

Не се споделят много детайли какви проблеми/грешки се оправят с новата версия на операционната система, но фокуса е върху новата опция за нотификации, ако сме били в досег с Covid-19.

Досега, за да получаваме известия при контакт със заразен, трябваше да инсталираме допълнително приложение, което да е специално разработено от всяко правителство или здравна организация. По последни данни това се е случило едва в 8% от държавите по света, затова Apple и Google преминават на друг вариант – стига съответната държава да поддържа такива известия, ние можем да ги получаваме след ъпдейтване на операционните ни системи. 

След инсталация на обновлението има нов ред в Settings при iPhone – Exposure Notifications, в който, ако влезете ще видите опцията за включване и ще последват няколко екрана за активиране.

Covid-19 iOS настройки

По подразбиране тези нотификации са изключени и всеки от нас трябва да реши дали иска да участва в програмата и да получава информация. Готиното в случая е, че не се налага инсталирането на други външни приложения, а от Apple ни успокояват, че теленоте им не съхраняват или изпращат информация на трети страни, без нашето изрично съгласие. 

Повече за начина на работа на самата система и каква е цялата идея може да прочетете в нашата статия ТУК, която писахме преди няколко месеца. 

За съжаление при опит за активация на услугата се връща отговор, че все още не е налична в България, защото не са позволени от нашето правителство или здравна организация, която ги контролира. Кога ще ги видим работещи не се знае.

Covid-19 iOS настройки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *