Google е в процес на федерално разследване на трудовите си практики

Google е под разследване от Националния съвет за трудови отношения на САЩ, съобщи CNBC в Понеделник.

Разследването следва неотдавнашните уволнения на четирима бивши служители на Google на име Лорънс Берланд, Пол Дюк, Ребека Ривърс и Софи Уолдман. И четиримата бивши служители бяха замесени във вътрешен активизъм по време на работата си за Google и насърчаваха колегите си да се присъединят към протестирането си по въпроси като плана на компанията да изгради цензурирана версия на своята търсачка в Китай или офертите си за договори на Министерството на отбраната. Ако бъде установено, че Google е уволнил тези служители във връзка с тяхната активност, това може да бъде намерено в нарушение на федералното трудово законодателство.

Четиримата служители повдигнаха обвинение в NLRB на 5 декември, твърдейки, че се използват нелоялни трудови практики. Google е бил под разследване от NLRB преди, включително скорошен случай, който беше уреден само преди два месеца. В това споразумение през Септември с агенцията, Google обеща, че ще позволи на служителите си да се обединят и да говорят с пресата, наред с други обещания. 

Обвинението през декември твърди, че Google е нарушил условията на спогодбата. Според CNBCразследването на NLRB ще се съсредоточи върху това дали Google е нарушила някакви трудови закони, като е уволнявала тези активисти и дали е възпирала служителите си да се обединяват.

Когато служителите подават обвинение в NLRB, агенцията трябва да започне разследване, за да определи дали трябва да предприеме официални действия и да подаде собствена жалба. Служителите на агенцията в Оукланд ще ръководят разследването, което се очаква да отнеме около 90 дни. Попитан за коментар от The VergeGoogle отговори със същото изявление, което използва след уволненията: 

„Ние уволнихме четири лица, които бяха замесени в умишлени и често повтарящи се нарушения на нашите дългогодишни политики за сигурност на данните, включително систематичен достъп и разпространение на материали и работа на други служители. Никой не е уволнен поради повдигане на тревоги или обсъждане на дейността на компанията.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *