Instagram пазили изтрити снимки и съобщения на своите сървъри – поискайте копие на личната си информация!

Проблемът бил установен през Октомври от потребител, а бъгът е оправен едва този месец.

Когато се регистрираме в някоя социална мрежа ние и гласуваме доверие, че тя ще управлява нашите лични данни коректно и когато решим, че искаме да изтрием нещо, то ще остане изтрито. Да ама не. Случаят с гиганта Instagram показва, че това не винаги се спазва „поради технически проблеми“.


През Октомври потребителят Соурат Покарел открил бъг, който пази стара и истрита информация от профила му в Instagram. Когато изследователят по сигурността поискал копие от снимки и директни съобщения от приложението за споделяне на снимки, му били изпратени данни, които той е изтрил преди повече от година, показвайки, че информацията никога не е била премахната изцяло от сървърите на Instagram.

Instagram казва, че това се дължи на грешка в системата, която вече е отстранена, а Покарел е награден с 6000 долара за изтъкване на проблема. Както съобщава TechCrunch, Покарел открива грешката през Октомври миналата година и казва, че е била отстранена по-рано този месец.

„Изследователят съобщи за проблем, при който нечии изтрити изображения и съобщения в Instagram ще бъдат включени в копие на тяхната информация, ако използва инструмента ни за изтегляне на вашата информация в Instagram“, заяви говорител на Instagram. „Поправихме проблема и не видяхме никакви доказателства за злоупотреба. Благодарим на изследователя, че ни съобщи този проблем. “

В интерес на истината, това не е първият случай на „забравена“ информация по нечий сървър. Преди време имаше подобни случаи с Туитър, които погрешка запазили съобщения изтрити от потребителите преди години. 

Научете и изисквайте правата си

Важно е да знаем правата си онлайн и да изискваме тяхното изпълнение. Все пак говорим за техника, а тя се разваля или, както е в случая – има бъгове – и трябва да проверяваме дали всичко работи, както ни е обещано. Според правилата на GDPR за поверителност на данните в ЕС, въведени през 2018, всички компании трябва да са оказали каква лична информация ще пази на сървърите си, за какъв период и да ни даде възможността да я изтрием по наше усмотрение, освен, ако няма законово изискване да я пази за минимален срок от време. Друго наше право, което може би е по-популярно, е че всеки потребител може да изиска копие на личната информация, която се съхранява за него. 

Именно по тази начин е открит и този бъг при Instagram, когато Покарел е видял, че в копието му от съхранявана лична информация има съобщения и снимки, които той е изтрил преди повече от година.

Както установихме, при експерименти да упражним това право, информацията, която получаваме, не винаги се обяснява сама по себе си, но в случая на Instagram е достатъчно лесно да се подреди. Това е и единственият лесен начин да разберете дали компаниите съхраняват данните ви дълго след като сте ги помолили да ги изтрият.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *