Huawei и TomTom срещу Google Maps

Предвид събитията и ограниченията от последните няколко месеца Huawei търси помощ от специалисти за да придобие независимост.         

Всички помним събитията от последните месеци, ограничения и глобите, които президента Тръмп наложи на китайските компании. Една от най-засегнатите страни в тази битка е именно Huawei. Телефоните на компанията заляха пазара и разбиха статуквото, наложено през последните години от Apple и Samsung, но истинскито предизвикателство предстои – как да се справят без услугите Google в телефоните си. 

Android е мобилна операционна система с отворен код и всеки Huawei телефон я ползва, но това скоро може да се промени и също да бъде обхваното от забраните на Американското правителство. Това, което Huawei е направило, според няколко публикации и изявления, е да създаде собствена операционна система, собствен магазин за приложения, а сега и собствена услуга за навигация. 

Тук се включва и гиганта TomTom. Едва ли има човек, който не е чувал името на тази навигация и някои от нас помним времената, когато само за да имаш тяхната навигация на телефона се плащаше по 200 евро за приложението. Годините на специализация и подобрения на своите карти и навигационна система, подреждат TomTom до имена като Garmin, Waze, Google Maps и други, а до техните услуги са се допитвали и Apple.

Huawei изместват фокусът си изцяло към разработката на собствената си опеционна система HarmonyOS, която според тях може изцяло да замести Android и да предложи не по-малко екстри и функции. Една от последните стъпки в това начинание и разработката на собствено приложение за навигация, с което да се откъснат изцяло от контрола на Google.

Процесът по изготвяне на карти и навигация не е никак лесен, но със имена като Huawei и TomTom очакваме само най-доброто, а какво реално ще се случи можем само да гадаем. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *