Месечни архиви: май 2021

Безжичните слушалки няма да поддържат новия аудио формат без загуби

След като Apple обявиха новия си формат на аудио без загуби много потребители останаха объркани реално кои устройства ще го поддържат. Получихме много запитвания от наши читатели по този въпрос и затова искаме да внесем малко пояснения.

Въпреки че можете да активирате Lossless аудио с всеки чифт слушалки в Settings, говорител на Apple каза, че „Lossless не работи през Bluetooth“.

За да изпитат песните в Lossless аудио, потребителите се нуждаят от добри слушалки с кабел. С други думи, нито един от AirPods няма да работи. В това число и AirPods Max, което е странно, защото те могат да се свързват с 3.5mm аудио жак. За нас и всеки друг, който ползва безжични AirPods остава единствено новата опция за пространствена музика.

Редно е да обясним, че ограничението не идва от Apple в случая, а от формата без загуби. Технологията Bluetooth достига само до 2000 kbps в идеални условия. В реалния свят, поради смущения и разстояние, честотната лента е още по-малка. За сравнение, даже и най-ниското качество на аудио без загуби е около 1411 kbps, което е много по-високо от обикновения AAC файл на Apple Music. Компанията от Купертино не може да гарантира качествено изживяване дори и за тази опция, защото не знае какви са условията при всеки от нас. Ето защо Lossless няма да работи с Bluetooth слушалки и това не е нещо, ограничено до Apple Music или слушалките на Apple.

Краят на Internet Explorer наближава

Наближава краят на Internet Explorer. Остаряващият уеб браузър до голяма степен не се използва от повечето потребители от години, но Microsoft поставя последния гвоздей в ковчега на Internet Explorer на 15 юни 2022 г., като го оттегля в полза на Microsoft Edge.

„Съобщаваме, че бъдещето на Internet Explorer за Windows 10 е в Microsoft Edge“, казва Шон Линдърсей, мениджър на програмата Microsoft Edge. „Приложението за настолни компютри Internet Explorer 11 ще бъде прекратено и ще излезе от поддръжка на 15 юни 2022 г. за някои версии на Windows 10.“

Това изявление е както показващо точният край на Internet Explorer, така и доста неинформиращо.

В следващите дни сигурно ще се разберат отговорите на породилите се въпроси – За кои версии на Windows 10 ще бъде налично, ще може ли да се свали като допълнително приложение изобщо и бизнес клиентите ще получават ли ъпдейти за него, ако все пак продължат да го ползват.

Алтернативата за повечето бизнеси може би ще бъде Microsoft Edge с IE режим. Microsoft създаде своя IE режим за Edge преди няколко години и позволи на бизнеса да възприеме новия браузър, базиран на Chromium, за по-стари уебсайтове. IE режимът поддържа по-стари ActiveX контроли и стари сайтове, които изненадващо все още се използват от много бизнеси. Microsoft обещава да поддържа този IE режим в Edge поне до 2029 г.

Компанията се опитва да спре хората да използват Internet Explorer от години. Microsoft Edge се появи за първи път през 2015 г. и започна краят на Internet Explorer. Оттогава Microsoft нарече Internet Explorer „решение за съвместимост“, а не браузър и насърчи бизнеса да спре да използва остаряващия браузър в полза на Edge и неговия IE режим.

Докато каналът за дългосрочно обслужване (LTSC) на Windows 10 все още ще включва Internet Explorer през следващата година, всички потребителски версии ще прекратят поддръжката на браузъра. Microsoft не го изяснява, но най-накрая ще видим края на Internet Explorer да бъде пакетиран в Windows или през юни 2022 г., или скоро след това.

Междувременно, Windows 10 дава съвети и помага за деинсталиране на Adobe Flash Player. Ако не сте разбрали все още, Adobe Flash Player вече не се поддържа от операционните системи препоръките са да го изтриете от вашата машина.

75 милиона песни с аудио без загуби ексклузивно в Apple Music

Аудиото без загуби вече се превръща в стандарт за най-големите приложения за стрийминг на музика. Amazon обяви преди дни, че предлага Amazon Music HD безплатно за абонати на Amazon Music Unlimited, а Spotify планира да пусне своя HiFi ниво по-късно тази година. Tidal предлага и това, което той нарича „Tidal Masters“, което дори може да надвишава 96 kHz / 24 битово аудио с висока разделителна способност.

Apple обяви, че аудио без загуби ще пристигне в Apple Music през юни без допълнителни разходи.

След по-малко от 2 седмици Apple Music получава две големи актуализации: поддръжка за висококачествен звук без загуби и за пространствен звук чрез Dolby Atmos. Но още по-изненадващо, функциите ще бъдат достъпни безплатно за всички абонати, включително тези за семейни и студентски планове. Компанията казва, че ще има 75 милиона аудио песни без загуби в каталога си до края на годината и 20 милиона за старт.

За да ползват музика без загуби, абонатите трябва да стартират най-новата версия на Apple Music и могат да отворят Настройки> Музика> Качество на звука. Там те могат да изберат различни резолюции за различни връзки, като клетъчна, Wi-Fi или за изтегляне.

Аудиото без загуби на Apple Music започва със CD качество, което е 16 бита при 44,1 kHz и се увеличава до 24 бита при 48 kHz на устройствата на Apple. Максималният ни избор ще е 24 бита при 192 kHz. За най-висококачественото изживяване „Висока резолюция без загуба“ има една уловка: абонатите ще се нуждаят от външно оборудване, за да му се насладят.

Пространственото аудио и Dolby Atmos аудио може да се окажат още по-голяма новина за слушателите на Apple Music.

Слушали ли сте пространствено аудио? До скоро и аз не бях, но е преживяване, което не бих забравил. Трябва ви само YouTube и хубави говорители, а за ваше удобство споделям линк към една любима песен с 8K пространствено аудио.

Пространственото аудио ще осигури по-завладяващи миксове за всеки, който слуша през последните слушалки AirPods или Beats, които използват чипа H1 или W1. Пространственият звук също ще се възпроизвежда чрез вградените високоговорители на най-новите версии на iPhone, iPad и Mac по подразбиране. Пространственият звук ще бъде съвместим с повечето устройства на Apple, направени през последните няколко години, включително Apple TV 4K, свързан към съвместим телевизор или приемник.

За да го включите за други слушалки, потребителите ще трябва да отидат в Настройки> Музика> Аудио и да настроят Dolby Atmos на „Винаги включено“.

Вече даже и гейминг изживяването на Apple устройства ще се изкачи до нови висоти. Супер е, че от компанията са решили да е безплатно за своите потребители, които имат активен абонамент за Apple Music, но съм сигурен, че любителите на хубав и чист звук биха дали и малко повече, ако се наложи.

Оказва се, че ползването на Wi-Fi не е защитено от 1997г. досега

Изследовател на сигурността, Мати Ванхоеф, откри уязвимости на Wi-Fi, които съществуват от самото начало. Той казва, че уязвимостите могат да бъдат използвани от хакери, позволявайки им да прихващат чувствителни данни или да показват на потребителите фалшиви уебсайтове, дори ако използват Wi-Fi мрежи, защитени с WPA2 или дори WPA3. Теоретично биха могли да използват и други устройства във вашата домашна мрежа.

Уязвимостите са свързани с начина, по който Wi-Fi обработва големи парчета данни, като някои са свързани със самия Wi-Fi стандарт, а други са свързани с начина, по който се прилага от производителите на устройства. Има дванадесет различни вектора на атака, които попадат в класификацията, които работят по различни начини. Един експлоатира маршрутизатори, приемащи текст, друг експлоатира рутери, кеширащи данни в определени видове мрежи и др. Ако искате да прочетете всички технически подробности за това как точно работят, можете да разгледате уебсайта на Ванхоеф.

Според източници, Ванхоеф е информирал WiFi Alliance за уязвимостите, които са включени в начина на работа на Wi-Fi, за да могат да бъдат коригирани, преди да ги разкрие на обществеността. Той казва още, че не е наясно дали уязвимостите се експлоатират в момента. Докато той посочва във видео, че някои от уязвимостите не са особено лесни за използване, той казва, че други биха били „тривиални“, за да се възползват.

Демонстрация на някои уязвимостите

Някои доставчици вече са пуснали корекции за някои от своите продукти, включително:

Съветите от специалистите, за да се справим с уязвимостите на Wi-Fi?

Има и устройства, които са просто стари, чиито производители или са изчезнали, или вече не пускат ъпдейти. Ако можете обаче, трябва да наблюдавате уебсайта на производителя на вашия рутер за всякакви актуализации, които се пускат.

WI-FI 6E?! ЗАЩО ВСЪЩНОСТ НИ ТРЯБВА?

Що се отнася до всичко друго, което трябва да направите, Ванхоеф препоръчва обичайните стъпки: поддържайте компютрите си актуализирани, използвайте силни, уникални пароли, не посещавайте съмнителни сайтове и се уверете, че използвате HTTPS възможно най-често.

И нека ъпдейтването на рутери да започне.