Месечни архиви: октомври 2021

Microsoft и AMD премахват бъгове в Windows 11 с нови ъпдейти.

Microsoft и AMD са засекли два основни проблема, които засягат и забавят Ryzen процесорите при Windows 11. И двата бъга са проучени в изминалите седмици, а от вчера има ъпдейти, които да се справят с тях.

Microsoft пуска днес нова актуализация на Windows 11, която поправя някои от проблемите с производителността на процесора на AMD. Много потребители забелязаха забавяне до 20% при някои игри, което се дължи на забавяне до 3 пъти на L3 кеша. Проблема е отстранен с ъпдейт от 21 октомври, наред с много други. За да свалите поправката се насочете в Windows Update и свалете Windows 11 Build 22000.282.

Ъпдейт на Windows 11 поправя проблеми с AMD Ryzen
Ъпдейт на Windows 11 поправя проблеми с AMD Ryzen

Вторият нерешен досега проблем засяга предпочитаната основна технология на AMD, която премества нишките към най-бързото ядро ​​на процесора. AMD казва, че тази втора грешка може да повлияе на производителността на задачи, зависещи от процесора, и AMD вече пусна нов драйвер, версия 3.10.08.506, за да го реши.

Пълен списък с поправките, които прави Microsoft, можете да се запознаете на сайта на производителя. Някои от тях включват проблем със Start менюто или забавяния на сигнала при ползване на Bluetooth мишки и клавиатури.

Ако все още не сте преминали към Windows 11, защото вашето PC не отговаря на изискванията има един лесен хак, който работи на повечето компютри.

Тротинетките Lime пристигнаха и в Бургас

Ако се чудите какви са тези десетки зелени тротинетки забравени из града от вчера – не са забравени. Бургас се присъедини към списъка с градове, в които могат да се ползват електрическите тротинетки Lime. Сигурно сте ги видели на ключови места из центъра, Морска градина и другаде. Принципът е на споделено ползване и след приключване на вашия курс тротинетката е налична за ползване от друг. В днешната статия ще обясним какви са правилата, които трябва да спазвате и колко ще ви струва това удоволствие.

Как се ползват?

Как да използваме тротинетки Lime
Как да използваме тротинетки Lime

За да можете да се повозите на някоя от тротинетките на Lime първо трябва да инсталирате мобилното приложение за iOS или Android. През него можете да видите къде до вас има свободни превозни средства и колко енергия имат в батерията, а след като намерите подходящо да го отключите чрез сканиране на QR кода върху него или чрез ръчно въвеждане на номера му.

Регистрацията в приложението става за минута, а задължително условие е да посочите метод на плащане – кредитна/дебитна карта, Apple Pay, GooglePay. След като се изпълнилни нужните стъпки ще видите екрана, на който ви се показват тротинетките налични около вас и цените, които ще ползвате.

Тротинетки Lime около нас и цени
Тротинетки Lime около нас и цени

Както виждате от снимката, отключването на тротинетката струва 1.20лв, а всяка минута след това се таксува 0.25лв. Таксата отключване се прилага всеки път, когато вземете тротинетка, но не забравяйте да приключите пътуването си в приложението, когато стигнете до желаната дестинация. Ако не го направите, тротинетката си остава свързана към вашия профил и може да натрупате нежелани големи сметки.

Както сигурно сте забелязали има и опция да запазите тротинетката, която сте си харесали. Това е удобен вариант, ако се налага да вървите повече време до най-близката, а искате да сте сигурни, че никой няма да я вземе преди вас. През това време тя няма да се показва на другите потребители като свободна и ще си осигурите превоза за вашето пътуване. Първите 10 минути са безплатни, а след това се таксува 0.25лв на минута за времето, докато е запазена – максимум 30 минути.

Какви са правилата, за да ползваме Lime в Бургас?

Естествено си има и правила, които трябва да спазваме, за да гарантираме нашата сигурност и тази на околните. Също така и на самата тротинетка, естествено.

Тротинетки Lime в Бургас - правила
Тротинетки Lime в Бургас – правила
  1. Внимавайте за препятствия по пътя.
  2. Следвайте правилата за движение, а ако не ги знаете е хубаво да ги научите – не забравяйте и улиците, по които е забранено да се преминава с превозни средства, а именно всички, които в началото имат знак указващ пешеходна зона.
Г15 "Задължителен път само за пешеходци"
Г15 „Задължителен път само за пешеходци“
  1. С палеца на дясната си ръка контролирате скоростта, а с лявата ръка натиската спирачка.
  2. Не блокирайте пешеходни пътеки.
  3. Lime препоръчват да карате тротинетките им само, ако имате навършени 18г.
  4. Винаги носете каски. Логично, заради хигиенни причини и други, на тротинетките няма предварително оставени каски.
  5. Паркирайте само на обозначените места.
  6. Не изпълнявайте рискови маневри. Ако сте гледали скоро филма Ямакаши трябва да подтиснете тези изблици и да помислите за безопасността си, а и за тази на околните.
  7. Предварително проверете тротинетката дали е годна за безопасна експлоатация – дали има разхлабени, повредени или счупени части.

Ако спазвате тези правила и предпочитате екологично чист начин на придвижване Lime са за вас. Само инсталирайте приложението и намерете най-близката тротинетка.

Apple продава брандиран парцал за $19

Колкото и смешно да звучи, вече има правилен, според Apple, начин да почистваме своите устройства от същата марка. Ако някога сте се притеснявали за безопасното почистване на вашите продукти, сега можете да използвате официално парче Apple плат от 19 долара(около 32лв). Полиращата кърпа(или просто казано парцал) се появи след вчерашното събитие, на което бяха представени новите MacBook Pro, чиповете M1 Pro и Max и AirPods от трето поколение.

Apple брандирано парче плат за $19
Apple брандирано парче плат за $19

Apple препоръчва да използвате „мека кърпа без власинки“ и да избягвате „абразивни кърпи, хавлиени кърпи, хартиени кърпи или подобни предмети“, когато почиствате Apple устройствата си. На страницата с полиращия парцал, Apple казва, че може да почиства дисплеите и стъклото с нано текстура на всяко устройство на Apple. Даже има и списък на съвместими устройства.

Платът с марка Apple, изработен от неуточнени неабразивни материали, ще се предлага за закупуване отделно. Освен да има щамповано лого на Apple, не е ясно как кърпата се различава от типичната кърпа от микрофибър, която можете да получите за частица от цената.

Даже и ние, като едни заклети Apple фенове, сме наясно, че това е вече прекалено.

Call of Duty: Warzone The Haunting с разтърсващ трейлър [17+]

Хелоуин наближава, а с него и тематичните събития в онлайн игрите. Call of Duty също не остава назад и предоставя на всички свои играчи The Haunting. Нощта отново пада в Warzone и Black Ops Cold War и по-добре бягайте за прикритие. След миналогодишното събитие, което постави рекорди за най-голяма активност, Activision са ни подготвили цели 2 седмици пълни с терор и ужаси по улиците на Верданск.

Трейлър на The Haunting и детайлите, които знаем.

The Haunting

След като го изгледахме(няколко пъти) нямаме търпение да се пренесем в света на Call of Duty Warzone и да бъдем плашени на всяка крачка. Безплатната игра, любима на над 80 милиона играчи, се преобразява от днес, 19 октомври, а краят на събитието е насрочен за 2 ноември.

Новостите са малко, но спиращи дъха:

  • Ghostface и заекът Франк – Превърнете се в ужаса в нощта, чрез бъндъл пакетите, достъпни за ограничено време.
  • Преследванията не спират с тях – Portnova се превръща в Necro Queen, Weaver в Ученика и още в магазина.
  • Ново SMG – Изпълнете всички предизвикателства в Warzone или Black Ops Cold War, за да спечелите новото LAPA SMG.

Наличен от днес, пакетът с оператор SCREAM е вашата възможност да играете като Ghostface в Warzone и Black Ops Cold War, преди той да се върне в кината през януари 2022 г., където Paramount Pictures и Spyglass Media Group ще върнат класическия филм, които се определят за ужаса на 90-те.

Да, Ghostface се завръща в Scream (2022)… Винаги е някой, когото познавате! Нов психопат тероризира улиците на Уудсборо за пореден път с нов набор от правила.

Ghostface пристига в Call of Duty Black Ops Cold War и Warzone
Ghostface пристига в Call of Duty Black Ops Cold War и Warzone

В Black Ops Cold War и Warzone той е самостоятелен оператор, който може да изсече всяка нещастна душа – жива, мъртва или немъртва.

Ако сте играли през събитието The Haunting of Verdansk миналата година помните, че когато ви елиминират не отивате в Гулаг, а ставахте зомби. Тази година ще е същото, но с една разлика – ще се върнете като призрак.

Призраците нямат оръжия, но имат някои свръхестествени способности:

  • Супер скок: Подобно на скока от Zombie Royale, призраците могат да скачат във въздуха, за да покрият сериозно разстояние. Тъй като Призраците нямат тяло, лекото им тегло им позволява да „плуват“ и да се плъзгат след скок.
  • Телепортиране: Друга опция за движение, макар и с по-бавно зареждане, призраците могат да се телепортират на кратко разстояние, за да запълнят празнините между тях и живите оператори. Те дори могат да се телепортират точно през тях и да се появят зад потенциалната си цел.
  • Spectral Blast: Тази зашеметяваща атака, с ефект в зона, забавя операторите и спира превозни средства.

Нека ловът започне!

Има лесен хак да инсталираме Windows 11 даже и ако нашето PC не отговаря на изискванията

Windows 11 е вече наличен за инсталация, а потребителите закупили Windwos 10 ще го получат безплатно като нормален ъпдейт, но ако сте с конфигурация, която не отговаря на изискванията все пак има един елементарен хак, с който да прескочите защитите на Microsoft.

Оказва се, че има изключително по-лесен начин да инсталирате Windows 11 на компютри с по-стари процесори – без да е необходимо да преформатирате устройството си, да изтриете файловете си или дори да запишете ISO на външно USB устройство.

Ако в момента виждате „Този ​​компютър в момента не отговаря на системните изисквания на Windows 11“ или „Процесорът понастоящем не се поддържа за Windows 11“, има одобрен от Microsoft хак за системния регистър, който ще оправи това.

Този компютър не поддържа Windows 11
Този компютър не поддържа Windows 11. Снимка: Интернет

Имайте предвид, че процесът не е с гарантиран успех за всички конфигурации, но нищо не пречи да пробвате.

1. Свалете ISO файла Windows 11.

Ще трябва да изтеглите ISO. В нашето тестване този трик не работи с помощника за инсталиране на Windows 11, не задейства Windows Update и не заблуждава инструмента за проверка на здравето на компютъра на Microsoft.

Посетете сайта на Microsoft и свалете Windows 11 ISO в долната част на страницата.

2. Редактирайте регистрите на Windows, за да избегнете проверката на CPU.

В Windows натиснете Start и въведете regedit, след това натиснете enter, за да стартирате редактора на системния регистър. Придвижете се до Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup, или като поставите целия адрес в полето точно под „Файл, Редактиране, Преглед, Любими, Помощ“, или като потърсите надолу през папките HKEY_LOCAL_MACHINE и System и Setup и MoSetup.

Редакция на регистрите в Windows 10
Редакция на регистрите в Windows 10. Снимка: Интернет

В десния панел щракнете с десния бутон и изберете New> DWORD (32-bit) Value. Въведете стойността „AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU“ без кавичките. Щракнете два пъти върху новата стойност, която сте създали, и въведете 1 в полето Value data. Натиснете OK и затворете редактора на системния регистър.

Може да се наложи да рестартирате вашата машина.

3. Отворете сваления ISO файл.

Намерете ISO файла, който свалихме в стъпка 1. Просто щракнете с десния бутон върху него и изберете Open With > Windows Explorer, след което щракнете двукратно върху инсталационния файл, за да започнете инсталацията. Това е!

Ако хакването на системния регистър е проработило, скоро трябва да видите предупредително съобщение вместо съобщение за отхвърляне и да ви бъде дадена възможност да инсталирате Windows 11, без да губите данните си. Microsoft си запазват правото да не ви предоставят ъпдейти, ако вашето PC не отговаря на изискванията за WIndows 11.

А ако предпочитате дизайнът на старото Start меню можете да го върнете с приложението Start11.

Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp не работят

Прекъсването на Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp започна в късният следобяд и почти осем часа по-късно няма признаци за възстановяване и никой от компанията майка не предложи обяснение на проблемите или прогнозите за това кога ще бъдат отстранени.

Докато няма Facebook, където обикновено хората прекарват голяма част от времето си, ви препоръчваме наш материал, който отразява проблемите с предоверяването в технологиите.

Точно докато Антигона Дейвис от Facebook беше на живо в CNBC, защитавайки компанията заради обвиненията предполагащи, че Instagram е вреден за тийнейджърите, цялата мрежа от услуги на компанията изведнъж излезе офлайн.

В Twitter, изпълнителният директор на Facebook за комуникации Анди Стоун казва: „Наясно сме, че някои хора имат проблеми с достъпа до нашите приложения и продукти. Работим за възможно най-бързото нормализиране на нещата и се извиняваме за неудобствата. „

Проблемът е в световен мащаб и можете да следите развитието му в Down Detector, където потребителите дават своята обратна връзка. Все още няма ясна информация защо социалните мрежи са офлайн и кога ще бъде възстановен нормалният начин на работа.

Висшият вицепрезидент на Cloudflare Дейн Кнехт отбелязва, че маршрутите на протокола на граничния портал на Facebook – BGP помага на мрежите да изберат най-добрия път за доставяне на интернет трафик – са „премахнати от интернет“. Докато някои спекулираха с хакери или с вътрешен протест срещу снощния доклад с вътрешна информация, все още няма информация, която да предполага, че има нещо злонамерено.