Месечни архиви: април 2021

Apple обяви нов по-тънък iMac с чип M1

Днес Apple представи изцяло преработен нов iMac с по-тънък дисплей и M1 чип. Новите модели са в ярки цветове, които ни връщат към класическия колоритен iMac. Apple заяви, че новият iMac е проектиран изцяло от нулата за Apple Silicon чипа.

Естествено не е важна само марката, а и спецификациите.

Apple казват, че обемът е намален с над 50 процента, но въпреки това можем да се насладим на 24-инчов 4,5K дисплей с по-тесни рамки от предшественика си. Екранът разполага и с технологията True Tone на Apple за автоматично регулиране на цветовата температура – първо я видяхме в iPad Pro 2016, но в последствие беше добавена и в iPhone.

Apple обяви нов по-тънък iMac с чип M1
Apple обяви нов по-тънък iMac с чип M1. Снимка: Интернет

Новият iMac е с дебелина 11,5 мм, но Apple казва, че все пак трябва да бъде по-тих и по-хладен от предишния модел благодарение на чипа M1. Ако сте имали удоволствието да се докоснете до машина с новия M1 чип сме сигурни, че сте усетили разликата спрямо предходни поколения. Apple Silicon поставя една много висока летва пред Intel със своята производителност и работна температура. Новият модел има „два малки вентилатора“, заместващи „обемистата термична система“ от предишното поколение iMac.

Има и нов магнитен захранващ кабел – той много прилича на стария MagSafe кабел – който се закрепва отзад. Ethernet може да бъде свързан към захранващия адаптер и доставен чрез същия кабел.

Apple обяви нов по-тънък iMac с чип M1
Новото захранване с LAN порт. Снимка: Интернет

Моделът от по-висок клас на новия iMac ще има четири USB-C порта на гърба, два от които ще поддържат Thunderbolt. Базовият модел има 8GB RAM и 256GB SSD.

А цената?

Новият iMac започва от $ 1,299, въпреки че някои от цветовете са запазени за модела от $ 1,499. Той ще бъде достъпен през втората половина на май, като поръчките започват от 30 април. Има общо седем опции за цвят.

Всяка една машина, без значение дали е Apple или друга марка, има нужда и от аксесоари и периферия, които да допълнят нейната функционалност. Наред с новия iMac, Apple представя и клавиатура, мишка и тракпад в цветове, които да съвпадат. Клавиатурата има бутон Touch ID за логин.

Първи поглед над новия електрически седан на Mercedes-Benz 2022 EQS

Има няколко важни елемента към, които всеки се стреми и следи с интерес. Италиански дрехи, швейцарски часовници, шведски….. маси и няколко други, но в днешната статия ще се фокусираме върху немските возила. Mercedes-Benz показа за първи път новия електрически седан 2022 EQS.

2022 EQS
2022 EQS. Снимка: Интернет

EQS е смело откъсване от настоящата рамка от минималистични електрически превозни средства с голямата си батерия, огромен инфоразвлекателен екран и богато оборудван интериор. Той ще бъде първият от девет други електромобила, които автомобилният производител планира да пусне до 2022 г. Като близък роднина на дефиниращата сегмента S-класа, има да измине дълъг път да определи луксозния EV пазар.

Това е първият ни поглед към някои екстериорни детайли на EQS, тъй като по-рано Mercedes държеше предната и задната част в тайна. А ако разбирате английски език спокойно може да прочетете материала на The Verge, които са имали възможност да застанат зад волана. Изчезна изцяло цифровият преден край, който видяхме с концептуалния автомобил Vision EQS. Заменен е с „черна радиаторна решетка“ с „триизмерен модел на звезда“, който се среща и в гамата AMG на Mercedes.

Фаровете са свързани чрез светлинен бар, дизайн, който става популярен сред електромобилите на различни марки. EQS запазва отворите за въздух от двете страни на решетката, избягвайки плоското лице на други EV.

Оборудване и батерия на 2022 EQS.

Автоматични предни и задни врати, 56-инчов Hyperscreen с фирмената информационно-развлекателна система MBUX и дисплеят за увеличена реалност са елементите, които ни грабват погледа веднага.

В началото ще са налични две нива на оборудване: EQS 450+ със задвижване на задните колела и 580 4MATIC, който има задвижване на всички колела. И двата модела ще се предлагат със 107,8kWh батерия, въпреки че Mercedes заяви, че също планира да продава версия с по-малка батерия от 90kWh.

EQS се очаква да достигне 770 километра пробег с едно зареждане, което бие и най-големия пробег на Tesla Model S. Естествено това е цифра по спецификация от производител и преди да се тества от официалните органи. Даже и да има спад в километрите реален пробег пак ще получим една доста добра стойност и автоматично Mercedes EQS 2022 се превръща в кола идеална за ежедневни дейности в града и за дълги пътувания.

Разбира се, електромобилите все още представляват малка част от общите продажби на автомобили. Апелираме идеята за опазване на околната среда – важно е какво оставяме на поколенията след нас – но цената на возила от такъв клас няма да е достъпна за всеки. Това може би трябва да е фокуса в следващите години – по-малко лукс и по-достъпна цена.

Ако не следите новостите покрай електрическите автомобили прочетете тази статия, която показва как се развива индустрията в последните години.

Актуализация на PS5 позволява ползването на USB съхранение

Поискахте го и най-накрая го получихте. Актуализация на PS5 позволява ползването на USB съхранение. Отминаха дните, когато трябваше да инсталирате Call of Duty: Black Ops Cold War на вашата PlayStation 5, докато останалите ви игри са принудени да останат на изчакване. Sony отново показват, че работят в насоката, която трябва – да дадат на потребителите това, от което имат нужда. А какво търси всеки от нас? Естествено, повече място за повече игри.

Как новият ъпдейт предоставя на PS5 допълнителен сторидж?

Първата голяма актуализация на системния софтуер за PS5 пристига утре. Научете за съхранението на PS5 игри на USB разширено хранилище, споделяне на геймплей през PS5 и PS4 конзоли и много други.

В публикация в официалния блог на PlayStation, Sony обяви, че първата официална актуализация на конзолата ще донесе много промени. В горната част на бележките беше огромното разкритие, че вече можете да освободите толкова необходимото SSD пространство, благодарение на външната USB поддръжка на игри за PlayStation 5.

За много хора това може да не е УАУ, но до скоро бях с PlayStation конзола с 500GB диск и напълно разбирам нуждата от повече място. Като един фен на Call of Duty и последните версии Modern Warfare Warzone, Call of Duty Black Ops Cold War мястото на конзолата става силно ограничено. Над 300GB се заемат само от тези две игри и всеки нов ъпдейт са нови размисли и страсти кое да изтриеш още, за да се свали.

В публикацията Sony потвърди: „С тази функция вече можете да прехвърляте вашите PS5 игри на USB разширено хранилище от вътрешното хранилище на вашата конзола. Това е чудесен начин да разширите възможностите за съхранение на вашата PS5 конзола и можете безпроблемно да копирате своите PS5 игри обратно във вътрешното хранилище на конзолата, когато сте готови да играете. По-бързо е да преинсталирате PS5 игри от USB разширено хранилище, отколкото да ги изтеглите отново или копирате от диск „.

Sony дава възможност за Share-Play между поколенията PS5 и PS4, благодарение на поддръжката на външни USB устройства. Сега това означава, че можете да преместите инсталираните си игри от вътрешния SSD на USB устройство и след това обратно. Обърнете внимание обаче, че няма да можете да играете лъскавите си заглавия от следващо поколение PS5 директно от USB. Също така няма как да актуализирате вътрешния SSD на конзолата – което означава, че все още сте заключени на 667 GB.

Share-Play между PlayStation 4 и PlayStation 5?!

Share-Play между PS4 и PS5 конзоли
Share-Play между PS4 и PS5 конзоли. Снимка: Интернет

Другата интересна актуализация е споменаването на Share Play. Тук Sony преодолява разликата между старо и ново. Собствениците на PlayStation 4 могат да видят вашия PS5 екран и дори да изпробват PS5 игри. Интересно решение, което още повече ме кара да се замисля дали върху покупката на PlayStation 5. Дали просто не пробвам игрите на някой приятел с конзола от ново поколение?

Sony завършва с думите: „През следващите седмици ще пуснем още повече, включително възможността да се присъедините към мултиплейър сесия на PS5 от приложението, да управлявате вашето PS5 конзолно съхранение, да сравнявате колекции трофеи с приятели и да сортирате и филтрирате продукти, показани в PlayStation Store „. Голямата победа тук е, че най-накрая ще можете безпроблемно да преместите вашите PS5 игри от външен USB към вашата конзола, без да се налага да изтривате тези любими любими от вчера и да губите напредъка си в The Last of Us Part II.

Дори ако актуализацията за съхранение на PS5 не означава, че всъщност можете да играете вашите игри от USB, това прави архивирането и преместването им много по-лесно.

Междувременно, въпреки, че не се вдига много шум за това, има и нов системен ъпдейт за PlayStation 4.

Актуализацията е налична от 14.04.21 и може свободно да се инсталира от всеки. Функции на системния софтуер на PS4 8.50:

  1. В Party вече можете да се наслаждавате на Share Play с играчи на конзоли PS5.
  2. В Messages вече можете да включите или изключите известията за всяка от групите, в които сте. На груповия екран отворете менюто с опции и изберете Изключване на известията.
  3. На екрана с подробности за сесията на играта вече можете да използвате бутона Заявка за присъединяване, за да помолите лидера на сесията да се присъедините към тяхната сесия. След това лидера на сесията може да ви изпрати покана да се присъедините към сесията на играта.
  4. Когато играете игра, която сте скрили, други играчи вече няма да виждат, че в момента играете тази игра.
  5. Актуализиран е файловия формат за разширено съхранение. Когато свържете външно USB устройство за съхранение, неговият файлов формат ще бъде актуализиран. След това няма да можете да използвате устройството на PS4, който има предишна версия на системния софтуер.
  6. Функцията „Общности“ вече не е налична.

PS5 с USB съхранение, съвместимо и с нашите PS5 игри и Share-Play между конзоли от различни генерации – благодарим ти Sony.

LG напускат пазара на мобилни телефони

Да, правилно прочетохте заглавието. Едно от емблематичните имена в индустрията за мобилни телефони, LG, напуска пазара. Причината за това, според информация от изявление на компанията, е че компанията бележи загуби в последните отчетни периоди. Това е напълно нормално с навлизането на по-евтините китайски марки, които заливат пазара и станаха желана алтернатива за мнозина.

Но LG заслужават да бъдат запомнени като нещо повече от просто „още една марка“.

Техните телефони рядко бяха големи хитове и рядко някой би се сетил първо за тях, когато света е залят от Samsung и Apple устройства, но LG винаги са били иноватори. LG наистина представи няколко функции и иновации, без които телефонният свят би бил в по-лошо положение. Компанията беше първата, която постави ултрашироки камери на своите телефони и е пионер в дизайна на цял екран.

Един от емблематичните телефони на LG - LG G8X ThinQ
Един от емблематичните телефони на LG – LG G8X ThinQ. Снимка: Интернет

LG винаги са били главните тестери в света преди смартфоните. Техните телефони Chocolate и enV бяха стилни устройства, които помогнаха на LG да разшири разпознаваемостта на марката си по целия свят. Но след като iPhone и Android промениха всичко, LG се бореше да се адаптира.

Ранните телефони на LG с Android не бяха впечатляващи. Например Nitro HD от 2011 г. беше първото пъргаво флагманско устройство за дълго време, но беше осеяно с остарял, тромав софтуер и кратък живот на батерията. Неговият наследник, Optimus G, представляваше до известна степен усъвършенстване и по времето, когато G2 се появи през 2012 г., новата серия G на LG беше доста надеждна алтернатива на подобни на Samsung или HTC. G2 беше един от първите водещи смартфони, които се опитаха да намалят размера на рамката например.

Какво се случи последните години с LG?

През годините LG наблягаха на G серията, а G6 беше един от най-успешните им телефони тогава. Той лесно можеше да стане телефон за годината, но по същото време Samsung представиха Samsung Galaxy S8 с „безкраен“ дисплей. За всяка добра идея, която LG имаше, имаше нещо безсмислено като отключването на G8 с отчитане на вените „Hand ID“. Въпреки че компанията направи голямо съобщение за нов Център за надграждане на софтуер, за да увеличи темпото на актуализации на Android, нищо не се промени. И в лицето на неудържимата маркетингова машина на Samsung, най-добрият опит на LG за идентичност на марката беше да добави „ThinQ“ към името на всеки водещ телефон.

През последната си година мобилното подразделение на LG се зае да се справи с проблемите си. Проектът Explorer имаше за цел да създаде по-иновативни дизайни, като красивото, но недостатъчно мощно Velvet и Wing с два екрана. На CES тази година компанията обяви концептуален телефон Rollable, който заяви, че планира да пусне на пазара – така и няма да го видим.

LG Rollable - разтегамият телефон на LG
LG Rollable – разтегамият телефон на LG. Снимка: Интернет

Телефоните на LG рядко бяха, ако изобщо бяха, най-добрите налични, но компанията наистина оказа значително влияние върху света на смартфоните като цяло. Със смъртта на мобилното си подразделение пазарът в САЩ става още по-хомогенен.

Застрашен ли е Световният Мобилен Конгрес в Барселона?

Дали няма да се повтори историята от миналата година? Световният Мобилен Конгрес в Барселона е най-голямото събитие за мобилни телефони и иновации в световен мащаб. Заради засилените мерки за Коронавирус и да предпази служителите си, Google са отказали своето участие в тазгодишното издание на конгреса.

Миналата година най-голямото телефонно шоу в света, Mobile World Congress, се придържа до последно към идеята да бъде домакин на събитие по време на пандемията COVID-19.

Тази година се наблюдава същата тенденция и упоритост да се състои. Страхът от заразяване при такива събития е напълно оправдан и някои компании, въпреки, че не си отменят присъствието, ограничават своят персонал и ще изпратят само хора от офисите си в Европа. Конгреса е с изградено име като събитието, на което се решава как ще се развива мобилната индустрия. Мобилните оператори са ключови, защото те решават какво ще продават на своите потребители по цял свят и именно в Барселона набелязват това.

Google току-що обяви, че няма да присъства на MWC тази година. Това е най-голямото име досега, следвайки основните доставчици на телекомуникационна инфраструктура Nokia и Ericsson, както и Sony и Oracle.

През февруари GSMA (който управлява Световният Мобилен Конгрес в Барселона) настоя, че ще продължи с потенциалното събитие през юни, което изисква само набор от стандартни предпазни мерки, носене на маски и отрицателен тест за COVID-19 в рамките на 72 часа след пристигането. Нито една, от които не се счита за достатъчна, за да предотврати разпространението на коронавирус. Засега организацията не планира да изисква ваксинации. Сега, когато ситуацията с ваксините се подобрява и друго голямо име се отказва, е много спорен въпроса дали Мобилният Конгрес изобщо ще се състои.

Нашият екип ще присъства на него, АКО се проведе и ще се радваме да ви запознаем с новостите от мобилния свят. Ще следим развитието с интерес.