iOS 13.5 – по-лесна работа с Face ID, когато сме с маска и още….

Хората по целия свят носят маски, а за някои това е голям проблем, когато телефона не ги разпознае – Apple има решение

Предполагаме на повечето от вас, ако не и на всеки, се е случвало в последните 2 месеца да използвате лицево разпознаване, докато носите маска. Трудно е нали? А и е рисково да си свалите маската за да проработи.От Apple работят неуморно по нови версии на мобилната си операционна система и в новата актуализация ще видим решение именно на този проблем от ежедневието и няколко други промени.

Може би ви прави впечатление, че се пропускат няколко версии и от сегашната iOS 13.4.1 се прескача директно на iOS 13.5. В тези междинни и прескочени разработки е основата именно новият проект на Google и Apple за проследяване на заразени контакти, но явно ще го видим директно в следваща версия. 

Face ID и хората с маски
Да се върнем на темата – маските. Както споменахме по-горе, носим ги и ни пречат на лицевото разпознаване. В новият ъпдейт ще има компромисно решение за ползвателите на iPhone X или по-нов – веднага щом плъзнем пръст по екрана за да го отключим ще се появява опцията за въвеждане на заключващ код. Разликата със сегашната ситуация е, че сега може да отнеме до 10-15 секунди, докато Face ID не ви разпознае и ви поиска код за отключване, а в някои ситуации това време може да са животоспасяващи.

Contact tracing
Третата бета също представя първата версия на API за проследяване на контакти на Apple / Google (Contact tracing) за разработчици. Това няма да означава нищо за обикновените потребители, докато държавните здравни агенции не пуснат приложения, които го използват, но разработчиците на тези приложения могат поне да започнат разработката и тестването сега.

FaceTime Group Call
Когато правите групов разговор през FaceTime, iOS автоматично увеличава мащаба на човека, който говори. Това може да работи с трима или четирима души, но при по-пренаселени разговори това е тормоз. Ново в iOS 13.5 е превключвател за деактивиране на това. Отидете в Settings > FaceTime и потърсете Automatic Prominence. Там има превключвател за Speaking.

iOS 13.5 Music екстри

Нямаме информация дали споделената музика ще бъде достъпна и за хора, които нямат Apple ID, но скоро ще разберем. Очакваме iOS 13.5 в най-скоро време, като предполагаме, че до Септември месец няма да има други главни актуализации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *