Foxconn заменя 60000 работника с роботи

Най-големият производител на електроника в света Foxconn закрива над 60000 работни места в една от фабриките си за да ги замени с роботи. Съкращенията са част от процес на замяна на хората отговорни за “много от  производствените задачи обвързани с нашите дейности” с роботи, съобщиха от компанията.

foxconn

Foxconn Technology Group, който е основен доставчик за Samsung и Apple ще редуцира работниците в една от фабриките си от 110000 на 50000, но отрича това да означава, че ще намали работните места в дългосрочен план.

Компанията направи изявление:

„Ние прилагаме роботизираното инженерство и други иновативни технологии на производство, за да заменим повтарящи се задачи които преди са извършвали от служители, и сега  чрез обучение  даваме възможност на нашите служители  да се съсредоточат върху елементи с по- голяма добавена стойност в производствения процес, като научноизследователска и развойна дейност, управление на процеси и контрол на качеството . Ние ще продължим да внедряваме автоматизация и работна ръка в нашите производствени операции и очакваме да запазим значителното ниво на наша работна ръка в Китай.“  В компанията все още работят над 1,2 милиона души.

foxconn-jobs-1

Ксу Юлиян, шеф на връзки с обществеността за региона Куншан казва, че е вероятно все повече компании да последват този процес. Кушан в провинцията Янгсу е производствен хъб на електронната индустрия. От септември 2014, 505 фабрики в Донгуан в провинция Гуандонг са инвестирали  над 430 милиона долара в роботи, целящи да заменят хиляди работници.

Икономистите предупреждават, че бързата смяна на работна сила с роботи ще се отрази  негативно на пазара на труда и може да доведе до икономическа нестабилност. В доклад съставен от  Оксфордският и Делойтския университет се предполага, че автоматизацията на работни места (замяната с роботи) може да обхване до 35% от всички работни места през следващите две десетилетия.  Доста по-драстично е предвиждането на учените  Карл Бенедикт Фрей и Майкъл Осборн които предричат в своят доклад от 2013 г.  “Бъдещето на заетостта”,  50% от работните места по света да изчезнат през следващите 30-40 години.

foxconn-jobs-2

Бившият изпълнителен директор на McDonalds Ед Рензи наскоро коментира програмата на САЩ  “FOX Business”, която предвижда вдигане на минималната работна заплата на 15 долара на час с думите:  “По-евтино е да закупиш роботизирана ръка за 35000 долара отколкото да плащаш 15 долара на час на неефективен работник дъвчещ пържени картофи.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *