Apple ще се борят с педофилията

Престъпниците, в това число и педофилите, стават все по-изобретателни всеки ден. Учат се как да използват технологиите в тяхна полза и как да остават скрити. Новите нива на криптиране в месинджъри като iMessage и WhatsApp ги прави предпочитани в тези групи хора, защото затрудняват проследяването на съобщенията и предотвратяването на престъпления.

Apple имат идея и план как да помогнат в борбата със сексуалните престъпления срещу деца.

Нов алгоритъм, вграден във всяко Apple устройство, ще следи съдържанието на снимките и ако засече насилие срещу деца ще алармира. Системата все още се разработва и тепърва предстои да се обяви, но по предварителна информация процесът ще се извършва единствено на устройството на потребителя. Тъй като Apple всъщност нямат право да сканират снимките на техните сървъри, с оглед на личните данни, всички процеси са насочени към локално ползване.

Да предположим, че имате снимки от такъв характер (силно се надявам да нямате) и те седят на вашия iPhone. Новата система ще има предварително зададени черти, точки и характерни признаци за сексуално насилие над деца, а вашият iPhone/iPad ще сваля тази информация при всяка промяна от страна на Apple. След като данните за сравнение са свалени на вашето устройство то автоматично ще премине вашите снимки през сътоветният филтър. Ако някоя снимка отговаря на посочените изисквания ще се алармира компанията в Купертино и ще бъде предоставена за преглед от човек.

На близко ниво този вид система е подобна на функциите за машинно обучение за идентификация на обекти и сцени, които вече присъстват в Apple Photos. Анализът се извършва на устройството и потребителите могат да се възползват от по-добрата функционалност за търсене. На практика вече има изградена такава система – остава само да се пригоди за новите изисквания.

APPLE ДОБАВЯ ФУНКЦИИ В MAIL И SAFARI ЗА ДОПЪЛНИТЕЛЕН КОНТРОЛ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ С IOS 15

Специалисти по сигурността сигнализират, че алгоритмите, които ще се използват, всъщност не са надеждни на 100% и със сигурност ще има фалшиво-позитивни сигнали, но детайлите за начина на работа все още не са изяснени и очакваме официална информация от Apple. А ако все пак сте примерен гражданин, въпреки фалшив сигнал, няма за какво да се притеснявате – каузата си заслужава.

Ако имате информация за престъпление срещу дете веднага сигнализирайте на съответните органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *