Месечни архиви: февруари 2021

Spotify HiFi идва тази година специално за аудиофилите

Spotify HiFi е аудио стрийминг без загуби, който идва по-късно тази година. Новината беше обявена вчера на виртуалното събитие на компанията Spotify „Stream On“.


Spotify HiFi ще бъде достъпен по-късно тази година и „ще доставя музика в CD качество, аудио формат без загуби на вашето устройство и високоговорители с активиран Spotify Connect, което означава, че феновете ще могат да изпитат повече дълбочина и яснота, докато се наслаждават на любимите си песни“.

Битката на титаните, Apple Music и Spotify, преминава на ново ниво, на което Apple изостава. Amazon пусна Amazon Music HD още през 2019 г. за $14.99 на месец, а Tidal предлагат високото HiFi качество още от самото начало за $19.99.

Spotify правеше малки тестове за по-високо качество на стрийминг в миналото, но сега ще пусне функцията по-широко – с уговорката, че тя ще бъде достъпна само „на определени пазари“. Цените все още не са обявени. 

По-висококачественото стрийминг изживяване очевидно е сред най-честите заявки от клиентите. Spotify достига до 320kbps аудио в момента, което си е стандартно MP3 качество, а с новият план ще вдигне тази стойност до 9,216 kbps, ако правилно сме разбрали презентацията. 

При сравняване на битрейт или количеството данни, прехвърлени в секунда, битрейтът на аудио с висока разделителна способност като HiFi (9 216 kbps) е близо седем пъти по-висок от този на компактдисковете (1411 kbps) и почти 29 пъти по-висок от този на MP3 (320 kbps).

Конкуренцията между Spotify и Apple Music винаги е била голяма, но даже и ние може би ще сменим страните и ще преминем на Spotify. Качеството винаги е по-важно и човек може да прежали някой лев в повече за по-доброто изживяване. Голям плюс е и че повечето аудио системи са съвместими именно със Spotify.

А видяхте ли новата услуга на Google? Тананикате и ви подсказва как се казва песента. Пробвахте ли я вече?

Новата докинг станция на Razer поддържа Thunderbolt 4, RGB и е пълна с екстри!

Видяхте ли новата док станция на Razer? Естествено, типично в стила на компанията, поддържа Chroma RGB подсветка, но и не само.

Razer Thunderbolt 4 Dock

Razer казват, че е съвместим с USB4 и ще поддържа следващата вълна от бързи периферни устройства и джаджи. Предлага се за предварителна поръчка за $ 329,99, което изглежда конкурентно за това, което предлага.

Razer Thunderbolt 4 Dock портове. Снимка: Интернет
Razer Thunderbolt 4 Dock портове. Снимка: Интернет

На гърба ще намерите повечето портове, включително вход за неговото 135W захранване, три порта Thunderbolt 4 за свързване на дисплеи и аксесоари. Възможна е връзка и поддръжка за външната графика на Razer Core X, Gigabit Ethernet порт и три USB Type-A 3.1 Gen 2 порта. Отпред разполага с бърз UHS-II слот за SD карта, 3,5 мм жак за слушалки и един порт Thunderbolt 4, за да се включи директно във вашия компютър.

Тази докинг станция е съвместима с лаптопи с Windows 10 с портове Thunderbolt 3, както и с последните модели MacBook Pro и Air, работещи с macOS Big Sur и всички машини, задвижвани от M1 на Apple.

Razer Thunderbolt 4 Dock може да достави 90W зареждане на лаптопи и ако планирате да свържете външни монитори към него, той поддържа до два 4K екрана с честота на опресняване 60Hz или един 8K дисплей на 30Hz.

Бела Рамзи и Педро Паскал ще партнират в „The Last Of Us“ на HBO

От месеци се работи по новия сериал „The Last Of Us“ на HBO, но досега нямаше информация за актьорския състав и само мечтаехме кой ще заеме главните роли. Hollywood Reporter слагат край на терзанията ни. Бела Рамзи, която изигра Лиана Мормонт в „Игра на Тронове“, ще играе Ели.

Нийл Друкман, креативният директор зад серията игри и съсценарист на телевизионния сериал, потвърди в Twitter.

Както писахме през ноември миналата година, сериала ще проследи първата игра от поредицата.

Историята се развива двадесет години след разрушаването на съвременната цивилизация. Джоел, закоравял оцелял, е нает, за да изведе Ели, 14-годишно момиче, от потискащата карантинна зона. Това, което започва като лесна работа, скоро се превръща в брутално, сърцераздирателно пътуване, тъй като и двамата трябва да преминат през САЩ и да зависят един от друг за оцеляване.

The Last of Us сериал по HBO - Джоел
The Last of Us сериал по HBO – Джоел. Снимка: СмартМакс

Още през ноември плъзнаха слухове из форумите кой ще изиграе Джоел. Предложенията бяха повече от смели, но с липсваща информация за актьорски състав си оставаха само мечти. В крайна сметка стана ясно, че култовата роля ще бъде изиграна от Педро Паскал, който е добре познат на публиката от „Мандалорецът“.

Педро Паскал ще изиграе Джоел в The Last of Us по HBO
Педро Паскал ще изиграе Джоел в The Last of Us по HBO. Снимка: Интернет

Все още няма дата за излизане на шоуто, но The Hollywood Reporter сподели интересно инфо за кастинга: Махершала Али, звезда на Moonlight и предстоящото рестартиране на Blade, обмислял ролята на Джоел, но „сделката така и не се е осъществила. “

Apple заменят безплатно батериите на някои MacBook Pro

В документ от Apple съпорт се казва, че малък брой модели MacBook Pro от 2016 и 2017 г. страдат от проблем, при който батерията не се зарежда над 1%. Нов ъпдейт macOS Big Sur 11.2.1 поправя грешка в операционната система и предотвратява появяването му при други потребители. Ако все пак вие сте от малкото засегнати, може да се възползвате от безплатна замяна на батерията.

Много малък брой клиенти с компютри MacBook Pro 2016 и 2017 са имали проблем с батерията, която не се зарежда след 1%. Състоянието на здравето на батерията на тези устройства също ще показва „Service Recommended“. Ако състоянието показва, че вашата батерия е нормална, този проблем не ви е засегнал.

MacBook Pro модели, които отговарят на изискванията за безплатна замяна на батерията.

Обикновено, когато Apple стартира нова програма за сервизни услуги, създават инструмент, който позволява на потребителите да въведат своя сериен номер, за да проверят дали отговарят на условията за програмата. Този път това не е така, тъй като, както Apple казват „са засегнати много малко потребители“.

Ако сте от малкото засегнати трябва да пристъпите към следните стъпки:

  • Щракнете върху логото на Apple в горния ляв ъгъл на лентата с менюта на macOS. Изберете „About This Mac“, за да разберете точният модел на вашият MacBook Pro.
  • Проверете състоянието на батерията. Отидете на System Preferences, щракнете върху Battery, след това изберете Battery в страничната лента и щракнете върху Battery Health.

Ако ползвате MacBook Pro от 2016 или 2017 година и статуса на вашата батерия е „Service Recommended“ можете да се възползвате от безплатна замяна. Според инструкциите на Apple трябва да се свържете с Apple Support или с търговеца, от който се закупили устройството.

В последно време се наблюдава тенденция на чести грешки в софтуера на Apple устройствата. Напомняме за бъг при iPhone, който позволява отдалечен достъп на вашето устройство. Може би натиска от конкуренцията кара гигантите да пускат нов софтуер без да го инспектират внимателно.

Нова концепция за телефон от Xiaomi

Xiaomi си представят бъдещите телефони с извити екрани във всеки край. Това показва новата концепция за телефон, който се появи в мрежата.

Без рамка, без портове, без бутони.

Представител на Xiaomi е казал на The Verge, че този телефон действително съществува и че самите те са го използвали. Дисплеят е резултат от „безброй пробиви в технологията за огъване и ламиниране на стъкло“, според Xiaomi, и „представлява съвкупност от 46 новаторски патента“.

Когато говорим за екрани от край до край, този смартфон поставя летвата много високо с наистина безкраен дисплей. Идеята за телефон без портове за зареждане и слушалки е интересна и поставя въпроса дали Xiaomi ще преминат към премахването им от комплектите на устройствата. Ако помните, това е стратегията на Apple, а от няколко дни и на Samsung.

Няма информация какви ще са спецификациите и дали ще видим този модел в масово производство изобщо. Бъдещето на телефоните може да се промени значително. Стандартният смартфон и съпътстващите му аксесоари може би ще бъдат изместени от сгъваеми телефони и от такива с изцяло безжично зареждане.

Xiaomi телефон с извит екран във всички краища
Xiaomi телефон с извит екран във всички краища. Снимка: Интернет