Изглеждате ли добре при видео разговор? Ето 5 основни техники как да направите добро впечатление.

Колко често ви се налага да провеждате видео разговори? Забелязвали ли сте грешки при вас или при събеседника?

По-голямата част от хората по света работим от домовете си и се налага да импровизираме за да достигнем нивото на професионализъм, което ни предоставя офиса и вече изградената работна среда. Текущата ситуация остави много от професионалистите заключени в домовете им, но бизнесът не спи и много от длъжностите може да се изпълняват от комфорта на нашата всекидневна – писане на статии, блогърство, онлайн търговия, програмиране и т.н. Нормалните офис взаимоотношения с колеги, ръководители и партньори се заместват с видео разговори, а ние трябва да запазим същото ниво на професионализъм, нищо, че сме по нощница. Предоставяме ви някои основни принципи за това.

1. Осветете вашето лице

Това е първата стъпка, която да предприемете, когато ще водите видео разговор от вкъщи и от която зависят останалите фактори. Отворете всички пердета, щори и завеси и оставете слънчевата светлина да влезе в стаята. Ако е мрачен ден и просто не влиза достатъчно светлина можете да направите корекция на яркостта на екрана си. Той също е силен източник и може да помогне много за подобряване на визията.

Важно е да сте с лице към прозореца си, тъй като все пак искате да излгеждате добре, а не като някое привидение в тъмното.

2. Вдигнете камерата си.

Има един и само един, приемлив ъгъл на камерата: отпред на главата и на нивото на очите. Кухненската маса почти сигурно ще бъде по-ниска от лицето ви, а това означава, че хората ще ви гледат в неприятен за тях ъгъл. Бъдете креативни и използвайте каквото имат под ръка за да вдигнете камерата – книги, табуретка или по-висока маса, за да сте сигурни, че е на същото ниво като очите ви. Не искате хората да се чувстват така, сякаш ви гледат нагоре или надолу.

Камера на нивото на очите

3. Тествайте вашата връзка и видео преди разговора

Трябва да присъствате на вашата среща във вече приличен вид, така че да не коригирате заобикалящата ви среда, яркостта на екрана, ъгъла или косата си, докато всички ви гледат. Както Zoom, така и WebEx имат опция за преглед на вашето видео, преди да започне обаждането. Ако използвате тази опция, преди да влезете в разговор ще се появи визуализация на видео, за да проверите как изглежда всичко. Skype ще ви покаже този преглед по подразбиране, но когато използвам други приложения за видеоконференции, като Houseparty, отварям Photobooth, за да проверя видеото си, преди да вляза в разговор.

Когато разговорът започне е хубаво да махнете своето видео от екрана. Вече сте се нагласили, изглеждате добре, около вас е светло и приветливо – повече не трябва да се гледате и ще си действате само като разсейване. Вашият поглед трябва да е в камерата, за да изглежда, че гледате събеседника, а не във вашето видео и да изглежда все едно гледате земята – отсрещаната страна може да си помисли, че темата не ви интересува и не внимавате. Единствено предупреждение тук е да не забравяте, че все пак сте във видео конференция – не си бъркайте в носа. 

4. Намерете тихо място и най-добрите си слушалки

Повечето от нас нямат голям контрол върху аудиото, но ще звучи по-добре, ако се обадите от тихо място. Също така имайте предвид, че слушалките ви може да имат по-добър микрофон от вашия компютър. Повечето приложения за видеоконферентна връзка имат в настройките си инструмент за тестване на вашия микрофон и препоръчвам да съберете всички микрофони във вашата къща (слушалките често имат вграден такъв) и да ги тествате, за да намерите този, който звучи най-ясно. 

От учтивост към другите, моля, дръжте микрофона си заглушен, когато не говорите. Може да сте свикнали с обедния траш метъл на съседа, но никой друг не е. В Zoom има функция, която ви позволява да се заглушите, докато държите клавиша за интервал.

тихо място и най-добрите слушалки

5. Настанете се удобно

Като при всяка една среща, трябва да можете да отдадете цялото си внимание на събеседника без да изчезвате от време на време. Намерете мястото, което отговаря на предните условия, и ви е максимално комфортно. Бъдете с ясната нагласа, че може да не станете от там в дълъг период от време и винаги имайте най-нужните неща под ръка – зарядно за телефон и лаптоп, кафето ви, шише вода, материали за писане. На никой няма да му е приятно, ако ставате постоянно за да вземете поредният предмед, който ви трябва за да продължите. 

удобно и подготвено

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *