Четири начина, с които технологията подобри нашият свят през последното десетилетие

Tехнологията, като електричеството, до голяма степен е неутрална – това, което правите с нея, е от значение. И много добро е направено.

Запазване на хората в безопасност

Тъжната истина е, че 10 милиона американци годишно са физически малтретирани от партньори, според Националната коалиция срещу домашното насилие. По някакъв начин технологиите не помогнаха. Шпионски софтуер, инсталиран на телефони и други устройства, може да се използва за проследяване на хората и тяхната активност.

От друга страна, технологията даде на хората нови инструменти за борба с насилниците. Дискретни приложения като SmartSafe насочват хората към ресурси и имат съвети как да бъдете в безопасност онлайн и по телефона.

Фондацията Vodafone (благотворителната ръка на телефонния оператор) има подобно приложение и също предоставя на жертвите на тормоз специално пригодени смартфони, които с натискане на бутон сигнализират полицията и започват да записват случващото се в около тях.

Услугите, базирани на приложения, все повече помагат на хората да бъдат в безопасност при редица различни сценарии. През 2017 г. група тийнейджърки в Кения разработи приложение, наречено i-Cut, което позволява на момичетата да предупреждават полицията и медицинските власти чрез паник бутон, ако почувстват, че са изложени на риск от осакатяване на половите органи, което е незаконно, но не е рядкост в държавата.

Спасителна линия за бежанците

Друга група хора, за които свързаността се оказа все по-важна през последното десетилетие, са бежанците, принудени да бягат от домовете си по света заради конфликти и други опасности.

През лятото на 2016 г. CNET докладваше подробно за начините, по които технологията помага на бежанците. Видяхме как хората се вкопчват в Wi-Fi мрежата в бежанския лагер „Кале джунгла“ във Франция. Видяхме как технологията е от съществено значение за бежанците в Германия, които я използват за изучаване на езици; да намерят работа и жилище; и да решат как да се интегрират в новата си родна страна.

Междувременно в Гърция фондацията Vodafone внедрява своята преносима технология Instant Charge – източник на енергия, способен да зарежда 66 телефона едновременно. Това позволи на хората, които направиха опасния преход от Турция и Северна Африка, да се свържат с близки и да им кажат, че са в безопасност.

По-късно фондацията използва своята технология Instant Classroom, за да осигури образователни ресурси под формата на свързани таблети, лаптопи и прожектори, за да помогне на повече от 60 000 млади бежанци в района на Дадааб в Кения.

Реакция при бедствия

При някои бедствия регионите не само се откъсват, но стават и недостъпни. Тук помагат роботи за търсене и спасяване, които отиват на места, на които човек не може, оценят щети и идентифицират и спасяват жертви.

Във Фукушима, Япония, претърпяла една от най-големите ядрени бедствия в света след земетресение през 2011 г., през годините са изпращани все по-здрави роботи, които се опитват да определят истинската степен на щетите и дали има надежда за възстановяване в бъдеще, CNET посети миналата година, за да стане свидетел на роботи в действие.

За бедствия, които са по-близо до дома, се появиха цяла гама приложения, които да ви помогнат да се ориентирате в почти всеки сценарий. Подгответе своя дигитален комплект за първа помощ, който да ви помогне да преодолеете следващия пожар, ураган, наводнение или земетресение.

Анти-бракониерство

Що се отнася до защитата на уязвимите, не само хората са изложени на риск. Животните са ценна част от нашата екосистема, но много видове са все по-застрашени от бракониери.

От дронове против бракониери, оборудвани с нощно виждане, до камери, вградени в роговете на носорог, технологията се използва по много гениални начини през последното десетилетие за защита на животните. В Централна Америка, където почти 90% от яйцата на морските костенурки са откраднати от бракониери, учените излязоха с особено остроумно решение да се справят с незаконния трафик на яйца.

InvestEGGator е GPS-GSM проследяващо устройство, което е 3D-отпечатано, за да изглежда и да се чувства като истинско яйце на костенурка. Поставени в гнезда, които да бъдат откраднати от бракониери, яйцата могат да предоставят в реално време карти на пътищата за трафик на яйца, за да помогнат на властите да проследят и уловят извършителите.

През 2018 г. Facebook, Google, Microsoft, Pinterest, Alibaba, Baidu и 15 други технологични компании от цял ​​свят се присъединиха към Световния фонд за дивата природаМеждународния фонд за хуманно отношение към животните, и Трафик,  която следи търговията с продукти от дивата природа, за да създадат Глобалната коалиция за прекратяване на трафика на диви животни онлайн. Заедно те обещаха да затворят отворената мрежа за незаконната търговия с диви животни с надеждата да защитят видове за следващите поколения.

Изводът от днешната статия е, че технологията може да помогне в глобален мащаб, ако се научим как да я използваме правилно. Не се страхувайте да експерементирате и се учете от грешките си и на тези преди вас.
Има с какво да помогнем, нужна е само една стъпка в правилната посока. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *