Месечни архиви: август 2020

Lenovo представиха умен часовник съвместим с Google Assistant

За разлика от миналогодишният модел, този е по-евтин и без излишните функции.

„Въз основа на интелигентния часовник Lenovo Smart Clock за спалнята, Lenovo Smart Clock Essential разширява удобствата за свободни ръце, спестявайки време в останалата част от дома, предлагайки пълна гласова поддръжка с Google Assistant“, казва Lenovo в съобщение за пресата.

Екранът е по-традиционен от предшественика си. Изглежда като старомоден LED дисплей, но има допълнителна информация – час, дата, времето навън и температурата. Липсват някои от екстрите на сензорният екран, които предния модел имаше, а ако имате други високоговорители на Google Assistant и Chromecast, трябва да можете да ги групирате и с Clock Essential.

Въпреки размера си ще се удивите от силата и качеството на звука му, като можете да контролирате силата и на микрофона от бутоните отгоре, а ако ви трябва осветление вечер, спокойно може използвате вградената на гърба лампа.

И разбира се, можете да използвате Clock Essential, за да направите всичко, което Google Assistant ви позволява, включително стрийминг плейлисти и подкасти, добавяне на артикули в списъците ви за пазаруване, провеждане на обаждания и контрол на съвместими смарт устройства.

Дизайнът Smart Clock Essential изглежда доста подобен на Smart Clock, с четири инчов екран и меко сиво покритие. И двете устройства имат бутони в горната част, които можете да използвате, за да зададете таймери и да контролирате силата на звука на високоговорителя. Smart Clock Essential започва от $ 49.99 и би трябвало го видим по магазините някъде през Септември.

Lenovo заявяват, че това няма да единственото ново устройство, което ще пуснат на смарт пазара, но ще е едно от най-достъпните като цена. Със стартова цена от $ 49.99 то ще е значително по-евтино от другите модели, които ще стига до $199.

Beyond Meat – кои са те и как ще заместят месото?

Кои са Beyond Meat?

Beyond Meat е компания създадена през 2009 в Лос Анджелис. Веганът Итън Браун, отраснал във ферма и придобивайки ценен житейски опит, докато помагал на родителите си, е съзрял възможността да помогне на света при разговор с баща си.

Когато завърших училище, баща ми ме попита: „Какво искаш да правиш с живота си?“ Всъщност не знаех. Затова той попита: „Е, кой е най-големият проблем пред света?

Казах си климата. Ако нямаме правилен климат, нищо друго няма значение. Така че аз влязох в енергетиката, защото това беше традиционният начин да се атакува този проблем директно. Правих това с години и го обичах, казва Браун в интервю с Inc.

Семейството ми имаше ферма, така че бях запознат със земеделието. Но когато започнах да гледам ролята, която добитъкът играе в климата онемях, защото разбрах, че е по-голяма от енергийната. По време на големите конференции инженерите работят по горивните клетки, а след това ще излязат и ще изядат пържола.

Кравите, пилетата и свинете консумират огромни количества растителност и изпиват тонове вода, а след това използват биологичните си системи за изграждане на мускули, които прибираме като месо. Всеки основен бизнес курс ви казва да идентифицирате и да се отървете от затрудненията в производството си. При месото животните са точно това.

Браун е осъзнал огромното разхищение на ресурс, за да се изяде една обикновенна пържола и е решил, че има решението за да намали потреблението на месо и да намали глада в световен мащаб.

Какво е Beyond Meat?

Вкусни бургери, говеждо месо, колбаси и др. на растителна основа. Преминавайки от животинско месо към растително, можем да се справим с четири нарастващи глобални проблема: здравето на хората, изменението на климата, ограниченията върху природните ресурси и хуманното отношение към животните.

Институтът за добра храна, нестопанска маркетингова организация, казва, че между 2017 и 2019 г. продажбите на месо на растителна основа са нараснали с 38 процента, като категорията е на стойност около 939 милиона долара, а продажбите на алтернативи за прясно месо нарастнаха с 206 процента през първата седмица на Март 2020 и с 279 процента през седмицата, приключваща на 14 Март.

Предвид ограниченията в световен мащаб покрай пандемията и затворените магазини и ресторанти, компанията наблюдава спад на продажбите и стартира свой уебсайт за продажби. Така ще могат директно да достигнат до клиентите си и да се допитат до тяхното мнение, казват в изявление.

Новият сайт на Beyond Meat също ще позволи на компанията да получи по-добра представа за желанията на клиентите си, каза Главният ръководител по растежа. „В дългосрочен план ще използваме сайта за въвеждане на нови продукти“, каза той, давайки на най-отдадените си клиенти място да опитат нови бургери, колбаси и други артикули от изкуствено месо.

Как да направите продукти, които са с вкус на месо, миришат на месо и се готвят по същият начин?

Ние използваме прост процес на нагряване, охлаждане и налягане, за да създадем влакнеста текстура на месо и слой растителни мазнини, свързващи вещества, аромати и цветове. Резултатът? Безкомпромисно вкусно месо, направено директно от растения.

Бургерите и месните продукти на компанията, които са достъпни в магазините по цял свят, са на растителна основа и са еко, био и веган.

PuriCare Wearable Air Purifier – маските за пречистване на въздух от LG

LG вчера официално обяви своите маски за пречистване на въздух. Те ще се захранват от батерии и ще имат два вентилатора.

Преносимият пречиствател на въздух PuriCare, който ще носим на лицето си като маска използва двойка сменяеми филтри, подобни на тези, които можете да намерите в гамата от пречистватели на въздух на LG за дома, като ги свързва с вентилатори с батерия, за да ви помогне да дишате. LG казват, че устройството има сензори за разпознаване, когато вдишвате или издишвате и съответно регулира скоростите на вентилаторите.

Още през Юли, когато LG за първи път обяви маската, заяви, че ще дари 2000 от устройствата на университетска болница в Сеул, и че се надява това да помогне на медицинския персонал „на фона на продължителната пандемия на COVID-19“.

Засега идеята на маските не е да се бори с пандемията на Covid-19, а да улесни медицинските лица, на които се налага да носят предпазна маска целодневно, като LG не потвърждава, че маската ще може да ни предпази от Covid-19.

Важно е да се отбележи, обаче, че съобщението на LG към пресата не прави никакви претенции относно маската, забавяща разпространението на коронавирус, включително дали филтрира въздуха при издишване и вдишване. LG отказа коментар пред The ​​Verge, когато са попитали за това директно, а отговарят, че чакат да завърши сертифицирането и тестването, за да се даде пълни подробности.

Тъй като новата маска на LG използва моторизирани вентилатори, тя трябва да се захранва, за да работи. LG твърдят, че PuriCare Wearable Air Purifier разполага с 820mAh батерия, която осигурява до осем часа употреба в неговия режим с ниска мощност, падайки до само два часа в режим с висока мощност. В съобщението на LG не се казва точно кога ще се пусне маската или колко ще струва, но отбелязва, че ще бъде налична до края на тази година.

smartmaks puricare wearable air purifier lg

Epic Games и Fortnite: Какво се случи досега?

Fortnite беше премахната от магазините за мобилни приложения на Apple и Google и това отключи лавинообразни хапливи отговори от засегнатите страни

Ситуацията, създала се в последните дни, се задълбочава с всеки следващ отговор на някоя от засегнатите страни. Всяка компания цитира точки от договорни условия и брани името си, появиха се видео материали, които се тълкуват като подигравка на една компания с друга, а онлайн се разменят хапливи коментари на привърженици и на трите страни в тази история.  


Как всъщност започна всичко?


„Днес, 13 август, обявяваме нов начин за плащане в iOS и Google Play: Epic директно плащане. Това е същата платежна система, която използваме за обработка на транзакции на PC, Mac и Android за Fortnite и Epic Games Store. Работим усилено, за да мащабираме платформата си за електронна търговия, за да поддържаме транзакции за големи събития като стартирането на Fortnite Season и Epic Games Store Mega Sale, и ние сме щастливи да внесем една и съща надеждна платежна система в iOS и Google Play.“

Това обявиха Epic Games преди няколко дни и наа теория това е една доста интересна стъпка, с която ще приемат директни плащания, без да дължат допълнителни такси на Apple и Google, тъй като покупките няма да минават през техните магазини за мобилни приложения. Естествено, макар и да не се харесва на всички, идеята за директни плащания си е изцяло в правото на Epic и с оглед на намаляне на разходите за такси и комисионни, които ще дължи, цените, които ще се предлагат на крайният потребител ще са с до 30% по-ниски.

Fortnite изгонени от App Store и Google Play

Отговорът на Apple не се забави.


Само няколко часа по-късно Fortnite беше вече свалена от AppStore и технологичният гигант пусна следното изявление за да обясни действието си: 
„Днес Epic Games предприеха злощастната стъпка за нарушаване на указанията за App Store, които се прилагат еднакво за всеки програмист и са предназначени да съхраняват магазина безопасен за нашите потребители. В резултат приложението им Fortnite е премахнато от магазина. Epic активира функция в приложението си, която не беше прегледана или одобрена от Apple, и те направиха това с изричното намерение да нарушат указанията на App Store относно плащанията в приложението, които се прилагат за всеки програмист, който продава цифрови стоки или услуги.“

Хората, които вече са свалили и инсталирали Fortnite на своите iOS устройства, могат да продължат да играят без проблеми, докато не започне новият сезон на играта или докато Epic не направят драстични промени в играта, задължаващи следващ ъпдейт. Ако в момента я нямате на телефона си и искате да играете – няма как. И двете системи за плащания, през AppStore и директно плащане към Epic, работят и можете да купувате онлайн съдържание, но има осезаема разлика в цените. Например 1000 V-долара, което е $ 9.99 през плащане в AppStore, сега струва само $ 7.99, ако използвате Epic директно плащане.

Fortnite изгонени от App Store и Google Play

Решението на Google?


Малко след премахването на Fortnite от Apple AppStore, Google направиха същото, с което потвърждават, че реално има проблем и неспазени правила. Тяхното становище се върти около същата идея, като на Apple, че Epic не спазват правилата за сигурност на Google Play Store.

„Отворената екосистема на Android позволява на разработчиците да разпространяват приложения през множество магазини за приложения. За разработчиците на игри, които решат да използват Play Store, имаме последователни правила, които са справедливи за разработчиците и съхраняват магазина безопасен за потребителите. Въпреки че Fortnite остава на разположение в Android, ние вече не можем да го предоставяме в Play, защото нарушава нашите правила. Приветстваме обаче възможността да продължим дискусиите си с Epic и да върнем Fortnite в Google Play.“

Все още можете да инсталирате Fortnite на Android обаче. Самите Epic насочват посетителите към своя уебсайт, където могат да изтеглят Fortnite чрез приложението Epic Games или през Samsung Galaxy Store на Samsung устройства. Това е различно от iPhone и iPad, където вече е невъзможно да инсталирате играта, ако още не сте го направили.

Fortnite изгонени от App Store и Google Play

Epic Games се изправя срещу Apple и Google в съда.


Epic твърди, че Apple има монопол под формата на iPhone, екосистемата iOS и App Store, който ги свързва заедно, и че Apple поставя необосновани ограничения за разпространението на приложения за iOS – че има един единствен начин да инсталирате софтуер в iPhone (или iPad). В оплакването се твърди също, че Apple поставя необосновани ограничения за обработка на плащания в iOS приложения.

Ние, като привърженици на отхапаната ябълка, пък сме склонни да твърдим, че именно тази затворена екосистема и тези изисквания към разработчиците са това, което отличава Apple от всички останали и това, което носи такава сигурност в техните устройства. Единствено можем да се съгласим, че цените са неоправдано високи.

„Epic предявява този иск за прекратяване на несправедливите и антиконкурентни действия на Apple, които Apple предприема, за да поддържа незаконно монопола си на два различни, многомилиардни пазара: 1. Пазара на разпространение на приложения за iOS и 2. Обработката на плащания в iOS приложенията“, гласи жалбата.

Извън цветните изказвания в медиите за Google, двете главни обвинения са идентични с делото на Epic срещу Apple: монополния контрол върху разпространението на софтуер на телефони и монополния контрол върху платежните системи в рамките на този софтуер. В случая на Google Epic е специално загрижен за мощната роля на Google Play Store като разпространител на приложения за Android и изискването на Play Store, че хостваните приложения използват Play Store Billing за покупки в приложението.

Интересното е, че всичко това, от свалянето на Fortnite от двата онлайн магазина за приложения до завеждането на дела срещу Google и Apple, се развива в рамките на само няколко часа, сякаш всичко е било подготвено предварително и Epic са знаели, че наистина нарушават правилата за ползване на AppStore и Google Play. 

Последвалото становище на Apple от 17-ти Август по случая показва посоката на компанията и отстояването на нейните принципи, а ето го и цялото, без авторска намеса:

„App Store е проектиран да бъде безопасно и надеждно място за потребителите и чудесна бизнес възможност за всички разработчици. Epic е един от най-успешните разработчици на App Store, прераствайки в многомилиарден бизнес, който достига до милиони клиенти на iOS по целия свят. Много искаме да запазим компанията като част от програмата за програмисти на Apple и техните приложения в магазина. Проблемът, който Epic създаде за себе си може лесно да бъде отстранен, ако представят актуализация на приложението си, която го връща в съответствие с указанията, за които са се съгласили и които се прилагат за всички разработчици. Няма да правим изключение за Epic, защото не смятаме, че е правилно да поставяме своите бизнес интереси пред насоките, които защитават нашите клиенти.“

Apple и Google премахнаха Fortnite от App Store и Play Store в отговор на нарушението на Epic, а Epic отвърнаха с подготвени съдебни дела, като съдят двете компании за антиконкурентни практики. Epic също е подал заповед за одобрение, с която моли съдилищата да попречат на Apple да го изключи от програмата за програмисти. Apple дават срок на Epic до 28 Август да направи промените, а дотогава Fortnite остава изгонена от магазините AppStore и Google Play.

Fortnite изгонени от App Store и Google Play

Instagram пазили изтрити снимки и съобщения на своите сървъри – поискайте копие на личната си информация!

Проблемът бил установен през Октомври от потребител, а бъгът е оправен едва този месец.

Когато се регистрираме в някоя социална мрежа ние и гласуваме доверие, че тя ще управлява нашите лични данни коректно и когато решим, че искаме да изтрием нещо, то ще остане изтрито. Да ама не. Случаят с гиганта Instagram показва, че това не винаги се спазва „поради технически проблеми“.


През Октомври потребителят Соурат Покарел открил бъг, който пази стара и истрита информация от профила му в Instagram. Когато изследователят по сигурността поискал копие от снимки и директни съобщения от приложението за споделяне на снимки, му били изпратени данни, които той е изтрил преди повече от година, показвайки, че информацията никога не е била премахната изцяло от сървърите на Instagram.

Instagram казва, че това се дължи на грешка в системата, която вече е отстранена, а Покарел е награден с 6000 долара за изтъкване на проблема. Както съобщава TechCrunch, Покарел открива грешката през Октомври миналата година и казва, че е била отстранена по-рано този месец.

„Изследователят съобщи за проблем, при който нечии изтрити изображения и съобщения в Instagram ще бъдат включени в копие на тяхната информация, ако използва инструмента ни за изтегляне на вашата информация в Instagram“, заяви говорител на Instagram. „Поправихме проблема и не видяхме никакви доказателства за злоупотреба. Благодарим на изследователя, че ни съобщи този проблем. “

В интерес на истината, това не е първият случай на „забравена“ информация по нечий сървър. Преди време имаше подобни случаи с Туитър, които погрешка запазили съобщения изтрити от потребителите преди години. 

Научете и изисквайте правата си

Важно е да знаем правата си онлайн и да изискваме тяхното изпълнение. Все пак говорим за техника, а тя се разваля или, както е в случая – има бъгове – и трябва да проверяваме дали всичко работи, както ни е обещано. Според правилата на GDPR за поверителност на данните в ЕС, въведени през 2018, всички компании трябва да са оказали каква лична информация ще пази на сървърите си, за какъв период и да ни даде възможността да я изтрием по наше усмотрение, освен, ако няма законово изискване да я пази за минимален срок от време. Друго наше право, което може би е по-популярно, е че всеки потребител може да изиска копие на личната информация, която се съхранява за него. 

Именно по тази начин е открит и този бъг при Instagram, когато Покарел е видял, че в копието му от съхранявана лична информация има съобщения и снимки, които той е изтрил преди повече от година.

Както установихме, при експерименти да упражним това право, информацията, която получаваме, не винаги се обяснява сама по себе си, но в случая на Instagram е достатъчно лесно да се подреди. Това е и единственият лесен начин да разберете дали компаниите съхраняват данните ви дълго след като сте ги помолили да ги изтрият.

Xiaomi навлиза убедително в гейминг индустрията – нови модели монитори[Снимки]

Xiaomi представиха нов гейминг монитор с повече хоризонтални пиксели за по-малко пари – Mi Curved Gaming Monitor

Xiaomi са най-известни със своите достъпни телефони и аксесоари, но списъкът с продуктови категории, в които желае да се включи нараства значително с времето. Едно от най-новите попълнения са геймърските монитори, с 27-инчов модел пуснат през юни и 34-инчов ултраширок преди около месец.

Mi Curved Gaming Monitor има изчистен и минималистичен дизайн с универсална стойка, която може да се накланя, завърта, повдига и спуска. Стойката разполага и с магнитни капаци, които лесно се свалят и поставят, за да се подпомогне управлението на кабела, а самият монитор е много лесен за сглобяване.

Панелът на монитора съвпада с това, което вероятно бихте очаквали от висок клас ултра широки преди няколко години, преди HDR да стане толкова популярно. Това е 34-инчов дисплей с размери 3440 x 1440, което е стандартната резолюция 21: 9 за този размер. Кривината на монитора е 1500R, така че не е толкова изразена като някои от по-екстремните по-нови модели на Samsung, но изглежда естествено за този размер

Панелът използва VA технология и изглежда добре. Настроен до IPS Asus PG279Q се вижда, че цветното възпроизвеждане е поне толкова силно, с покритие от 125% от sRGB гамата. Xiaomi е малко по-тъмен на 300 нита спрямо тези 350 на Asus, но всъщност не е проблем, освен когато сутрешното слънце се проплъзва през щорите, но на помощ идва липсата на отблясъци от матовото покритие.

Яркостта означава, че няма поддръжка на HDR, дори и спецификацията на дисплея с най-нисък клас DisplayHDR 400. Но честотата на опресняване е 144Hz и работи с FreeSync, който ви позволява да играете игри с висока, променлива честота на кадрите, без да има засичания. Въпреки че FreeSync е предназначен за графични процесори AMD, при тест с Nvidia GTX 1080 чрез „G-Sync Compatible“, се оказа съвместим с Nvidia, въпреки че мониторът не е официално сертифициран.

Mi Curved Gaming Monitor

Колегите от The Verge вече са получили и тествали този модел и ето какво казват:
„Mi Curved Gaming Monitor се справя с основните предизвикателства, но пропуска някои от хубавите функции, които ще намерите на продукти от по-висок клас. Два порта DisplayPort и два HDMI са включени щедро, но те са всичко, което получавате (плюс жак за слушалки). Въобще няма функционалност на USB хъб, нито има USB-C поддръжка за изход и зареждане с един кабел. Потребителският интерфейс, контролиран от пет малки бутона на гърба на дисплея, е неефективен и никога не свикнах да разбирам кой бутон кой е само по усещане. Бих предпочел контролите в стила на джойстика като на моя Asus. Установих също, че мониторът е необичайно бавен, за да се събужда или да превключва входовете, като отнема няколко секунди за всяка операция.“

Тези минуси изобщо не биха притеснили ценителите на качеството, особено ако сте в пазарите, в които Xiaomi са популярни, като Европа, Австралия или Индия. На представянето на модела бяха направени ценови сравнения с други модели от същият клас и можете да видите разликата, която е осезаема и определено ни поставя въпросът дали допълнителните екстри като USB си заслужават още 150-200 евро.

Mi Curved Gaming Monitor

TikTok изгонени от САЩ, а League of Legends и Fortnite са под въпрос

Президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за официална забрана на трансакциите с китайски компании ByteDance и Tencent.

Търговската война между САЩ и Китай продължава с пълна пара и засяга все повече компании и услуги.С последната си заповед, президентът Доналд Тръмп поставя последен ултиматум на ByteDance и Tencent. Те имат 45 дни за да изпълнят условията, които ще им позволят да оперират в Щатите, а иначе  ще се смятат за заплаха за националната сигурност.

Тръмп иска да забрани приложенията и услугите, които са базирани в Китай, какъвто е случаят с TikTok на ByteDance и WeChat на Tencent. Той подписа изпълнителна заповед в четвъртък, която забранява не само тези две приложения в САЩ, но и всякакви трансакции с компаниите-родители.

Проблемът обаче е доста по-сериозен, защото зад имената на тези компании седят много други услуги, игри и приложения. Такъв е случая с Tencent, които са най-големият инвеститор на Riot Games и Epic Games, които както добре знаете, седят зад имената League of Legends и Fortnite. Една такава забрана директно ще наруши потока на инвестиции към любимите ни игрови заглавия и макар и компаниите да имат резервни варианти, това ще се усети и ще остави отпечатък.

Междувременно Microsoft потвърди, че компанията е заинтересована да купи операциите на TikTok. Докато Microsoft първоначално проявява интерес към придобиване само на операциите в САЩ, неотдавнашен доклад на Financial Times заяви, че компанията обмисля да закупи глобалния бизнес на TikTok. Microsoft очаква окончателно решение за придобиването на TikTok до 15 септември. Ако преговорите не приключат, китайската социална мрежа ще бъде забранена от САЩ само няколко дни след този срок. 

Искате ли Android приложения на вашият Windows PC? Ето как!

От днес можете да инсталирате и ползвате Android приложения на вашият Windows компютър или лаптоп

Майкрософт подобриха интеграцията на своето приложение Your Phone и то вече ви позволява да ползвате вашите любими мобилни приложения директно на големият екран на вашият компютър или лаптоп.  

Microsoft вече позволява на потребителите на Windows 10 да стартират приложения за Android, рамо до рамо с приложения на Windows на компютър. Това е част от нова функция в Your Phone, достъпна за тестери на Windows 10 днес, и се основава на копирането на екрана на вашият телефон, което приложението Your Phone на Microsoft вече предоставя. Вече можете да получите достъп до списък с приложения за Android в приложението Your Phone на Microsoft и съответно да стартирате тези мобилни приложения. Те ще се изпълняват в отделен прозорец извън приложението Your Phone, огледално от вашия телефон.

Тази нова поддръжка на Android приложение също позволява на потребителите на Windows 10 да правят многозадачни задачи с други приложения за Windows с поддръжка на alt + tab и дори ще можете да закачите тези приложения за Android към лентата на задачите на Windows 10 или Старт менюто. Възможността да стартирате приложенията директно от телефона си на екрана на вашата персонална WIndows 10 машина, означава, че вече не е нужно да търсите опции за клониране, а можете просто да прикачите любимите си приложения за Android към лентата на задачите и да ги стартирате, сякаш те са редовни приложения за Windows.

За да можете да се възползвате от новата функция трябва да отговаряте на 2 условия: 

  1. Да притежавате съвместимо Android устройство – тук е списъка с такива, но засега всичко се свежда до Самсунг.
  2. Да включите опция за тестване на ранни разработки на WIndows 10 – Windows Insider testing.

Все пак имайте предвид, а и от Microsoft предупреждават, че не всички мобилни приложения са напълно съвместими с Windows 10 и е разбираемо те да не работят както трябва. Някои от тях могат да блокират възможността за прехвърляне на други екрани, като вместо това създават черен екран. Някои приложения и игри също няма да реагират на клавиатура или мишка, а други може да възпроизвеждат аудио от вашия телефон.

Reels – Instagram стартира своят конкурент на TikTok

Reels не е ново приложение, а нова функция в приложението на Instagram

С несигурното бъдеще на TikTok, Instagram се надява да примами повече потребители с пускането на директният конкурент Reels, който стартира в повече от 50 страни днес, включително САЩ, Великобритания, Япония и Австралия, както на iOS, така и на Android.

Reels - конкурента на TikTok

Стартирането на Reels идва, когато TikTok е изправен пред потенциална забрана в Съединените щати от президента Доналд Тръмп или евентуално частично придобиване от Microsoft. ByteDance също заяви в неделя, че Facebook е сред проблемите по пътя си, като обвинява компанията, че плагиализира продукта си с Instagram Reels. Роби Щайн, продуктов директор на Instagram, каза, че докато TikTok популяризира краткия видео формат, двата продукта са различни.

Това не е първото такова обвинение срещу Instagram, след като през 2016 Snapchat ги обвиниха, че са ги копирали със новата за тогава функция Instagram Stories. Новата опция за споделяне на истории рязко придоби популярност и успя да измести създателити и Snapchat, като само за няколко месеца вече имаше повече потребители на дневна база.

Готиното в случая на Reels е, че не говорим за още едно приложение, още една регистрация и още излишни нотификации на телефона ни. Новата функция е изцяло в приложението на Instagram и от днес е налична глобално, като само трябва да обновите от AppStore или PlayStore. 

Подобно на TikTok, Reels позволява на хората да създават кратки видеоклипове с добавена музика, които могат да се споделят с приятели и последователи и да бъдат открити, докато сърфират в приложението. Това е най-новата възможност за Instagram да подканва потребителите да увеличат времето, което прекарват в приложението всеки ден и да се утвърди като платформа за видео развлечения. 

Reels позволява на хората да записват видеоклипове с дължина до 15 секунди и да добавят популярна музика, както и масив от филтри и ефекти върху тях. За създателите, които искат да използват Instagram Reels като нов начин за изграждане на движение, Instagram обнови страницата си Explore, за да създаде конкретно място на Reels в горната част на екрана, през което хората могат да скролнат вертикално – подобно на „За теб страница на TikTok“ . „

Предлагат се както частни, така и публични профили. Наличието на публичен профил ще позволи на вашите Reels да бъдат широко разпространени. За хората, които искат да споделят само с приятели, Reels създадени под частни акаунти, ще бъдат публикувани само на личната стена и историите на човек.

Какво ще се случи с TikTok и дали конкуренцията с Instagram няма да разклати бъдещето на платформата ще видим в най-скоро бъдеще. Една от позитивните новини тези дни за TikTok е, че Майкрософт искат да купят части или цялата социална мрежа, а това може да бъде глътката въздух и стабилност, от която се нуждат. Естествено всички сме потребители на продукти на Майкрософт и знаем какво става, когато закупят външен продукт и започнат да го интегрират и променят, както се случай със Skype и LinkedIn в последните години.

Как ще се развият следващите дни или седмици е само мистерия за нас, но със сигурност компаниите няма да се дадат без бой.  

Reels - конкурента на TikTok

PS4 джойстиците ще работят и на PS5, но само на определени игри

PS4 контролерът на Sony няма да работи с PS5 игри

С всеки изминал ден се приближаваме до премиерната дата на новата конзола на Sony Playstation 5 и малко по малко все повече информация се разбира и потвърждава. Днешната новина носи малко смесени чувства в екипът ни, а предполагаме и при вас.
Sony Playstation 5 ще бъде наличен за Коледните празници, а с него ще пристигне и най-новият джойстик DualSense 5, който е проектиран около адаптивни задействания, интегриран микрофон и нова технология за бърза обратна връзка. Дори играта за PS5, която е в комплект с конзолата, Astro’s Playroom, изглежда като тест зона за новите функции на DualSense 5.

До тук всичко е супер, а става още по-хубаво и с информацията, че на PS5 ще можем да играем всички игри от предни поколения, че даже и от PS2. Няма накъде по-хубаво, нали? Е нека ви зарадваме още малко и с последната потвърдена информация от Sony. Ще можете да ползвате и PS4 джойстиците си. Естествено не може само хубаво, затова бързаме да внесем и малко уточения. 

Можете да ползвате DualShock 4 на PS5 конзола само, ако играете PS4 игри. Ако например искате да играете новата Horizon Forbidden West (вижте трейлъра долу) ще ви трябва DualSense 5 джойстик, защото тази игра е за PS5. Всички игри, които са за новото поколение на Sony конзоли ще изисква и последният модел джойстик, защото „Вярваме, че PS5 игрите трябва да се възползват от новите възможности и функции, които предлагаме на платформата, включително функциите на безжичния контролер DualSense“, казва Sony в изявление, потвърждаващо плановете на компанията.

Не се казва дали DualSense  ще бъде несъвместим с някои от по-старите игри, но засега няма причина да го вярваме, а информацията единствено ни предупреждава да не изхвърляме нашите PS4 джойстици – за всеки случай.

Sony казва, че съществуващите DualShock 4 контролери и официално лицензирани PS4 контролери „ще работят с поддържани PS4 игри“. Sony не изброява поддържаните си игри, но компанията потвърждава, че официално лицензираните състезателни волани, аркадни и полетни пръчки ще работят с PS5 игри и поддържани PS4 игри. Съществуващите PS Move Motion Controllers на Sony и PlayStation VR Aim Controller също ще работят с поддържани PS VR игри на PS5.