Apple, Google и Amazon се обединяват за разработване за стандарт с отворен код за интелигентен дом

Apple, Amazon, Google – все големи имена, се съюзяват за едно по-добро бъдеще.

Случвало ли ви се е да си закупите продукт за вашият Умен Дом и да установите, че той не е съвместим с другите устройства във вашият дом?Започва едно лутане по интернет форумите и по магазините за да видим аджеба защо така се случи, а отговорът обикновенно е много прост – различните производители като Apple, Google, Amazon и Xiaomi правят устройствата си съвместими само със такива от същата марка или серия. 

За радост на всички SmartHome ентусиасти, този проблем скоро ще изчезне от хоризонта. Създава се Project Connected Home over IP – съвместна идея на Apple, Google, Amazon, към който също ще се присъедини Zigbee Alliance – производителят на друг протокол за интелигентен дом – и многобройните му членове на борда, включително Ikea, Samsung SmartThings и Signify, компанията зад Philips Hue.

В новия стандарт ще бъдат внесени технологии от всяка от системите за интелигентни домове на трите компании – Apple’s HomeKit, Amazon’s Alexa и Google Weave. Те възнамеряват да пуснат първоначален проект в края на 2020 г. Google казва, че за разработчиците системата ще опрости разработката на продуктите и ще намали разходите, „като им даде един стандарт за изграждане на техните продукти“.

Стандартът ще работи заедно със съществуващите протоколи за свързване – като Wi-Fi и Bluetooth – вместо да се стреми да ги замени. Всъщност групата казва, че устройствата вероятно ще трябва да поддържат Wi-Fi, Bluetooth Low Energy или Thread (много обсъждан, но малко използван протокол за интелигентен дом), за да работят изобщо със системата. Как точно да се свърже дадено устройство ще зависи от неговия производител.

​Каквото и да са ни подготвили, ще е нещо незабравимо и първа стъпка към нещо голямо, а групата заявиха, че в началото ще се насочат към устройства за сигурност – аларми за дим, брави на вратите, интелигентни щепсели, системи за сигурност и контроли за отопление / климатизация. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *