Пореден удар за Huawei – изгонени от Англия

Мрежовото оборудване на Huawei ще бъде изведено от 5G мрежите на Обединеното кралство, съобщи правителството вчера

Войната, която Щатите започнаха миналата година започва да се отразява на позициите на Huawei и в другите държави и компанията търпи големи загуби.Както повечето от вас знаят, през Май месец миналата година САЩ обявиха Huawei и нейните устройства за опасни, защото позволявали на Пекин да следят информацията на другите държави. Поради тази причина, компанията известна със своите невероятни телефони, беше поставена в черният списък за търговия и и беше забранен всякакъв достъп до Американска техника или софтуер – в това число и мобилната операционна система Андроид. 

Ако се попадали на въпроси и инструкции по разни форуми и фейсбук групи „Как да си инсталирам Google магазин на Huawei“ – това е причината. Вторият удар към Китайската компания беше нанесен през месец Май тази година, когато от Щатите добавиха още условия към забраната за ползване на Американски продукти – съгласно новите мерки, които трябва да влязат в сила през Септември, Huawei и неговите доставчици, като производител на чипове TSMC, не могат да използват американската техника за проектиране или производство на продукти на Huawei.

През последните месеци напрежението и натиска за по-строги мерки в Английското правителство растат и решението бележи преобръщане от предишната позиция на правителството, обявена през Януари, което позволи оборудването на Huawei да бъде използвано в 5G инфраструктурата на страната, с определени ограничения. При това положение Huawei щеше да бъде ограничен до 35 процента пазарен дял и неговото оборудване не може да се използва в основни части на мрежата или географски чувствителни места. Сега обаче неговото оборудване ще бъде напълно премахнато от 5G мрежите на страната.

Тези нови мерки биха могли да окажат голямо влияние върху продуктите, които Huawei е в състояние да произвеждат, което критиците твърдят, че би могло да направи оборудването им по-малко безопасно. Ограниченията „ще принудят компанията да използва ненадеждна технология, която може да увеличи риска за Обединеното кралство“, според доклад за сигурност, който изтече в началото на този месец.

Например, собствените чипсети HiSilicon на Huawei могат да бъдат повлияни от мерките. BBC News съобщава, че полупроводниковата индустрия разчита на софтуера за автоматизация на електронния дизайн (EDA), за да автоматизира процеса на проектиране на съвременни чипове, като Kirin 990 5G процесор на Huawei. Санкциите обаче означават, че този софтуер вече не може да се използва при проектирането или производството на чипове на Huawei, тъй като основните разработчици на EDA имат връзки със САЩ. Това затруднява Huawei да произвежда свои собствени модерни най-съвременни процесори, според BBC News, като ги тласка към чипове на трети страни, които, твърди се, биха могли да бъдат по-трудни за проверка на служителите на киберсигурността в Обединеното кралство.

В отговор на новината говорител от Huawei нарече решението „разочароващо“ и заяви, че компанията е „уверена“, че новите санкции в САЩ няма да повлияят на „устойчивостта или сигурността на продуктите, които доставяме на Обединеното кралство“. Той твърди, че те са ръководени от търговската политика на САЩ, а не от сигурността, и призова британското правителство да преразгледа своето решение.

Специалисти коментираха, че извеждането на всяка техника и устройство, които Huawei е инсталирала в мрежите на Англия ще отнеме над 10 години и ще доведе до много проблеми. Заповедта влиза в сила от Септември тази година и трябва да се изпълни до 2027г., като разходите на Huawei за това се оценяват на около 2 милиарда паунда. 

Какво ще стане с компанията, ако не може да предостави същото качество на процесорите и изкуственият интелект контролиращ камерата при телефоните си? При положение, че това са ключови характеристики и плюсове на марката може да се очаква голям отлив на феновете, а може би ще ни изненадат с ново и иновативно решение, както направиха с своят магазин за приложения. Ще следим ситуацията и стискаме палци на всеки крайник лошите новини за компанията да приключат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *