Месечни архиви: юни 2021

Хакер има списък с данните на 700 милиона LinkedIn потребителя

Твърди се, че хакер е използвал API на LinkedIn, за да извлече 700 милиона имена, адреси, имейл адреси, телефонни номера и друга лична информация на хората ползващи социалната платформа. Списъкът е наличен за продажба в тъмната част на интернет и има публикувано „доказателство“ от 1 милион акаунта.

Личните данни съдържат почти цялата информация от профила:

  • Имейл адреси
  • Пълни имена
  • Телефонни номера
  • Физически адреси
  • Записи за геолокация
  • Потребителско име и URL адрес на потребителския профил в LinkedIn
  • Личен и професионален опит
  • Пол
  • Други акаунти и потребителски имена в социалните медии

Въпреки, че това последно извличане на информация от LinkedIn не съдържа никакви финансови записи или идентификационни данни за вход, все още има сериозни последици. Това е така, защото излага 700+ милиона души на риск от:

  • кражба на самоличност
  • опити за фишинг
  • атаки на социални профили и хакнати акаунти

Киберпрестъпниците могат да използват информацията, намерена в изтеклите файлове, с други данни, за да създадат пълни подробни профили на своите потенциални жертви.

Освен това недоброжелателите могат да използват наличните данни, особено потребителски имена, имейли и лична информация, за да получат достъп до други акаунти. Преди всичко, тази информация излага потребителите на LinkedIn на по-висок риск от експлоатация от трети страни. След като вашите лични данни изтекат, няма да ги получите обратно.

Интересно е да споделим, че според данните, са извлечени личната информация на над 700 милиона потребители, а социалната платформа, по последни данни, има 792 милиона активни акаунта. Това поставя LinkedIn в челните места с извлечени над 92% от информацията.

WD My Book Live застрашени от изтриване, заради вирус

Ако притежавате WD My Book Live NAS веднага го изключете. Western Digital потвърдиха, че зловреден софтуер атакува споменатите устройства и изтрива информацията на тях. Потребителите са открили, че техните данни изглежда са били изтрити от устройството, без действия от тяхна страна.

В публикация на форума си WD казва, че загубата на данни изглежда е резултат от „злонамерен софтуер“.

От компанията съветват всички собственици на My Book Live или My Book Live Duo да изключат своите устройства от интернет, за да защитят данните си.

https://smartmaks.com/ubiquiti-suffer-data-breach/

Някои потребители на форума на WD съобщават, че устройствата им са фабрично нулирани, докато други съобщават, че са видели непозната страница, която иска парола. В повечето случаи засегнатите казват, че всички данни на устройството изглежда са изчезнали, като тяхната файлова структура или остава непокътната, но с празни папки или изобщо няма папки, с изключение на тези, които идват по подразбиране на устройството.

Компанията изпрати изявления до Ars Technica, които до голяма степен са като публикациите си във форума, казвайки, че WD разследва инцидента и не вярва, че сървърите са компрометирани.

Ще следим темата и ще ви информираме с новостите.

„Тамагочи“ влизат в 21 век с умен часовник

Няма човек, който да не знае какво е „Тамагочи“, а повечето даже и са го имали. Електронният приятел, чудо от 90-те влиза 21 век с нов умен часовник, а виртуалният ни любимец ще е винаги на една ръка разстояние.

Какво е новото?

След първоначалното им издаване на „Тамагочи“ в края на 90-те години, настъпи глобален порив на ентусиазъм, който доведе до отделни аниме сериали, видео игри и филм. Tamagotchi Smart по същество много прилича на играчките от 90-те, но се възползва от 25-годишния технологичен прогрес. Екранът му е донякъде цветен и има безжична свързаност за взаимодействие с други „Тамагочи“. Официалните често задавани въпроси(за говорещите китайски) определят живота на батерията около 30 часа.

https://www.youtube.com/watch?v=Tv1PO-DkTXA

Любимият дигитален домашен любимец на всички, Тамагочи, е преоткрит за своята 25-годишнина. Новият Tamagotchi Smart поставя съществото в цветен интелигентен часовник, като ви позволява да закачите цифровия си домашен любимец – и всички задължения, които идват с него – директно на китката ви. Kotaku съобщава, че новото устройство разполага със сензорен екран за галене на малкия ви приятел, гласово разпознаване за чат и крачкомер. И за разлика от повечето умни часовники ще показва и времето.

Нашият умен виртуален любимец ще пристигне на 23-ти ноември в Япония, но не се знае дали и кога ще се продава в останалата част на света. По първоначална информация ще стартира с цена 68 долара, а потребителите ще могат да добавят екстри за скромните 10 долара.

Bandai, производителите на „Тамагочи“, ни изненадоха с тези информация и продукт. Носталгично съм си спомнял тази любима играчка от детството и колко животни уморих, докато разбера и се науча да съм добър стопанин, макар и онлайн.

Геймър като професия в България с помощта на School Esports League

Компютърните игри са присъствали в нашето ежедневие, откакто е създаден компютъра, без значение дали говорим за вградения в Windows пасианс или за Call of Duty. Повечето от нас са преминавали през периоди на безсънни дни и нощи прекарани с приятели в компютърните клубове, водейки люти битки в Counter-Strike, Dota, Warcraft и т.н. Ерата на компютърните клубове в България залезе отдавна, и ако трябва да съм честен не мога да се сетя откога не съм виждал компютърен клуб, но със сигурност са минали едни 13 години от тогава.

В днешната статия ще разгледаме как се развива професията „геймър/стриймър“ и каква ни е перспективата в България.

Само ще вметнем, че в последните 10 години геймърството се превърна от хоби и време с приятели в професия, която може да носи много добри доходи. Веднага можем да дадем пример със стриймърът Ninja, който беше споделил, че от договори за реклами, първенства, турнири и реклами в социалните мрежи е достигнал завидните 20 милиона долара годишен доход.

Ninja Fortnite стриймър
Ninja

Ако игрите са вашата страст и искате да се развивате в тази насока запрятайте ръкави, защото конкуренцията е голяма и ожесточена, но не се плашете – имате съпорта на School Esports League и вашето училище.

Какво е School Esports League?

School Esports League
School Esports League

През учебната 2020-21г. стартира нова инициатива в българските училища – занимание по интереси „Гейминг концепции“, състоящо се от 2 части – учебна програма с фокус социално-емоционално учене и междуучилищна лига по електронни спортове с национален мащаб (School Esports League).

Електронните спортове са една от най-бързоразвиващите се глобални индустрии днес. Казано накратко, това са организирани състезания по видеоигри, в които отбори и играчи се състезават един срещу друг, а мачовете и турнирите се излъчват на живо и включват коментар и награден фонд.

School Esports League (SEL) е първата българска училищна еспорт лига. Тя е част от по-голям проект – занимание по интереси „Гейминг концепции“, чиято мисия е да въведе електронните спортове на училищно ниво и да ги направи достъпни за всеки ученик в страната. По този начин се цели създаването на иновативна учебна среда в българските училища, която да стимулира учениците чрез техния интерес към електронните спортове и да пренесе мотивацията им в класната стая, което от своя страна до доведе до придобиване на важни умения за кариерно и личностно развитие, и повишаване на академичния успех.

Веднага изплуват спомени от тийнейджърските години, когато родителите са ми казвали да спирам игрите на компютъра и да започвам домашните. А ако всъщност това ви е домашното? Адмирираме инициативата за въвеждане на гейминг изжививяването в учебната програма. Много деца гледат отстрани големите имена в гейминг индустрията и искат да са като тях без да реализират труда, инвестицията и отдадеността, които трябва да вложат, за да се осъществи това.

Въпросите, които може би всеки би задал са:

  • Има ли ментор/треньор, който да помага и обучава децата в съответната игра?
  • Ако да, той от организацията ли е или ще е учителят от учебното заведение?
  • Ако е учителят/учителката, без да сме груби, но повечето от тях в най-добрия случай са с базова компютърна грамотност и едва ли ще могат да се справят.
  • Отборът/играчът могат ли да играят и представляват себе си, без законови пречки, и на други състезания и турнири в страната и чужбина?
  • При евентуално развитие на отбора/играча до много високо ниво, могат ли да разчитат на съпорта на Лигата за назначаване на ментор от същото ниво, който да следи за тяхното здраве и тренировки?

В прес съобщение, School Esports League споделят със СмартМакс тяхната мисия и идея:

  • МИСИЯ: Да въведем електронните спортове на училищно ниво и ги направим достъпни  за всеки ученик в страната
  • ЦЕЛ: Да създадем иновативна учебна среда в българските училища
  • ФОКУС: Придобиване на важни умения за кариерно и личностно развитие
  • ИНОВАЦИЯ: Стимулация на учениците чрез техния интерес към електронните спортове, пренасяне на мотивацията в класната стая и повишаване на академичния успех

„Гейминг концепции“ е свободноизбираема извънкласна дейност със STEM и практическа насоченост, и има шанс да ангажира и мотивира ученици, които не участват в други извънкласни и спортни дейности, като им даде възможност да изучават материя, към която имат силен личен интерес. Заниманието е първо по рода си за България и част от акцентите на уроците са – поставяне на цели и вземане на решения, здравословен начин на живот и хранене, анализ и самоанализ, технически уроци, кариерно проучване и ориентиране. Много от задачите и проектите предполагат използването на компютър и интернет и в този смисъл дистанционната форма на обучение по никакъв начин не влияе негативно на заниманието, което има възможност да се провежда както в присъствена, така и в смесена или дистанционна форма на обучение.

В момент в програмата участват 14 училища от цялата страна, като учениците и бъдещи професионални геймъри се състезават в 2 игри – League of Legends и CS:GO. Надяваме се скоро да видим и други заглавия като Fortnite, Call of Duty Warzone, FIFA, Apex Legends, а списъкът с училища в програмата да става все по-голям. Официални партньори на инициативата през първия сезон са големи имена, като TELUS International Bulgaria, PlayHub: Next Level и Lenovo.

Също както при традиционните спортове, играчите тук се учат да приемат както победите, така и пораженията, показвайки спортсменско поведение и уважение към опонентите си. Други ползи на електронните спортове са социалната интеграция – достъпни са за всички, и дават възможност за създаване на нови приятелства и позитивни емоции, създават чувство за принадлежност, постижение и признание. По време на заниманието учениците също така се учат как да се държат в онлайн гейминг среда и имат шанс за първи път да бъдат част от официална училищна спортна дейност.

По време на финалната фаза на лигата на 26.06 и 27.06 освен купа и медали, победителите ще получат и предметни награди, осигурени от официалния им партньор TELUS International Bulgaria. Освен това, също благодарение на тях, съвместно School Esports League и TELUS даряват по 5 компютъра и 5 монитора на 5 от училищата участващи в лигата, които ще се използват не само за целите на клуб „Гейминг концепции“, но и ще обновят частично материално-техническата база на училищата.

За повече информация посетете сайта на School Esports League.

Apple добавя функции в Mail и Safari за допълнителен контрол на личните данни с iOS 15

Apple винаги е подчертавала поверителността на потребителите като част от основната си мисия. На своето събитие WWDC 2021 обявиха, че ще добавят набор от мощни нови функции към Mail и Safari. Новите добавки ще дадат на потребителите по-широк поглед върху това, което техните инсталирани приложения правят с тяхната информация.

Apple Mail явно е обявила война на проследяващите пиксели, които могат да бъдат включени в някои имейли, за да дадат на трети страни представа дали или кога техните съобщения са отворени. Според мениджъра на Apple за софтуер за поверителност на потребителите Кейти Скинър, Mail също ще скрие потребителските IP адреси по подразбиране. Safari също ще скрие IP адресите.

Нови изисквания за сигурност на личните данни. Значителни подобрения в Mail и Safari
Нови изисквания за сигурност на личните данни. Значителни подобрения в Mail и Safari

По-изненадващото е, че Apple обяви, че добавя Доклад за поверителност на приложенията, който ще се намира в настройките и ще предоставя общ преглед на, както може би се досещате, свързани с поверителността въпроси, свързани с инсталирани приложения. Например: колко често приложенията използват вашите контакти, микрофон, местоположение или други данни и идентификатори. Отчетът за поверителност на приложението също ще показва кои домейни на трети страни получават вашата информация.

С какво запомнихме WWDC събитието на Apple?

Изминаха 10 дни от WWDC събитието на Apple. На него компанията от Купертино обяви големи промени идващи в операционните системи за iPhone, iPad и MacBook. Главното е, че в бъдеще изкуственият интелект в нашите смарт устройства да си остане само в тях, а не в облачното пространство. Новите операционни системи iOS 15, MacOS Monterey и iPadOS 15 поставят основите за това. А ето и най-големите промени идващи по-късно тази година.

iOS 15 носи подобрения за FaceTime, как получаваме нотификации и как слушаме музика.

Apple обяви iOS 15, който носи подобрения във FaceTime като пространствен звук и нова функция „SharePlay“, която ви позволява да споделяте мултимедия с хора във FaceTime виртуално. Актуализации на Messages, нов изглед за известията, възможност за задаване на различни „Focus“ състояния, актуализации на Memories в снимки, редизайн на приложението за времето и много други.

Новата функция Apple SharePlay ще ви позволи да гледате или слушате съдържание с други хора виртуално. Apple също така въвежда API за SharePlay, така че други разработчици да могат да създават приложения, които поддържат тази функция. Идеята е, че можете да гледате филм на телефона си, но да поканите и ваш приятел, който да сподели момента с вас. Докато мултимедиата се възпроизвежда можете да виждате реакцията на отсрещната страна. Макар да звучи малко странно гледането на филм на телефона с виртуални хора в сравнение с това да отидем на кино заедно, времената на пандемия налагат социална дистанция и това си е един приемлив вариант.

Apple Share play позволява да споделим мултимедия с наши приятели
Apple Share play позволява да споделим мултимедия с наши приятели

Изкуствен интелект ще чете текст от снимките ни.

Apple Live Text. Изкуствен интелект ще чете текст от снимките ни.
Apple Live Text. Изкуствен интелект ще чете текст от снимките ни.

Това е интересна функция, която всички Apple фенове чакат от години. Докато другите производители и разработчици я имплементираха в устройствата си, и Android телефоните могат да се похвалят с нея от години, Apple сякаш я игнорираха тотално. Но това се променя този септември.

Live Text на Apple ще дигитализира текста във вашите снимки, което може да ви позволи да копирате и поставите текст от снимка например или да се обадите на телефонен номер, който е на снимка. Apple казва, че използва „интелигентност в устройството“ за тази функция. Иначе казано, всички нужни обработвания и изчисления остават на нашия телефон и са защитени.

Скоро ще можем да използваме своя iPhone вместо лична карта.

Скоро ще можем да използваме своя iPhone вместо лична карта.
Скоро ще можем да използваме своя iPhone вместо лична карта.

Wallet приложението на Apple скоро ще ви позволи да съхранявате идентификационния си документ в цифров вид, който след това ще използвате като идентификация на летища. Засега проекта стартира за територията на САЩ, но се очаква до средата на 2022г. да навлезе и в останалата част от света.

Принципът на работа е същия като при добавяне на кредитна/дебитна карта. През Wallet си добавяме желания от нас документ и той е наличен винаги за бърз достъп само с 2 натискания на бутон.

Apple споделят, че скоро iPhone ще може да замести всички начини на идентификация и отключване. Ако помните, по-рано тази година направиха възможно да отключваме колата само със своя телефон, а със следващите версии на iOS ще можем да добавим карти за отстъпки, ключ карти за хотелски стаи и NFC чипове, които се ползват в много офиси днес.

Нови изисквания за сигурност на личните данни. Значителни подобрения в Mail и Safari

Нови изисквания за сигурност на личните данни. Значителни подобрения в Mail и Safari
Нови изисквания за сигурност на личните данни. Значителни подобрения в Mail и Safari

Едно от главните неща, за които винаги съм предпочитал Apple пред другите марки, е сигурността на личните ми данни. Ако нещо е на телефона ми или на моя Mac, то си е само мое, криптирано е и никой друг няма достъп до него, въпреки резервните копия в iCloud и файлове там.

Apple обяви нови функции на WWDC, фокусирани върху поверителността, включително че Apple Mail ще блокира проследяващите пиксели с Mail Privacy Protection и че Safari ще скрие IP адресите. Apple също така въвежда нов раздел в настройките, наречен „Отчет за поверителност на приложенията“.

Веднага се навъдиха специалисти и изказвания, че така маркетинговите компании нямало да могат да си получават нужната информация. Именно затова се въвеждат тези мерки, защото тези компании получават тонове лична информация за нас и нашето онлайн присъствие. Не ми се почва темата за подслушването с цел по-точни реклами.

Apple винаги са се борели да защитят нашите лични данни, а с новите промени в iOS 15, MacOS Monterey и iPadOS 15 можем да се чувстваме още по-спокойни – но не изцяло.

Siri не напуска iPhone

Siri най-накрая ще работи и без интернет връзка, а процеса по разпознаването на гласа и командите ни ще се извършва само на телефона ни. Apple ще позволи на Siri да обработва гласови заявки на устройството, което означава, че аудиото няма да се изпраща през мрежата и Siri може да приема много заявки, докато е офлайн. Apple ще позволи на производителите на аксесоари да добавят Siri към своите устройства. Компанията го показа на термостат Ecobee в своята презентация.

Кои нови функции и екстри ви харесват? Кои очаквате най-много? Какви други искате да се добавят?

Нова онлайн измама в WhatsApp и Telegram

За нова онлайн измама в WhatsApp ми сигнализираха читатели. Първоначално не я взех под внимание, тъй като звучи прекалено елементарна, но днес се опитаха и мен да ме метнат и съм длъжен да предупредя, колкото се може повече хора. Внимавайте!

Как работи измамата в WhatsApp?

Както е модерно в последните години измамата е фокусирана в придобиване на лични данни. Затова и винаги съветваме за по-високи нива на сигурност, верификация и по-сложни пароли. В този случай измамниците се насочват към вашия телефонен номер и имена.

Нормалният ми работен и натоварен понеделник беше прекъснат от СМС, който съдържа 5-цифрен код за верификация в Telegram. По принцип игнорирам такива известия, тъй като стават грешки при писане на номера, докато се прави регистрация, а и още повече, че нямам Telegram. Интересното не е това.

Може би минута по-късно американски номер ми писа в WhatsApp едно обикновено „Hi“. До тук нищо необичайно – все пак говоря с хора от различни държави всеки ден в WhatsApp. Това което ме озадачи, и честно казано малко ме стресна, е отговорът на отсрещната страна и колко натурално проговориха български.

Нова онлайн измама в WhatsApp и Telegram
Разговор в WhatsApp с измамник

Очевадно от начина на писане и изразяване това не е реален човек, а обикновенна бот програма. Същото съобщение може да са го получили още 1000 човека в същия момент. Ако някой се обърка и отговори с кода, който е изпратен като СМС, измамниците автоматично ще си направят профил в Telegram с вашите имена и номер. При евентуална измама от тяхна страна и ако ужилят някой друг потребител, той ще търси вас. Все пак досега му е пишело, че си пише с вашите имена и номер.

Трябва да сме много мнителни към всяка нотификация за верификация, която получим и да поддържаме поне елементарна онлайн култура за сигурност.

  1. Ако има проблем с акаунта ви в WhatsApp съпорт представителите никога няма да ви поискат код за Telegram. Двете приложения нямат връзка.
  2. Представител на услугата/приложението, което ползвате никога няма да ви поиска парола.
  3. Най-логичното, което ще видите, е автоматично съобщение (не чат съобщение), че профила ви е блокиран/застрашен. Ще има стъпки какво да направите, за да го отблокирате или защитите.
  4. Ако имате съмнения за измама винаги можете да посетите сайта на разработчика и да се свържете с него директно, за да сигнализирате.

А ако ви е по-лесно да питате някой за мнение и помощ, но нямате кого, ние сме винаги насреща и можете да се свържете с нас по мейл, в социалните мрежи и в WhatsApp.