Месечни архиви: декември 2021

КЗП се произнесе за индексацията на мобилните оператори

Както писахме преди два дни, мобилните оператори обявиха, че са решили да вдигнат цените на месечните си абонаменти с около 5% за всички съществуващи абонати. Промяната в таксуването трябва да се извърши в първото тримесечие на 2022г., а от Vivacom обявиха дата 5 февруари 2022г.

Само часове след като А1 и Vivacom обявиха намеренията си, КЗП(Комисия за защита на потребителите) се самосезира и обявиха, че ще извършат проверка по случая.

Комисията за защита на потребителите извършва проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители. Проверката има за цел да установи дали планираните промени биха били в съответствие с клаузите в конкретните договори и с одобрените общи условия. Комисията поверява и коректността на представянето на новите параметри, периода и обхвата на прилагане.

Днес вече е налично и тяхното становище, което гласи, че решението за индексация на месечните абонаменти и вдигането на цените за текущи потребители, е нелоялна политика и подлежи на санкция.

Според Димитър Маргаритов, председател на КЗП, мобилните оператори имат право да вдигнат цените на месечните абонаменти, но не и по начина, по който са обявили, че ще го направят. Според предоставените документи в КЗП, става ясно, че увеличението е с около 5%, което е инфлацията за 2020г. и 2021г., а според закона индексация е възможна единствено спрямо инфлацията за предходна година.

Увеличението на месечните такси, което е обявено да се извърши през първото тримесечие на 2022г., трябва да бъде с процентът инфлация за 2021г., който все още не е обявен от НСИ.

Димитър Маргаритов добави и едно уточнение. КЗП могат да глобят мобилните оператори за нелоялна практика, но не могат да повлияят на ценообразуването. Становището на КЗП е подкрепено от правителството, а вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обеща, че държавата ще застане зад потребителите.

Практиката е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат два пъти цената. Те искат да го направят за 2020 и за 2021 накуп през януари или февруари, когато излезе индекса на НСИ и да се отрази във фактурите за февруари“, подчерта още Нинова. „От днес ще има акт на органа, с който тази нелоялна търговска практика се забранява. Предупреждаваме операторите, че ако го направят ще наложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем поскъпването“

Следим темата с интерес и ще ви държим в течение с новостите.

А1 и Telenor вдигат месечните абонаменти за всички потребители от 2022г.

Всеки от нас използва мобилен телефон, интернет или телевизия. Ако сте избрали А1 или Telenor за ваш доставчик на услуги очаквайте повишение с 4-5% на цените им от 2022г. Повишението е за всички абонати на текущи договори – бизнес клиенти и физически лица.

Месечните ни абонаментни такси ще се индексират, заради нарастващата инфлация, а тази индексация присъства в общите условия на всеки договор. Индексирането е свързано със средногодишния индекс на потребителските цени (ИПЦ), който се публикува от Националния статистически институт (НСИ). Този показател показва нивото на инфлацията в страната.

А1 вече са обявили промяната на тяхната страница, а под нея има секция с често задавани въпроси, които да дадат яснота на ситуацията. Там също ще намерите и ориентировъчните проценти на индексация и как те ще се отразят на месечните ни такси.

Индексация на мобилните и фиксирани планове на А1
Индексация на мобилните и фиксирани планове на А1

Както се вижда от предоставения пример, индексацията може да бъде 1.23лв. при абонаментен план от 30лв.

Мнозина от вас ще се позоват на промяната, за да приключат своите договори с А1, но изглежда това няма да бъде възможно, тъй като индексацията не налага промяна на условията по договора.

А1 индексация и прекратяване на договор
А1 индексация и прекратяване на договор

Възможността за индексация на месечните сметки е предвидена в договорите и съответно приложимите към тях Общи условия на всички клиенти на А1. Тя не налага тяхната промяна и се извършва спрямо средногодишния индекс на потребителските цени за 2020 и 2021 година, който се публикува от Националния статистически институт. Поради тези причина прекратяването на договор преди неговото изтичане не е възможно без заплащане на предвидените в него неустойки за предсрочно прекратяване.

При Теленор ситуацията е аналогична. Публикували са съобщение на уебсайта си, с което да известят своите клиенти, а на някои вече са изпратили и уведомителни СМС-и. Отново присъства секцията с често задавани въпроси, но тук сякаш ситуацията е обяснена на нормален език, за да достигне до повече хора, а присъства и точна дата, на която да очакваме индексацията – 5 февруари 2022г.

Индексация абонаментни планове Теленор
Индексация абонаментни планове Теленор

С цел да продължим да предоставяме висококачествени услуги и в съответствие с условията на договорите, цената на месечните абонаменти ще бъде увеличена със средногодишния индекс на потребителските цени (ИПЦ) за 2020г. и за 2021г., публикуван от Националния статистически институт (НСИ). Увеличението ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 г. и се очаква да бъде общо около 5%. Официалният средногодишен ИПЦ за 2020 г. е 1,7%, а ИПЦ за 2021г. ще бъде публикуван от НСИ през януари 2022 г.

Не можахме да намерим информация за индексация на сайта на VIVACOM, но и при техните общи условия присъства клаузата за индексация веднъж на календарна година, така че очакваме и те да обявят дали ще има нови цени на абонаментните планове.

Коледен giveaway за Amazon Echo Dot (3rd gen.)

Ние от СмартМакс искаме да зарадваме един от вас със смарт подарък за празниците. Изпълнете всички условия за участие в томболата и на 10.01.2022г. ще изтелгим един от вас на произволен принцип.

Условия за участие в томболата за Amazon Echo Dot (3rd gen.):

Общи условия:

  1. Можете да участвате в томболата в периода 21.12.2021г до 10.01.2022г.
  2. Всеки може да участва неограничен брой пъти, стига във всеки коментар да тагва различни хора.
  3. За да участвате в играта трябва да сте навършили 13 години и да сте с постоянен адрес на територията на Република България. 
  4. На 10.01.2022г. на случаен принцип ще изтеглим печеливш и ще го обявим публично в нашата Facebook страница и под тази статия.
  5. В рамките на 48 часа печелившият трябва да се свърже с нас, за да уточним детайлите по доставката на наградата.
  6. Ако т.5 не бъде изпълнена ще бъде изтеглен нов печеливш, който да го замести.
  7. Доставка на наградата може да бъде изпълнена единствено на територията на Република България и ще се извърши с куриерска фирма Speedy до посочен адрес.​
  8. Гаранцията на Amazon Echo Dot (3rd gen.) е предоставена от верига магазини Компютър Маркет.

Награда!

Смарт високоговорител Amazon Echo Dot (3rd gen.) с гласов асистент Alexa.

Печеливш:

Честито на нашата печеливша – Daria Hristova.

За всички ваши въпроси оставаме на линия във Facebook и на мейл адрес info@smartmaks.com

Update 10.01.2022г.: Обявен печеливш.

Amazon Echo Dot (3rd gen.) ревю

Amazon Echo Dot (3rd gen.) е вече малко остарял модел, тъй като има и 4-та генерация от серията, но предвид възможностите си е една много добра и бюджетна опция за вашия умен дом. Получавате чист звук, стилен дизайн и гласовият асистент на Amazon – Alexa. С Echo Dot (3rd gen.) Amazon подобряват значително звука на техните Echo устройства.

Защо Amazon Echo Dot (3rd gen.) ?

В сравнение с предишни или конкурентни модели от същият клас, Amazon Echo Dot (3rd gen.) печели с размер. Размерът няма значение – колкото по-голям, толкова повече няма значение. Тук Amazon Echo Dot (3rd gen.) отвява конкуренцията. Amazon успява да постави по-голям, по-силен и по-мощен високоговорител вътре в него. Докато Echo Dot 2 звучеше като консерва пълна с ядосани пчели, Echo Dot 3 е с изненадващо силен, плътен и ясен звук.

Независимо дали слушате как Alexa чете последната прогноз за времето, аудиокнига или стартирате плейлист на Spotify на пълна сила, всичко звучи по-добре на Echo Dot 3. Не само, че е много по-добър от стария Dot, но е и значително по-добър от Home Mini на Google.

За по-голяма стая ще искате да се възползвате от възможността да сдвоите Echo Dot 3 с второ устройство, за да създадете истинскa стерео двойка. Направете това и лесно можете да озвучите средна до голяма стая. Amazon дори ще ви даде отстъпка, ако закупите две Echo Dots едновременно. Двете Echo Dots в стерео нямат същото количество удар като Sonos One, но не са далеч. Те имат истинско стерео разделяне и струват значително по-малко.

Групиране на Echo устройства в стерео режим.

Вече можете да регулирате басите, средните и високите честоти на високоговорителя с гласови команди, но разликата в звука, когато го правите, е трудно да се забележи. Басите са това, което най-много липсва: въпреки че високоговорителят на Echo Dot (3rd gen.) е много по-голям, той все още е сравнително малък и просто не може да се справи толкова добре с ниските честоти. За да компенсирате липсата на баси може. да добавите Amazon Echo Sub, но цената на всички устройства вече нараства значително и може би е по-добре да се насочите към изграждане на качествена и полупрофесионална озвучителна система.

Когато слушам музика на Echo Dot (3rd gen.), трябва да повиша гласа си, за да задействам гласов контрол, но това не е необичайно за интелигентните високоговорители. Гласовите контроли все още работят, когато сдвоите двa високоговорителя в стерео, въпреки че само една ще отговори на вашите запитвания (която е по-близка до вас).

Можете да намерите Echo Dot (3rd gen.) във цветове въглен, сив хедър или пясъчен, които са основно различни нива на сиво. Няма ярки цветове, но ако търсите класически и стилен вид, то тогава това в говорителят за вас.

Echo Dot 3 цветове
Echo Dot 3 цветове

Това все още е един от най-евтините и удобни начини за повечето хора за достъп до Alexa, който може да се използва за таймери, прогнози за времето, интелигентен контрол на дома, аудиокниги, музика, подкасти, аларми и безброй други неща.

PUBG става безплатна от януари 2022г.

PUBG(PlayerUnknown’s Battleground) става безплатна от 12-ти януари 2022г., обяви разработчикът Krafton на The Game Awards в четвъртък. Играта стана хит още с появяването си през 2017г. и по данни до момента са продадени над 75 милиона копия. А на мобилни устройства PUBG е един от най-големите франчайзи – безплатната за игра PUBG Mobile е изтеглена повече от 1 милиард пъти.

Въпреки че PUBG скоро ще бъде безплатна за игра, все още ще има някои елементи, които ще са заключени, докато не си ги платим. Krafton планира да представи незадължителна еднократна „надстройка на акаунта“ за $12,99, наречена Battlegrounds Plus, която ви дава достъп до класирани и персонализирани режими на мач, специални артикули в играта и други. Хората, които вече са платили за PUBG, ще получат PUBG Special Commemorative Pack, който включва Battlegrounds Plus и допълнителни придобивки в играта.

PUBG е платена игра, откакто стартира в Steam през 2017 г. Тя бързо се превърна в огромен хит и беше такава сензация, че вдъхнови Epic Games да направи безплатната Fortnite: Battle Royale. Не закъсня и отговора на Activision Blizzard с Call Of Duty: Warzone, който постави рекорди още в първите месеци.

В последните години се забелязва един тренд, на преминаване към безплатни приложения и програми, но с много опции за покупки в самите тях. С много личен опит в Warzone, спокойно мога да кажа, че макар играта да е безплатна, ако искате нови скинове на хора и оръжия, а не ви се прекарват десетки или стотици часове в играта, за да ги имате, трябва да заделите една солидна сума месечно. Именно тази практика, за безплатна игра, но с много платени козметични добавки и опции в нея, е печеливша за компаниите в последните години. След едно такова разсъждение, ходът на Krafton изглежда много логичен и даже малко са се забавили.

За край на статията, а и за да придобиете представа за мащаба на игрите и потенциалните им печалби, прилагаме информация за активни играчи и последните отчетени печалби за всяка една от тях.

Call of Duty: WarzoneFortnitePlayerUnknown’s Battlegrounds
Активни играча в последните 30 дни8 501 335275 066 417 531 755 686
Най-много играчи за ден в последните 30 дни838 83730 000 00044 312 974
Последен отчет за месечни покупки в играта$159 160 000$ 44 000 000 $ 254 000 000

*Данните в таблицата са ориентировъчни и са актуални в момента на писане на статията.

Android игрите пристигат на PC през 2022г.

От 2022 г. играчите ще могат да изпробват любимите си игри в Google Play на повече устройства: безпроблемно превключване между телефон, таблет, Chromebook и скоро PC с Windows.

Google планира да представи Android игри на компютрите с Windows през следващата година. Приложението Google Play Games ще бъде налично през 2022 г., създадено от Google, за да позволи игрите от Google Play да се играят на лаптопи, таблети и компютри с Windows.

Говорителят на Google Алекс Гарсия-Кумерт е казал пред The ​​Verge, че компанията е изградила това приложение самостоятелно, което означава, че Google не си е партнирала с Microsoft, BlueStacks или други. Предстоящото приложение също ще позволи на играчите да възобновят игрите на настолен компютър, след като ги играят на телефон, таблет или Chromebook.

„Приложението ще е разработено за Windows, разпространявано от Google, като ще поддържа Windows 10 и по-нова версия“, обяснява Грег Хартрел. „То няма да разчита на стрийминг.“ Приложението на Google няма да разчита на никаква специална интеграция с Windows 11, а компанията също ще разпространява самото приложение.

Подробности за плановете на Google за Android приложения за Windows за първи път се появиха в документ от процеса Epic срещу Apple по-рано тази година. От октомври 2020 г., документът от 70 страници описва амбициозни усилия за получаване на игри с Android на компютри с Mac и Windows. Документът разкрива, че Google първо ще въведе „емулирани, естествени и стриймвани игри“ в Windows и поне част от тези усилия започват през 2022 г.

BlueStacks за Windows и Mac позволява ползването на Android приложения и игри
BlueStacks за Windows и Mac позволява ползването на Android приложения и игри

А докато чакате Google Play Games да се появи на вашето PC, съвсем спокойно можете да играете любимите си игри с помощта на BlueStacks, които са се заели с тази задача от 2016г. насам. Това е Android емулатор за PC, който е водещ от години, а до скоро беше и единствена опция. Годините разработка го нареждат на челна позиция като качество, но имайте предвид, че изисква сериозни системни ресурси и по-стари компютри може да не се справят с него.

Докато Microsoft, а сега и Google, работят върху въвеждането на приложения и игри за Android в Windows, BlueStacks направи крачка по-далеч и вече въвежда игри за Android в уеб браузърите. BlueStacks X е безплатен начин да играете игри с Android във вашия браузър.

iOS 15.2 ще показва дали нашият iPhone е ремонтиран с оригинални части

Apple се забави малко повече с актуализацията до iOS 15.2, но компанията пусна последната бета версия – Release Candidate (RC) – на 7 декември, което показва, че iOS 15.2 ще бъде достъпна за всички много скоро – прогнозира се за 13 декември.

С iOS 15.2 ще бъдат добавени няколко нови опции на нашите Apple телефони като „предмети, които могат да ме проследяват“ във Find My, родителски контрол в Messages, Apple Music Voice Plan, функция Digital Legacy и дали частите в iPhone са оригинални.

В днешната статия ще разгледаме опцията дали iPhone е ремонтиран с оригинални части.

Apple ще добави нова функция към iPhone, която информира потребителите дали устройството е било ремонтирано преди и дали е използван оригинален екран или батерия. Ще се появи нова секция за части и сервизна история (Settings > General > About) с предстоящата актуализация на iOS 15.2 за iPhone. Идеята е да се осигури известна представа и спокойствие за купувачите на използвани или ремонтирани iPhone, които се надяват да получат OEM устройство с подходящо качество.

Скоро ми се наложи да продам стар личен телефон и се сблъсках именно с аргументи касаещи това. Хората масово не вярваха, че за толкова време моят iPhone 11 Pro Max не е бил ремонтиран и че всички части в него са си оригинални. С тази нова опция в iOS 15.2 този проблем ще се отстрани с прилагането на една снимка в обявата.

След като влезем в съответното меню на телефона ще можем да видим списък на ремонтираните части и дали те са оригинални, според Apple.

В менюто About на iOS 15.2 ще можем да проверим дали iPhone е ремонтиран с оригинални дисплей и батерия.
В менюто About на iOS 15.2 ще можем да проверим дали iPhone е ремонтиран с оригинални дисплей и батерия.

След пускането на iPhone 11, Apple започна да включва предупреждение, когато е инсталиран вторичен (неоригинален) екран. Сега старите iPhone като моделите XR могат да предупреждават, ако батерията е неоригинална, докато iPhone 12 и 13 могат още повече, добавяйки и камерата.

Купуването и продажбата на употребявани iPhone е огромен пазар, но може да е страшно да не знаете дали дадено устройство ще има нискокачествена батерия, която може да прегрее – или досадно, ако екранът, който получавате, има ужасни цветове, защото всъщност не е OLED (когато би трябвало). Това може да се случи, ако ремонтът е извършен от трета неоторизирана страна, като някой локален сервиз.

С обявяването на собствен ремонт от Apple клиентите ще разполагат със средства за получаване на оригинални части и ремонт на iPhone у дома. Тъй като този метод на обслужване се поддържа от Apple, по-новите iPhone на iOS 15.2, ремонтирани чрез самообслужване, ще верифицират, че ремонтът е извършен и частите са оригинални.

Revolut подаряват до 50лв за поканен приятел

Сигурно повечето от вас вече ползват или поне са чували за Revolut(Револют). Това е услуга, която изцяло измества вашата банка и дава пълен контрол над вашите пари. Транзакции за секунди, виртуални еднократни карти, покупка на акции и криптовалути са само част от опциите, които имате в мобилното приложение. В днешната статия ще се насочим към кампанията им за Коледа, в която подаряват до 50лв, а ако искате да се запознаете в детайли с техните предимства можете да посетите сайта им или да прочетете нашата статия.

Как да грабнем подарък от 50лв?

Revolut описват стъпките в мейл към СмартМакс, а целия процес е опростен максимално. Нужно е да поканете вашите приятели да се регистрират в Revolut, а ако вие все още не ползвате, използвайте нашата покана, за да се регистрирате, след което поканете и вашите приятели.

Празничният сезон е скъп, така че защо да не спечелите малко пари тази година, като поканите приятелите си в Revolut? За всеки отговарящ на условията приятел, който се регистрира от вашия реферал, ние ще ви дадем 50 лв!

Отворете приложението Revolut на вашия телефон и докоснете плочката за препоръка на началния екран. Изберете приятелите, които искате да препоръчате от вашия списък с контакти. Можете да препоръчате до 5 приятели. Те просто трябва да отговарят на условията за акаунт в Revolut и не могат вече да са клиент на Revolut.

Revolut подаряват до 50лв за поканен приятел
Revolut подаряват до 50лв за поканен приятел. Снимка: СмартМакс

Какво трябва да направят моите приятели?

  • Да създадат акаунт в Revolut, като използват вашата уникална връзка за препоръка
  • Да потвърдят самоличността си и преминат нашите проверки.
  • Да допълнят сметката си, като свържат друга банкова сметка или банкова карта
  • Да поръчат физическа карта Revolut (може да се прилагат такси за доставка)
  • Да извършат 3 транзакции за покупка с новата си карта Revolut (това може да стане чрез виртуална карта, докато чакат физическата си) от минимум 5 лв всяка
  • Всичко преди изтичането на промоцията на 4 януари 2021 г. в 23:59 GMT

Това е! След извършването на тези стъпки, вашите приятели са регистрирани и вие автоматично получавате 50лв подарък от Revolut. Имайте предвид, че сумата може да се различава за всеки от абонаментните планове. Аз ползвам Revolut Metal и ползвам повече преференции спрямо безплатният план, но даже и по 20лв да получите за всеки поканен приятел пак си се получава една прилична сума за наближаващите празници.

Пробивът в сигурността на Ubiquiti може би е бил от вътрешен човек

Както писахме още през януари тази година, Ubiquiti претърпяха пробив в сигурността, при която бяха откраднати личните данни на техните клиенти. Компанията така и не сподели детайли какво точно е открадното, но призова всички техни потребители да сменят паролите си за достъп и да активират двуфакторно удостоверяване.

Ето предупреждението от Ubiquiti за пробива в сигурността:

Наскоро разбрахме за неоторизиран достъп до някои от нашите системи за информационни технологии, хоствани от облачен доставчик от трета страна. Нямаме индикации, че има неразрешена дейност по отношение на акаунт на който и да е потребител. Понастоящем не сме запознати с доказателства за достъп до бази данни, които хостват потребителски данни, но не можем да сме сигурни, че потребителските данни не са били изложени. Тези данни могат да включват вашето име, имейл адрес и еднопосочна криптирана парола за вашия акаунт (в технически план паролите се хешират и “посоляват”). Данните могат да включват и вашия адрес и телефонен номер, ако сте ни предоставили това. 

Като предпазна мярка ви препоръчваме да промените паролата си. Препоръчваме ви също да промените паролата си на всеки уебсайт, където използвате същия потребителски идентификатор или парола. И накрая, препоръчваме да активирате двуфакторно удостоверяване на вашите акаунти в Ubiquiti, ако още не сте го направили. 

Извиняваме се и дълбоко съжаляваме за евентуално причиненото неудобство. Ние приемаме сигурността на вашата информация много сериозно и оценяваме вашето продължаващо доверие. 

Благодаря, Екип на Ubiquiti

Обвинителен акт от Министерството на правосъдието предполага, че хакването на Ubiquiti, съобщено през януари е дело на някой, който тогава е бил служител на компанията. Министерството на правосъдието твърди, че 36-годишният Николас Шарп е бил арестуван в сряда по обвинения, че е използвал служителски идентификационните данни, за да изтегля поверителна информация и е изпратил анонимни искания до компанията, за която е работил, преструвайки се на хакер в опит да получи откуп от 50 биткойна.

В обвинителния акт не се посочва конкретно името на Ubiquiti, а се позовава само на „Компания-1“. Въпреки това, всички детайли съвпадат. През януари Ubiquiti изпрати имейл до потребители, в който каза, че неупълномощена страна е получила достъп до нейните „системи за информационни технологии, хоствани от облачен доставчик“. През март някой, който твърди, че е подател на сигнали, представи инцидента като „катастрофален“, като твърдеше, че компанията не може да каже пълния мащаб на атаката, защото не поддържа регистрационни файлове и че нападателят е имал достъп до Amazon Web Services сървъри на Ubiquiti ( AWS.

Министерството на правосъдието твърди, че Шарп е получил достъп до акаунтите на Amazon Web Services и Github на компанията, след което е кандидатствал за работа в друга компания през декември 2020 г. В обвинителния акт се казва, че друг служител е открил нарушението дни, след като Шарп изтеглил гигабайти поверителни данни и приложи политики на AWS за ограничаване на лог файловете. Твърди се, че Шарп е бил назначен към екипа за реагиране, предназначен да оцени инцидента, а Министерството на правосъдието казва, че е използвал тази позиция, за да се опита да избегне подозрение.

Amazon Web Services AWS
Amazon Web Services AWS

Естествено всичко е направено за пари. Малко след пробива в сигурността Шарп изпраща искане за откуп от 50 Биткойна, за да не оповестява инцидента или откраднатите данни.

Интересното в разследването е начина, по който се е стигнало до неговото залавяне. Доказателството, че именно той е извършителят, е неговия домашен IP адрес. Министерството на правосъдието казва, че е успяло да проследи Шарп поради един малък технически бъг – използвал е SurfShark VPN, за да маскира самоличността си, докато взема данни и изпраща имейли, но в един кратък момент истинският му IP е идентифициран и регистриран като свързван към GitHub на компанията. Според Министерството на правосъдието това се е случило, когато домашният интернет на Шарп спира и след това се свързва отново.

В обвинението се твърди, че Шарп е започнал атаката, използвайки пълномощията, които са му били дадени, за да върши работата си. През март Ubiquiti се придържа твърдо към изявлението си, че нападателите нямат достъп до клиентски данни, което изглежда не противоречи на информацията, разкрита днес в обвинителния акт.

Tesla представиха свирката Cyberwhistle вдъхновена от Cybertruck

Да, точно така. Вече можете да си закупите свирка Cybertruck, като за това удоволствие ще заплатите скромните 50 долара. Вдъхновена от Cybertruck, ограниченото издание Cyberwhistle е първокласна колекционерска придобивка, изработена от медицинска неръждаема стомана с полирано покритие. Свирката включва интегрирана функция за закрепване за допълнително удобство.

Главният изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск, туитна във вторник връзка към уеб страницата на Cyberwhistle, която неговите 65 милиона последователи могат да видят, заедно със съобщение „Надуйте свирката на Tesla“.

Илон Мъск представи Cyberwhistle с пост в Туитър

Малко по-късно се появи и друг туит, който е сякаш подигравка на микрофибърната кърпа на Apple – „Не си губете парите за този глупав Apple Cloth, вместо това купете нашата свирка!“.

Както всеки почитател на Tesla може да очаква, киберсвирката е оформена като Cybertruck, изцяло електрическият камион, който Мъск разкри през ноември 2019 г. Cybertruck трябваше да влезе в производство в края на 2021 г. Компанията избута тази дата някъде до 2022 г. , на уебсайта си, в който потенциалните клиенти могат да пуснат депозит от 100 долара. Предварителните поръчки за момента са на стойност около 1.3 милиона долара.

Киберсвирката може да се намери под лайфстайл продуктите на Tesla. Te включват артикули като декантер Tesla за 150 долара, настолно зарядно за 45 долара, моделирано по модел на Tesla Supercharger, чаша S3XY за 35 долара и няколко отляти модели превозни средства, включително Tesla Semi, който също така отложи началото на производството до 2022 г.