Месечни архиви: януари 2021

Оригинален Windows 10 и как да го преинсталираме сами

Имате персонален компютър или лаптоп с оригинална версия на инсталацията на Windows 10 и ви се налага да го преинсталирате? Или просто искате да изчистите всичко и да започнете наново? Няма проблем!

Ако сте закупили вашата компютърна платформа с линцензиран Windows и желаете или ви се налага да го преинсталирате по някаква причина имате нужда от една флашка с размер минимум 8GB и разбира се интернет връзка.

Официалният сайт на Microsoft, най-любезно предлага възможността да свалите Windows 10 безплатно. Там ще намерите всички възможни варианти за сваляне и копиране на продукта, както и точни упътвания какво трябва да направите.

Няколко съвета от нас:

Флашката трябва да е предварително форматирана в Система NTFS (да побира файлове с размер над 4GB). Ако флашката ви не е в този формат, копирането на инсталационните файлове няма да бъде успешно.

WINDOWS 10 VERSION 20H2 – НОВ ЪПДЕЙТ С НОВИ ПРОБЛЕМИ

В последствие възможностите за преинсталация са:

  • Директно през Windows, включвате флашката към вашата система и стартирате инсталацията.
  • Включвате флашката, рестартирате системата и докато компютърът или лаптопът се включва, влизате в BIOS менюто и избирате „BOOT FROM USB“

Разликата в двата метода е, че чрез първият, инсталацията на новия Windows се случва върху вече съществуващата операционна система и имате право на избор, дали да запазите вашите файлове или не.

При вариант 2 имате право на избор между всички възможности от вариант „1.“ и форматиране на дяла на който ще инсталирате операционната система с изцяло нова инсталация и промяна на дяловете на харддиска на системата.

Успех!

Apple iOS 14.4 поправя ключови грешки в сигурността – инсталирайте веднага

На 26-ти Януари Apple пуснаха публичният ъпдейт iOS 14.4. Той носи няколко новости и подобрения, но ние искаме да наблегнем на това, че поправя ключови грешки в сигурността и силно препоръчваме да инсталирате веднага.

Актуализацията на iOS включва поправка на недостатък в сигурността, който Apple казва „може да е бил активно експлоатиран“.

Не се разкриват много подробности за проблема със сигурността, за който докладва анонимен изследовател, но компанията заяви, че скоро ще бъде достъпна повече информация. Apple също пусна актуализации на защитата за WatchOS 7.3 и TVOS 14.4 във вторник.

Apple WatchOS 7.3
Apple WatchOS 7.3. Снимка: СмартМакс

Интересното в случая е мейл, който УниКредит Булбанк изпраща, за да предупреди за сериозен проблем със сигурността на нашите Apple устройства, ако не инсталираме iOS 14.4.

Искаме да Ви информираме за нови критични уязвимости, засягащи Apple устройства iPhone 6s и нагоре, iPad Air 2 и нагоре, iPad mini 4 и нагоре, както и iPod touch (7th generation) с версия на операционната система iOS, по-ниска от 14.4.

Трите уязвимости са маркирани като: CVE-2021-1782, CVE-2021-1870 и CVE-2021-1871.

Използвани заедно, те позволяват пълно компрометиране на вашето мобилно устройство и по-точно: 

-отдалечен достъп до устройството

-отдалечено управление на устройството

-изтичане на лични и служебни данни

От Apple е реализиран софтуерен ъпдейт/пач за справянето с този риск – iOS версия 14.4 

Apple iOS 14.4 поправя грешки в сигурността
Apple iOS 14.4 поправя грешки в сигурността. Снимка: СмартМакс

Щом компания от такава величина акцентира на дупките в сигурността на iOS едва ли става въпрос за стандартен ъпдейт „оправихме няколко бъга и грешки“ и силно препоръчваме да инсталирате iOS 14.4 веднага.

Все пак поправката носи и някои нови екстри и няма как да не им обърнем внимание.

iOS 14.4 ще позволи на вашия iPhone да разпознава по-малки QR кодове от преди. Също така дава нови предупреждения за случаи, когато Apple не може да разпознае камерата на iPhone 12. Такива проблеми, естествено, могат да бъдат възможни единствено, ако телефона е претърпял манипулация в сервиз.

Що се отнася до Bluetooth, сега ще можете да посочите към кой тип аудио устройство се свързвате – високоговорител, стерео уредба за кола, слушалки или дори слухов апарат. Целта е да се гарантира, че нивата на звука автоматично съвпадат с устройството, което свързвате с телефона си.

За да изтеглите и инсталирате актуализацията, отворете Settings на вашият iPhone или iPad и докоснете General, след което Software Update.

Класически аркадни игри на всяко устройство с Plex Arcade


Сега можете да играете любимите си аркадни игри в комфорта на вашия собствен Plex благодарение на Plex Arcade и Atari.

Plex Labs си партнират с Atari, за да ви дадат силата да стриймвате любимите си ретро игри плюс вашите собствени ROM дискове и емулатори на любимите ви устройства.

Това гласи мейла, който Plex изпращат до своите потребители, за да обявят новата услуга. За да играете, на практика можете да използвате всеки Bluetooth контролер или екранните контроли на вашето мобилно устройство и избрания от вас екран. Но това не е всичко, отидете в блога, за да прочетете повече, приканват разработчиците.

Plex Arcade - аркадни игри на всяко устройство
Plex Arcade – аркадни игри на всяко устройство

Както се вижда от уебсайта, услугата е с безплатен тестов период от 7 дни, а след това можете да продължите да я ползвате срещу 4.99лв месечен абонамент.

Как работи Plex Arcade?

  • Стартирайте вашия Plex Media Server. Plex Arcade изисква безплатен Plex Media Server и активен абонамент.
  • Свържете безплатния си акаунт в Parsec. Регистрирайте се за безплатния си акаунт в Parsec, за да активирате поточно предаване на игри. Plex ще запази информацията за вас.
  • Персонализирайте вашето изживяване. Разгледайте любимите класически заглавия от библиотеката на Atari или започнете да добавяте свои собствени ROM дискове, след което нека играта да започне!

Списъкът на поддържаните игри засега не е особено голям, но се работи по добавяне на нови заглавия. В момента Plex Arcade може да предложи имена като Avalanche, Centipede, Gravitar, Lunar Lander, Missile Command и други.

Съвместимите устройства са всички Windows и MacOS компютри, а за мобилните устройства изискванията са да имат Android или iOS. Видимо са се постарали услугата да е достъпна за по-голямата част от населението още с нейното стартиране.

Ако искате да научите повече какво всъщност е Plex и как се котират спрямо другите стрийминг услуги, прочетете нашата сравнителна статия.

Телефонни номера на Facebook потребители се продават в Telegram

Телефонни номера на Facebook потребители са изтекли и сега се продават с помощта на бот в Telegram, според доклад на Motherboard.

Според изследователят по сигурността Алон Гал, Facebook са имали слабост в сигурността, която са оправили чак през 2019г. Именно чрез нея е източена база данни с телефонни номера на над 500 милиона потребителя.

https://twitter.com/UnderTheBreach/status/1349671294808285184
Алон Гал туитва доказателство за теча на информация

След като информацията вече си е сменила собственика тя се продава в Telegram, чрез бот. Ако имате Facebook ID на някой съвсем спокойно можете да разберете неговият телефонен номер. И обратното – по телефонен номер да разберете Facebook ID. Естествено безплатен обяд няма и това удоволствие ще ви струва пари. Един номер = един кредит, а този кредит струва 20 долара. Ако не си играете на дребно и ви трябва по-голямо количество тогава можете да закупите 10000 кредита за 5000 долара.

540 милиона номера са изтекли от Facebook
540 милиона телефонни номера са изтекли от Facebook

UBIQUITI С ПРОБИВ В СИГУРНОСТТА

Въпреки, че информацията е от 2019г. повечето телефонни номера са все още актуални, защото няма тенденция хората да си ги сменят всяка година.

В момента е неизвестно дали Motherboard или изследователите по сигурността са се свързали с Telegram, за да се опитат да свалят бота, но се надяваме, че това е нещо, което може да бъде постигнато скоро. За съжаление това не може да е голямо успокоение, тъй като данните си остават онлайн и могат да се появят отново.

Да кръстиш дете на Pokemon герой

В последните 2 месеца стана популярна една леко странна история. Геймър на шега предложил да кръстят на Pokemon герой бъдещият му племенник, а неговата сестра, и майка на детето, приела екстравагантното име.

Как е станало това ли?

Човекът документира фантастичната история за това как е решено да назове племенника си на легендарния покемон в Reddit. Семейството му пътувало, когато са започнали темата за това как ще кръстят новородения племенник. По-малката му сестра, майката на детето, имала някои неспорими изисквания. Името да е уникално. Също така трябва да започва с буквата „З“. Този разговор се води точно когато мъжът се опитвал да залови Закиан на своя Switch.

Странно съвпадение, на което не можел да се въздържи – да предложи именно името на този Pokemon. Той обяснил на семейството си, че Закиан (Zacian) означава „меч“ на японски (това не е вярно) и в крайна сметка те решават да кръстят новороденото на покемоните. Героят от нашата история ясно показва, че той се е шегувал и всъщност никога не е възнамерявал те да го направят … но предполагам, че ако майката на Закиан е доволна от името, тогава не е болка за умиране?

ВЗИМАТЕ ЛИ ТОЗИ ПОКЕМОН ЗА СВОЙ ЗАКОНЕН….?

Интересно е да видим каква ще е реакцията на гордата мама, когато разбере откъде реално идва името и какво означава. Дали е толкова голяма фенка на Pokemon като брат си?

Bond, Uncharted и Ghostbusters отново отложени

Пандемията на Covid-19 оказва влияние на всяка една индустрия и макар и вече просто да ни е писнало да слушаме за нея – тя е тук. За съжаление, наред с други събития, филмите постоянно биват отлагани, а днес имаме информация за може би три от най-чаканите – Bond: No Time To Die, Uncharted и Ghostbusters.

No Time To Die вече е с премиерна дата 8 октомври, Ghostbusters ще бъдат изместени пет месеца до 11 ноември, а Uncharted няма да пристигне до 2022 г., съобщава Exhibitor Relations.

Бонд беше големият филм, чието трето забавяне беше достатъчно, за да принуди театралните вериги Regal и Cineworld да затворят всичките си локации в САЩ и Великобритания. Първоначално беше планиран за април 2020 г., след което беше изместен към ноември 2020 г. и сега към април 2021 г. Ако броите, тази новина бележи четвъртото забавяне. Вместо да пусне филма в стрийминг, както правят други студия, MGM изглежда непреклонен да излъчи филма в кината – но докато стане безопасно да го направи, може да няма толкова много от тях.

AMC предупреди инвеститорите, че е на път да останат без пари, а други театри също може да не оцелеят след средата на 2021 г. Така че прехвърлянето на франчайза към края на годината не е добър знак. В същото време акциите на AMC бележат лек ръст до $2.90, но все още са далече от ATH от $22.

Все още няма отговор на Disney дали техните дати ще бъдат запазени, но не очаквайте много.

Преди няколко месеца написахме подробен списък с филми и техните очаквани премиерни дати, но вече много от тях са променени и отложени. Ще ви държим в течение при нова информация.

КОРОНАВИРУСА ЗАБАВИ ФИЛМОВИТЕ ПРОДУКЦИИ – НОВИ ПРЕМИЕРНИ ДАТИ ЗА 2020Г. И 2021Г.

Asus ROG Swift PG32UQ – първият в света 32-инчов 2.1 HDMI геймърски монитор

Покрай новите продукти на CES 2021, които ще поставят насоката на IT индустрията през тази година, за малко да се пропусне и новото УАУ при Asus – гейминг монитор Asus ROG Swift PG32UQ.

Характеристики

HDMI 2.1, който може да се похвали с достатъчна честотна лента, за да покаже до 4K резолюция при 120 кадъра в секунда. Списъкът със съвместимите устройства обхваща почти всички – Windows PC, Xbox Series X и PS5.

Свързването чрез DisplayPort 1.4 позволява на този монитор да показва 4K при 144Hz честота на опресняване на компютър, ако имате нужните компоненти. За тази функция Asus използва технология, наречена Display Stream Compression (DSC), която компресира UHD потоци без осезаемо спадане на визуалното качество.

Asus казват, че ROG Swift PG32UQ в момента е в процес на сертифициране. При стартирането той трябва да е съвместим с режима на Nvidia с променлива честота на опресняване.

Asus ROG Swift PG32UQ
Asus ROG Swift PG32UQ

Цена и очаквана дата за ROG Swift PG32UQ

Няма много яснота около цената на монитора, но очаквайте PG32UQ да струва поне 900 евро. Такъв ценови клас поддържат гейминг мониторите на Acer от последно поколение.

ROG Swift PG32UQ няма да се достави преди Q2 2021 и ще поддържа HDR 600. Това ще му позволява да достигне 600 cd / m2 пикова яркост. Това е малко по-ярко от гореспоменатите Acer Nitro, но все още е сравнително тъмно до много други HDR-готови дисплеи. Дисплеят е калибриран фабрично за точност на цветовете, с пълно покритие на sRGB гамата и 98 процента от гамата DCI-P3.

Samsung премахва зарядните на телефоните си

Потвърдено е – Samsung премахва зарядните устройства от комплекта на телефоните си, както направиха и Apple преди няколко месеца.

Открихме, че все повече и повече потребители на Galaxy използват повторно аксесоари, които вече имат, и правят устойчив избор в ежедневието си, за да популяризират по-добри навици за рециклиране. За да подкрепим нашата общност на Galaxy в това пътуване, ние преминаваме към премахване на щепсела на зарядното устройство и слушалките в най-новата ни линия смартфони Galaxy.

Вярваме, че постепенното премахване на щепселите и зарядното устройство от опаковките на нашите устройства в кутията може да помогне за справяне с проблемите на устойчивото потребление и да премахне натиска, който потребителите могат да изпитват към непрекъснатото получаване на ненужни аксесоари за зарядно устройство с нови телефони.

Също така прилагаме стандартизирани портове за зареждане от тип USB-C от 2017 г., така че по-старите зарядни устройства все още могат да бъдат съвместими с нашите най-нови модели Galaxy.

Официалното становище на Samsung, че премахва зарядните можете да видите в оригинал тук.

Samsung е решила да последва примера на Apple и да премахне аксесоарите от кутиите на бъдещите модели мобилни телефони. Интересно е как от подигравки и PR кампании на гърба на Apple, Корейската компания реши да премине към същата стъпка. Веднага след обявяването на новината снимките и подигравателните реклами на Samsung бяха изтрити от мрежата.

БЕЗ ЗАРЯДНИ В СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ НА SAMSUNG И APPLE?

Все пак, както е видно от становището, си оставят една малка вратичка – постепенно премахване на зарядните. За разлика от Apple, които го направиха веднага и за текущи и за бъдещи модели, Samsung ще махнат зарядните единствено от смартфоните, които предстоят да излязат на пазара. И все пак не от всички. Не става ясно и няма конкретен отговор при кои модели или класове ще липсва зарядното.

Може би Samsung иска да запази зарядното устройство на по-евтини телефони, така че хората, които не са ентусиасти на технологиите, ще имат по-голяма вероятност да ги купят, а може би не иска да разстрои хората, които купуват телефоните от 2000лв. Може да направи и двете, или нито едното, и все пак ще се брои за „постепенно“.

Ubiquiti с пробив в сигурността

Един от най-големите производители на рутери, камери и устройства за сигурност, Ubiquiti с пробив в сигурността. Компанията, която се слави с най-голям контрол на данните и сигурността е претърпяла загуба на лични данни.

Въпреки че компанията казва, че не е намерила доказателства за достъп до нашите потребителски данни, тя също „не може да бъде сигурна, че потребителските данни не са били изложени“.


Не звучи толкова лошо, колкото други пробиви, но е досадна новина от компания, която се гордее с това, че предоставя на потребителите контрол. Ubiquiti не идентифицира името на доставчика, от който идва пробива в сигурността. Призовава клиентите да сменят паролите си и да активират многофакторно удостоверяване.

Промяната на фабричните пароли за мрежово оборудване е добра хигиена на киберсигурността и задължителна след пробив.

18 000 КОМПАНИИ ЗАСЕГНАТИ ОТ ВИРУС – INTEL, NVIDIA, CISCO СЪЩО

Ето предупреждението от Ubiquiti за пробива в сигурността:

Наскоро разбрахме за неоторизиран достъп до някои от нашите системи за информационни технологии, хоствани от облачен доставчик от трета страна. Нямаме индикации, че има неразрешена дейност по отношение на акаунт на който и да е потребител. Понастоящем не сме запознати с доказателства за достъп до бази данни, които хостват потребителски данни, но не можем да сме сигурни, че потребителските данни не са били изложени. Тези данни могат да включват вашето име, имейл адрес и еднопосочна криптирана парола за вашия акаунт (в технически план паролите се хешират и „посоляват“). Данните могат да включват и вашия адрес и телефонен номер, ако сте ни предоставили това.

Като предпазна мярка ви препоръчваме да промените паролата си. Препоръчваме ви също да промените паролата си на всеки уебсайт, където използвате същия потребителски идентификатор или парола. И накрая, препоръчваме да активирате двуфакторно удостоверяване на вашите акаунти в Ubiquiti, ако още не сте го направили.

Извиняваме се и дълбоко съжаляваме за евентуално причиненото неудобство. Ние приемаме сигурността на вашата информация много сериозно и оценяваме вашето продължаващо доверие.

Благодаря, Екип на Ubiquiti

Трябва да сме много внимателни и да спазваме добро ниво на сигурност, защото дори големите компании не могат да гарантират нашата онлайн сигурност.

АКО ПОЛЗВАТЕ AVAST ЛИЧНИТЕ ВИ ДАННИ СА ПРОДАДЕНИ ОНЛАЙН

Razer направиха най-умната RGB маска в света

Според компанията за гейминг джаджи, Razer са направили най-умната в света RGB маска, която ще помогне на милиони хора в ежедневието им. Новият проект на Razer, наричан още проект Hazel, е с концептуален дизайн с лъскава външна обвивка, изработена от водоустойчива и устойчива на надрасквания рециклирана пластмаса. Тя е прозрачна, за да позволява четене по устни и да виждаме изражението на лицето, когато разговаряме с хора.

RGB маска на Razer
RGB маската на Razer – проект Hazel

Визията за Hazel – хирургическа N95 маска с RGB

Основните екстри на тази маска се крият в двете й кръгови зони, които покриват устата ви. Те се използват за вентилация, придавайки на устройството почти футуристичен вид на противогаз. Razer твърди, че Project Hazel ще използва активни дискови вентилатори, филтриращ вдишания въздух, както и CO2, който се издишва. Компанията добавя, че ще бъде сертифицирана за филтриране на 95% от въздушните частици, включително вируса COVID-19.

https://youtu.be/FvWiCclESL8
Проект Hazel

Понастоящем няма обявена цена или дата на пускане. Razer се позовава на Project Hazel като хирургически N95, но все още не е спечелил нито едно от необходимите сертификати.

Запазената марка на Razer – RGB подсветка

Разбира се, това не би бил модерен Razer продукт, ако не поддържа Chroma RGB светодиоди. Всеки от усилващите пръстени на маската може да свети в избрания от вас цвят. Когато се стъмни, набор от светодиоди ще се активират автоматично, за да осветяват устата ви, така че другите да могат да ви видят как говорите. Трудно е да се каже колко ще е ефективно, но поне ще сте готини.

Вградените във вентилаторите микрофони и усилватели ще прожектират гласа ви през маската, така че няма да се притеснявате, че ще звучите приглушено. Сигурен съм, че на всеки от вас се е случвало в последните месеци да не разбира напълно човека отсреща, заради маската, която носи. Очакваме с нетърпение да изпробваме тази нова функция.

Razer са заявили пред The Verge, че работят с аудио инженерите THX, за да намерят баланс по отношение на това колко силни трябва да бъдат високоговорителите. Razer твърди, че Project Hazel е удобен въпреки всички технологии вътре.

Маската прави уплътнение около носа и брадичката ви със силиконов предпазител и използва регулируеми ушни бримки, така че повечето хора да могат да намерят подходящото прилягане.

Но концепцията не е пълна. Razer си представят RGB маската да бъде съхранявана в голям зареждащ кейс. Той ще я стерилизира с UV светлина, за да бъде готова за следващо ползване.

В предните месеци друг голям производител представи своята концепция за маска за пречистване на въздуха. LG PuriCare беше обявена, но така и не я видяхме наживо. Интересно е коя концепция ще спечели повече последователи.