Месечни архиви: декември 2020

OnePlus ще представят смарт часовник „в началото на следващата година“

Това заяви Пийт Лау вчера в Туитър, без да съобщава други детайли.

Преди няколко години имаха подобен проект, но след дълга разработка на дизайн и операционна система беше спрян, защото според Лау компанията трябвало да се фокусира по-добре в други продукти.

В последната година OnePlus представиха много нови телефони, които са конкуретни и на вече утвърдени имена като Samsung и Apple. Като изключим мобилната индустрия, гамата от продукти обхваща мобилни аксесоари, слушалки и дори Смарт телевизори.

OnePlus най-накрая ще направи интелигентен часовник през 2021 г., обяви главният изпълнителен директор Пийт Лау в Twitter, отбелязвайки първото нахлуване в носещи устройства за компанията. Все още няма много подробности за предстоящото устройство, включително каква операционна система за смарт часовници ще работи, цена или дори дата на пускане – Лау отбелязва само, че ще бъде „пусната в началото на следващата година“.

Конкуренти се фокусират малко по-различна насока, като бързозареждащото зарядно на Xiaomi или телефонът на Vivo, който сам си сменя цвета, а един смарт часовник ще трябва да се бори с жестока конкуренция.

Но кои сме ние да критукуваме – конкуренцията ражда и хубави идеи.

18 000 компании засегнати от вирус – Intel, Nvidia, Cisco също

Зловреден код е бил намерен в системите на големи имена от IT индустрията

Преди няколко дни стана ясно, че компанията за IT мениджмънт SolarWinds е засегната от вирус и нейните клиенти са били под атака от месеци. Според непотвърдена информация, атаката е от Руското правителство и целите са били Министерство на финансите, Търговията, Държавата, Енергетиката и Агенцията за вътрешна сигурност на САЩ. В доклад се твърди, че 2 от тези агенции са инфектирани и хакерите са успели да откраднат мейли и конфиденциална информация.

Други правителствени агенции и много компании продължават да разследват поради обширния списък с клиенти на SolarWinds. Сега Wall Street Journal съобщава, че някои големи технологични компании също са заразени – Cisco, Intel, Nvidia, Belkin и VMware имат компютри в мрежите на SolarWinds, заразени със зловредния софтуер.

Хакерската атака е започнала преди месеци и даже все още продължава, а всички компании „все още разследват и ще споделят детайли скоро“.

Много е трудно да се установи точният размер на атаката и откраднатата информация, тъй като все още даже не се знае кои са били основните цели. Работи се по версията, че фокуса на хакерите е бил държавните агенции, а останалите почти 18 хиляди фирми са просто невинни жертви, ползващи същите системи.

Разследващите органи имат тонове информация за проверка преди да могат да дадат заключение по случая, а ние ще ви държим в течение с нова информация.

Ако ползвате услугите на SolarWinds е препоръчително да направите пълна проверка на системите си.

Sony премахна Cyberpunk 2077 от PlayStation Store

Ако сте закупили Cyberpunk 2077 от PlayStation Store и искате да ви върнат парите посетете този линк.

SIE се стреми да осигури високо ниво на удовлетвореност на клиентите и ние ще започнем да предлагаме пълно възстановяване на сумата за всички геймъри, които са закупили Cyberpunk 2077 чрез PlayStation Store и искат възстановяване. Моля, посетете следната връзка, за да започнете възстановяването: https://bit.ly/3h5VkpC

Това написа компанията в Twitter вчера, давайки възможност на всички, които се чувстват ощетени да получат парите си обратно. Cyberpunk 2077 поетапно се премахва за всички региони и няма да можете да я закупите, докато Sony не преценят, че отговаря на високите стандарти, към които се стремят.

Премиета на играта беше преди около седмица, но почти няма геймър, който да не се оплаква от многобройните бъгове, които присъстват. Вълната от недоволство се увеличава с всеки изминал ден, а от фирмата разработчик са стигнали до тази стъпка след разговор със Sony.

Решението [за оповестеното на решение на Sony] беше взето след дискусията ни със SIE [Sony Interactive Entertainment] относно пълното възстановяване на сумата за всички геймъри, закупили Cyberpunk 2077 чрез PlayStation Store и искащи възстановяване на суми в момента. Всички копия на играта, закупени преди това цифрово в PlayStation Store, остават достъпни за използване от съответните им купувачи. Геймърите все още могат да купуват физически версии на играта в магазините за продажба на дребно и по пощата. Всички копия, независимо дали са цифрови или физически, ще продължат да получават поддръжка и актуализации от компанията.

Всички цифрови и физически копия на играта ще продължат да получават поддръжка и актуализации, а собствениците на PlayStation все още могат да купуват физически копия на Cyberpunk 2077. „Работим усилено, за да върнем Cyberpunk 2077 в PlayStation Store възможно най-скоро“, казва CD Projekt Red.

CD Projekt Red също се ангажира да пусне корекции за подобряване на Cyberpunk 2077. Компанията вече пусна една актуализация след стартирането и в изявление от 13 декември студиото заяви, че друга актуализация „идва в рамките на следващите 7 дни“. По-значителни кръпки са планирани за януари и февруари. „Те трябва да решат най-известните проблеми, пред които са изправени геймърите на конзолите от последно поколение“, казаха от компанията.

Така че, ако не сте сигурен дали да закупите Cyberpunk 2077 по-добре изчакайте още 1-2 месеца, за да се отстранят всички проблеми и да може да се насладите напълно на това, което са ни подготвили от CD Projekt Red.

Ако пътувате често този лайф-хак ви е нужен

Паролите за Wi-Fi на всички летища по света са вече налични онлайн.

На всеки от нас се налага да пътува понякога, а за някои това е ежедневие. С днешната статия искаме да помогнем на хората, които се борят с постоянната нужда от качествен интернет, докато са далеч от дома.

Случвало ли ви се е, докато си чакате полета на летището да трябва да направите резервация за хотел, а да нямате интернет, а отворената и безплатна мрежа просто не става? На мен лично много пъти ми се е налагало да извършвам лесни задачи, като да изпратя мейл, докато си чакам полета, а проклетата безплатна Wi-Fi мрежа да е толкова натоварена от стотиците потребители, че това просто да не се случва.

На всички летища има отворена безплатна Wi-Fi мрежа и такава, която е с парола и може да ползвате само, ако си заплатите допълнително или закупите скъпо кафе от VIP lounge-a.

Ентусиасти са отделили време и нерви да помогнат на всички нас пътуващи хора. В картата по-долу ще намерите 400 самолетчета, като всяко едно от тях отбелязва летище по света. Само трябва да щракнете върху това летище, което ви трябва и информацията за заключените Wi-Fi мрежи ще се появи – край на безкрайното чакане и ловуването на качествен интернет.

Чак ще можете да се насладите на времето си там и да пиете нещо освежаващо, докато си почивате.

Enjoy!

PlayStation 4 – как да подобрим изживяването с нея?

Докато чакате PlayStation 5 не трябва да забравяте да се погрижите за вашата текуща конзола и нейното здраве.

PlayStation 5 е тук – силен, мощен, красив, с 8K и нова технология на SSD и какво ли още не, но докато чакате да дойде заветната бройка можете да подобрите работата на вашата текуща конзола, PlayStation 4.

С един лесен трик, който всеки от нас може да направи без да има специални умения, ще подобрите значително изживяването, което тя ви предоставя.

Представете си работата на PlayStation 4 като работата на един компютър – сваляте и триете игри, те записват допълнителни файлове и запазват информация на произволно място на вашият хард диск, остава частична информация за тях. Всичко това затормозява конзолата и намаля нейната производителност във времето.

Процесът описан по-долу ще дефрагментира информацията и ще я подреди, за да може конзолата по-лесно и бързо да придобива достъп до нея, а това значително ще я ускори и може да поправи грешки, които получавате.

Как да възстановите базата данни на вашия PS4

  • Изключете вашия PS4 и не използвайте режим на почивка.
  • Задръжте бутона за захранване натиснат, докато чуете два бързи звукови сигнала. Това ще ви предупреди, че сте влезли в Safe Mode.
  • Свържете вашия DualShock 4 контролер към USB слота в предната част на PS4.
  • Превъртете надолу в менюто, докато стигнете до опция 5, Rebuild Database.
  • Натиснете бутона X, за да започнете възстановяването.
Rebuild database PS4

Това е – лесно и бързо. Възстановяването на базата данни на вашия PS4 може да отнеме минути или часове в зависимост от това колко пълна е вашата конзола и колко често инсталирате и изтривате игри.

Възстановяването на база данни звучи като почистване – и почистването звучи като премахване на неща – но всъщност процесът не трябва да изтрива никакви данни, освен ако файлът не е повреден. Повредените файлове ще бъдат изтрити, но вероятно няма да можете да ги използвате, дори ако все още са там. Винаги можете да архивирате системата си на външен твърд диск или USB устройство за съхранение, преди да извършите възстановяване на база данни, ако се притеснявате. Ще бъдете защитени и ако имате активирано автоматично качване на вашия PS4, което съхранява до 100 GB от вашите данни за игри в онлайн хранилище.

Най-лошите пароли за 2020г.

Излезе ежегодният списък с най-лошите пароли използвани от потребителите. Вашата присъства ли в него?

Има стотици, ако не и хиляди статии и съвети как да изберем правилната парола, за да подобрим нашата сигурност в онлайн пространството, но очевидно много хора предпочитат удобството пред безопасността.

Представяме ви списък с 25 от най-използваните пароли за 2020г., а целият такъв с топ 200 можете да прочетете тук.

ПозицияПаролаПозиция през 2019
11234562
21234567893
3picture1
4password5
5123456786
611111117
712312318
8123451
9123456789011
10senha
11123456712
12qwerty10
13abc12316
14Million2
1500000028
16123415
17iloveyou14
18aaron431
19password129
20qqww1122
21123199
22omgpop
2312332139
2465432136
25qwertyuiop22
Най-използваните пароли за 2020г.

Както се вижда по-горе повечето от тях са присъствали и в класацията през 2019г., но има и няколко нови като „aaron431“, „omgpop“, „picture1“ и „senha“. Интересно е да отбележим, че „senha“ е парола на Португалски, а паролата password (което означава същото) винаги е присъствала на челните позиции.

Седем от десетте най-лоши пароли са съставени от различни цифрови комбинации, като „123456“, „123456789“ и „12345678“ заемат съответно първото, второто и петото място. Третото място отиде при „picture1“, ново допълнение към списъка, и беше последвано от …… „password“. Ако това не е причина за притеснение, тогава може би тези два факта трябва да бъдат – първите пет пароли имат над 4,5 милиона потребители сред тях и те участват в над 38 милиона пробиви на данни. Освен това всички тези пароли, с изключение на „picture1“, могат да бъдат хакнати за по-малко от секунда.

Ако ваша парола присъства в списъка силно препоръчваме веднага да я смените. Препоръките на специалисти са да бъде с дължина поне от 10 символа, като да съдържа главни, малки букви, специални символи и цифри.

Можете да прочетете нашата статия, в която питаме как си помните паролите и даваме някои съвети за подобрение на вашата онлайн сигурност.

Нов сериал се задава на хоризонта – Пришълецът

Явно е модерно да се правят сериали по класически филми.

Както скоро писахме, очакваме сериал по историята за Заразно Зло, а днес се разбра и за един нов проект на Disney – сериал Пришълецът. Предоставяме ви материал от The Verge, без авторска намеса:

Изпълнителят на Fargo и Legion Ноа Хоули стъпва в света на Alien с ново шоу във FX.

Това бележи първата телевизионна поредица, базирана на популярния филмов франчайз, според председателя на FX Джон Ландграф, който обяви шоуто на събитието за инвеститори на Disney днес. Дисни придобива правата върху франчайза, когато придобива 21st Century Fox през 2019 г. Не се знае много за шоуто, с изключение на кратко описание, което го споменава като „плашещо и вълнуващо пътуване, което не е твърде далеч в бъдещето тук на Земята“. Хоули говори накратко за това в интервю за Deadline в края на четвъртия сезон на Fargo тази година.

„Знам, че има усилие да се пренастроят много неща след поглъщането на Дисни и това беше разговор, който имах преди няколко години“, каза той пред Deadline. „Но знам, че като всяко студио има голямо желание да се възползвам максимално от библиотеката, така че не бих се изненадал да видя нещо подобно.“

Landgraf не даде информация за това кога да очакваме шоуто, но заяви, че в момента се разработва. Последната екранизация във франчайза Alien беше Alien: Covenant през 2017 г.

Фантастичната Четворка се присъединява във вселената на Марвел с нов филм

Като един запален фен(не фанатичен) на Марвел тази новина носи смесени чувства.

„Фантастичната четворка“ е комиксът, който Marvel Comics стартира през 1961 г. Създаден от Стан Лий и Джак Кърби, комиксът прави супергероите от комиксите по-реалистични и свързани с читателите.

Адаптацията към големия екран не е гладка. През 2000-те, когато 20th Century Fox има права върху собствеността, Тим Стори режисира два филма, в които участват Крис Евънс и Джесика Алба, наред с други. Докато филмите се представяха прилично на касите, критиците и публиката бяха недоволни. Рестартиране, режисирано от Джош Транк, с участието на Майлс Телър и Майкъл Б. Джордан претърпя по-лоша съдба, когато беше категорично отхвърлено от публиката. Marvel Studios си върнаха филмовите права обратно, когато Disney купи 21st Century Fox през 2019 г.

На практика няма информация за проекта извън името на Джон Уотс, който ще е директор и логото на тийзъра, но новината е вълнуваща, предвид историята на Фантастичната четворка с франчайза Marvel.

Въпросите, които веднага изкачат в съзнанието ми са …. Крис Еванс ще играе ли пак ролята си на Джони Сторм / Човека Факла в новият проект? Ако да – при среща между героите от Марвел Вселената той кой ще е – Джони Сторм или Капитан Америка? Може би и двамата?

Крис Еванс - Капитан Америка и Човека Факла
Крис Еванс – Капитан Америка и Човека Факла

Другият въпрос, който всеки мъж, а може би и някои жени, биха си задали е – ще видим ли отново прелестната Джесика Алба?

Джесика Алба - Невидимата Жена
Джесика Алба – Невидимата Жена

За съжаление в момента няма никаква информация относно актьорският състав. Единствено има потвърждение, че ще се работи по този проект и че „Фантастичната Четворка“ се завръща във Вселената на Марвел – нещо, което трябваше да се случи преди много време.

Но перспективата героите да могат да се присъединят отново към Marvel Studios и да взаимодействат с други герои и филми в MCU е един от най-очакваните аспекти на покупката на Disney / Fox (заедно с X-Men, които не бяха споменати в днешното събитие за инвеститори.)

Новината идва заедно с няколко основни съобщения от Marvel Studios, включително нови трейлъри за предстоящите предавания на Disney Plus – WandaVision, Falcon и The Winter Solider, Loki и What If?, новини за г-жа Marvel, She Hulk и Secret Invasion и др.

Marvel Studios все още не са обявили дата, на която да очакваме новата продукция, а ние ще следим с интерес развитието.

Спомени от 90-те

Помните ли онова чувство, че си успял да запишеш с микрофон любимата си песен от радиото и никой не е кихнал през това време?

В днешната статия просто ще ви покажа няколко снимки, които описват моето детство и съм сигурен, че ще събудят носталгични чувства в много от вас.

1. Дискменът беше задължителен, когато пътуваме. Ако искахме да слушаме музика трябваше да имаме и големи джобове за него.

Спомени от 90-те
Дискмен

2. Мишка с топче. Ползвахме я за всичко – браузър, гейминг, чат, работа. И естествено изискваше редовна профилактика и почистване.

Спомени от 90-те
Мишка с топче.

3. Преди да има социални мрежи просто си пишехме СМС-и.

Спомени от 90-те
Списъкът със съобщения си имаше лимит

4. Имах си цяла тетрадка с кодовете за всяка игра.

Спомени от 90-те
Трябваше да сме подготвени с кодовете за всяка любима игра.

5. Пасианс, минички – любими игри с безброй прекарани часове на тях. Състезанията кой ще нареди пасианса по-бързо си бяха нещо нормално.

Спомени от 90-те
Пасианс

6. MP3 и готови рингтонове бяха само смели мечти. Случвало ли ви сее да ви звънне телефона с любим рингтон и на фона да се чува как някой говори или се прокашля?

Спомени от 90-те
Така си правехме рингтонове

7. Не помня да съм имал такова, но пък навява спомени за стотиците часове пред Нинтендото и Супер Марио.

Спомени от 90-те
GameBoy

8. 1.44MB памет, но пък си ни бяха достатъчни освен, ако не решите да инсталирате Windows от тях.

Спомени от 90-те
Дискета

9. На такъв телевизор си играех на Нинтендо и Супер Марио, виждах всяко едно пикселче, а когато гледахме филм семейно бях и дистанционно.

Спомени от 90-те
Всички сме били дистанционното в един момент

10. Такова радио имаше и баба ми и на него слушах първата си касетка, която сам си купих – Мишо Шамара беше много популярен тогава.

Спомени от 90-те
Старо радио

11. Никога не съм бил голям фен на Pinball, но пък си беше разнообразие от Пасианс и миничките.

Спомени от 90-те
Space Cadet Pinball

12. Връзката към интернет си беше премеждие – ще се свърже ли модема, ще бъде ли свободна телефонната линия, бабата от 2-ри етаж, с която сме дуплекс ще се качи ли да се скара, че пак няма телефон.

Спомени от 90-те
Връзката с модем беше задължителна във всеки дом

13. Свалянето на филми и сериали от интернет си беше табу. В по-късни години, когато скоростите се повишиха и съвсем спокойно можеше да свалиш един филм за 1-3 дни се уговаряхме с приятели и всеки сваляше по един филм, а след това се гледаха заедно.

Спомени от 90-те
Свалянето на файлове от интернет си беше игра на нерви – интернет винаги печелеше.

14. Всеки си поддържаше богата колекция от дискове с музика за колата. Дали свалена от интернет или купено пиратско копие – всеки имаше такава.

Спомени от 90-те
Така се избираше каква музика да слушаме в колата.

15. Кой казва, че снимките нямат звук. Само като я погледна и чувам в съзнанието си пронизващият звук за грешка в Windows XP.

Спомени от 90-те
Internet Exlorer спря да работи

Какви са вашите спомени от детството, които носят носталгични чувства към онези времена? Споделете в коментарите.

Ако искате да видите как са се променили технологиите през годините може да прочетете тази статия.

Ето как да надстроите вашите PS4 игри за PS5

С новата конзола PlayStation 5 на Sony идват и нови екстри и по-добра графика за някои от игрите за PS4, а в днешната статия ще по кажем как можете безплатно да ги ъпгрейднете.

По-голямата част от игрите за PlayStation 4 могат да се играят и на PlayStation 5 чрез функцията за обратна съвместимост на новата конзола на Sony, но няколко издатели ви позволяват да надстроите PS4 игрите до по-лъскавите версии на PS5 безплатно. Това ви позволява да играете много от тях с 4K динамична разделителна способност при 60 кадъра в секунда и осигурява по-кратко време за зареждане, което прави по-плавно игрово изживяване.

PlayStation 5 вече е наличен, но в онлайн магазините единствено виждаме надписите „Изчерпан продукт“ или „Очаквайте Скоро“, а сякаш единствено можем да го закупим от платформите като eBay и OLX на двойна и тройна цена.

Игрите ви няма да се ъпгрейднат автоматично към техните PS5 версии, затова, ако не го направите сами може да продължите да си играете PS4 версията на новата си конзола. За да преминете към PS5 версията на съответната игра трябва да се насочите към нейната страница в PlayStation Network и да изберете да се ъпгрейдне за PS5. Това ще стартира сваляне на допълнителен пакет от данни с некст-джен графика и екстри.

Можете да надстроите Assassin’s Creed Valhalla, Mortal Kombat 11 и други игри до блестящи версии от следващо поколение.

Mortal Kombat 11 с нова версия за PlayStation 5
Mortal Kombat 11

Можете също така да надстроите до версии на PS5, ако имате физическа PS4 игра, стига да сте купили PS5 с дисково устройство. Винаги ще трябва да използвате PS4 диска, за да възпроизвеждате версията на PS5 – надстройката не ви дава безплатно цифрово копие на играта. Все пак ще изтеглите актуализацията на PS5 от PSN, но няма да имате нужда от диск, специфичен за PS5 – вашият PS4 ще стане автентификатор.

Все пак имайте предвид, че някои от ъпгрейдите на игрите не са налични или има проблеми при свалянето им, както Ubisoft потвърдиха за Assassin’s Creed Valhala.

Ако сте избрали само цифровия PS5 и имате диск, нямате късмет.

Има още няколко ограничения и предупреждения:

  • Някои версии за PS5 на текущите PS4 игри все още не са излезли.
  • Версиите от следващо поколение ще бъдат по-големи файлове, така че те ще заемат повече от ценното ви място на твърдия диск.
  • Ще получите нов списък с трофеи (списъкът на всяка версия е отделен).
  • Прогреса на някои игри няма да се прехвърли.
  • Някои надстройки на игри се предлагат само в пакети от различни поколения или специални издания.

Някои надстройки ще изискват да закупите конкретна (по-скъпа) версия на играта:

  • Call of Duty: Black Ops Cold War може да бъде надграждана само ако закупите пакет от 70 долара за различни поколения или Ultimate Edition от 90 долара. Версията за PS5 струва $ 70; версията за PS4 е $ 60.
  • Spider-Man Remastered на Marvel се предлага само със Miles Morales Ultimate Edition за 70 долара. Технически не е надстройка, но ще можете да прехвърлите прогреса си от версията за PS4.

Безплатни надстройки, които можете да получите сега:

Assassin's Creed Valhala
Assassin’s Creed Valhala

Предстоящи игри с безплатни надстройки: