Ако ползвате Avast личните ви данни са продадени онлайн

Motherboard и PCMag провеждат разследване, което разкрива поредният скандал с лични данни

Ако след последните издънки на компаниите сте се успокоили и сте си казали, че вашите данни са сигурни, проверете си антивирусната. Ако е Avast данните ви са продадени онлайн.

Според разследващите източници антивирусната програма е широко разпространена, поради това, че е безплатна и много потребители я избират именно затова. Защо да плащат 35лв годишно за защита като Nod32, когато могат да свалят Avast безплатно даже и от официалният им уебсайт? Качеството си има цена и това не трябва да се пренебрегва. Това, че нещо е по-изгодно, не го прави по-хубаво. Замислете се следващият път. 

Avast, както се споменахме, се ползва на милиони устройства и през последните години обработва вашият трафик – бутоните, които сте натиснали, вашата история в търсачката Google и Google Maps. Естествено от компанията целят да ни защитят и затова ние доброволно им предоставяме тези данни за обработка и филтриране, но тяхна свързана фирма Jumpshot продава пакети от тези данни на заинтересовани и платежоспособни трети страни – в това число Google, Microsoft, Pepsi и други.

От Avast ни успокояват, че всъщност нашите данни като имена, мейл адреси или данни за контакт са сигурни и не са на пазара, но все пак нашата история в търсачките, кои видеа в YouTube сте гледали, кои страници в LinkedIn следвате и какви порно сайтове посещавате са в пакетите, които както Jumpshot се хвали на тяхната страница, съдържат информация от най-пазените онлайн градини. 

Все пак от Avast вече учтиво питат дали сте съгласни вашите данни да се ползват от тях – има отметка в антивирусната, а това, че са продадени още през 2018 е тема на други въпроси и разследвания. 

Ще ви държим в течение, а вие внимателно си избирайте какво и как ползвате. Понякога тези спестени 5 или 10 лева могат да ви струват много повече. 

0 thoughts on “Ако ползвате Avast личните ви данни са продадени онлайн”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *