Месечни архиви: юли 2020

Как да направим нашата кола смарт и да спестим пари от „майстори“?

ZUS® Smart Vehicle Health Monitor Mini – устройството, с което можем да си направим диагностика на колата сами

Шофирате си и изведнъж светва лампичка на таблото – нещо за двигателя. Майстора последния път ви е казал за някаква грешка, която може да се появи при работа колата ама да не се притеснявате. Само трябва да отидете при него да изчисти грешката и да си платите.
А ако можете да го направите сами само с помощта на телефона си и да си спестите разхождането до сервиза и излишните разходи? Представяме ви ZUS® Smart Vehicle Health Monitor Mini. Свързвайки това устройство към колата си ще придобиете достъп до системната информация за грешките на двигателя, ще можете да ги разгадаете и изчиствате и много други.

Нашият екип се сдоби с една такава джаджа и разгледахме екстрите, които предлага и честно казано сме очаровани от леснотата при инсталация и работа с нея. Ние не сме специалисти в авто/мото сферата, но даже и ние успяхме да се справим със „сложната“ инсталация на устройството – просто се включва в OBD2 порта на вашият автомобил. Една важна вметка е, че повечето коли след 2001 имат такъв порт, а преди тази година – не. 

Според сайта на производителя Nonda датчика за здраве на вашата кола е номер 1 в света. 
– # 1 OBD2 скенер и четец на автомобилен код
– Чете DTC кодове и изчиства ламата на двигателя
– Лесен за инсталиране; Следи здравето на двигателя в реално време
– Поддържа iOS и Android чрез Bluetooth 4.2

Мобилното приложение се инсталира от AppStore или PlayStore и в няколко лесни стъпки ви приканва да въведете данните на вашата кола и да свържете устройството посредством Bluetooth. Това е! Готови сте да следите за здравето на вашата кола, а при нужда и да изчиствате грешките, които двигателя ви показва. Естествено, специалистите препоръчват при светване на лампичката за грешка просто да посетим най-близкият сервиз и да се консултираме със специалист. 

Другите функции в случая ни грабнаха вниманието повече, тъй като това устройство съчетава няколко смарт устройства в едно и дава широк набор от опции. Например можете да следите в реално време какъв е начина ви на шофиране – колко пъти сте натиснали рязко спирачките, колко пъти сте тръгнали бързо, какво разстояние сте изминали и за колко на брой пътувания. Ако се въведат данните за цените на гориво може да изчислявате колко ви струва всяко едно пътуване, а както виждате и от горната снимка, следите в реално време обороти, на които работи колата, процент на натоварване на двигателя, максимална стигната скорост и градусите на охладителната течност. 

При вече въведени данните на автомобила и направена пълна активация на устройството и приложението, вашите екрани за информация и контрол ще изглеждат така. Трите снимки на първият ред са разновидност на един и същи раздел от приложението. Вие трябва да посочите кой от тях искате да гледате, докато шофирате и каква информация да показват, като можете да посочвате до 8 показателя, които да следите като например колко волта получават вашите портове и запалка.

На вторият ред виждате два от екраните, на които следите локацията на колата. При изгасяне на колата и паркиране, телефона ви автоматично ще ви пита дали искате да запаметите тази локация за паркинг на автомобила ви и дали да запише аларми за напомняне, ако сте на платен паркинг. Трябва да се има в предвид, че връзката между колата и автомобила е през Bluetooth, така че тази локация е запаметена единствено в телефона ви и тя няма да се промени, ако някой реши да ви открадне превозното средство.

От Nonda предлагат и няколко други подобни джаджи, с които напълно можем да усъвременим нашата кола и да следим почти всички нейни показали, като производителя подарява 2 милиона устройстваZUS® Smart Vehicle Health Monitor Mini като вие трябва единствено да си платите транспортните разходи, а по-долу ще разгледаме какво предлагат другите устройства от еко системата на ZUS. 

ZUS® Smart Tire Safety Monitor – тапите на гумите стават Смарт датчици

– Известия в реално време – Известията в реално време ви предупреждават за проблеми с налягането в гумите, за да предотвратите опасности.
– Откриване на бавни течове – Първият по рода си алгоритъм за откриване на бавни течове, захранван от собствения им алгоритъм AccurateTemp®.
– Спестете гориво
​- Самостоятелно инсталиране за 10 минути
– Проследявайте отделната история на гумите – Преглеждайте индивидуалните налягания в гумите (като PSI / kPa / Bar) и температури (° F / ° C) директно на вашия смартфон.

ZUS® Smart Car Charger – умно зарядно за кола

– Заредете 2 устройства с тяхната максимална скорост 
– Намерете колата си автоматично – Никога повече не се притеснявайте да намерите колата си на паркинг. ZUS® Smart Car Charger автоматично запазва вашето място за паркиране. Просто отворете приложението ZUS® Smart Driving Assistant, за да намерите колата си с картата или компаса.
– Време за паркиране – Спрете да плащате билети за паркиране, само защото забравяте времето. Лесно задайте таймер за паркиране на вашето приложение ZUS®, за да ви предупреди 10 минути преди да изтече времето.
– Мониторинг за здравето на акумулатора –  следете здравословното състояние на акумулатора на колата и избягвайте изтощена батерия. Идентифицирайте потенциални проблеми, като проследявате напрежението във времето и получавате сигнали, когато се препоръчва проверка в сервиз.

Това са само част от устройствата на Nonda и екосистемата на ZUS. Оставяме вие да решите от какво имате нужда и как да направите колата си по-умна и пестелива, а ако ползвате други алтернативи и сте доволни, моля да ги споделите в коментарите.

Xiaomi представиха иновативно геймърско бюро [Снимки]

Едно карбоново геймърско изящество от Xiaomi

Не всеки знае, но Youpin е платформата за публично финансиране на Xiaomi. В този голям портал както марката, така и всички други малки дъщерни компании представят за първи път новите си продукти, които чрез публично финансиране навлизат на пазара.За съжаление не всички от тези продукти достигат Европейските пазари. Вчера сутрин Loctek, добре позната марка в сектора на игрите, представи най-оптималното геймърско бюро, от името на Xiaomi. Неговата особеност? То е изцяло от карбон!

Противно на бюрата, които можем да видим в каталога на Locktek, това бюро, произведено за Xiaomi, изглежда много просто на пръв поглед, но не се заблуждавайте, тъй като има много умни страни. Първият, малко технологичен, но много полезен, е фактът, че работната повърхност е изцяло от карбон. Тази функция може да изглежда безполезна, но в действителност за професионалните играчи в е-спорта е свещена ръка, тъй като ви позволява да имате повърхност винаги свежа и лесна за почистване. Естетически то е с прорези, което е класическият вид на въглеродни влакна, а отдолу можете да намерите малък датчик/монитор, който всъщност е умната част на бюрото.

Благодарение на този умен датчик/монитор можете да контролирате височината на бюрото и да я увеличите или намалите електронно. Както виждате от снимката в дясно, той показва текуща височина и имате възможност да следите общо 3 стойности, като температура на процесора и видео картата на вашата гейминг машина. 

Част от иновативността на бюрото е това, че може да се адаптира според различните потребители, като можете да го ползвате дори и прави. Умният контролер дава възможност да се издигне чак до височина от 1.21м. или да се свали до 0.71м., а в предната си част, където обикновенно си държим ръцете, е извита надолу за допълнително удобство на геймърите.

Възможно е да го поръчате в два размера и форми: едната е почти шестоъгълна, с лявата и дясната страна, които създават нещо като връх, с размери 690 х 1396 мм; другият почти оформен правоъгълник с размери 760 х 1400 мм. Що се отнася до цената, тя е 1899 юана, което при текущия курс е около 240 €. Определено висока цена за такъв продукт, но това със сигурност е правилно, ако вземем предвид, че той е посветен на сектор, в който кризата почти не се усеща.

8 неща от ежедневието ни, които технологията напълно промени

Какво промени технологията през последните 20 години и по какъв начин? 

Припомняли ли сте си носталгично неща от детството, които са изчезнали и заменени с по-нови и модерни предмети? А за онези моменти, в които е трябвало изцяло да разчитаме на себе си и нашите знания и умения? Вече не е така и ние от СмартМакс събрахме няколко неща от нашето ежедневие, които са изцяло променени от новите технологии.

1. Съхраняване на информация.

Макар и не всички да го помнят, преди дискетите си бяха писъка на модата. Идваше IT специалиста с едно малко куфарче с 200 дискети и без проблеми ви инсталираше операционна система или програма. На всяко бюро аристократично седеше стойка с разноцветни дискети, на които се правеше резервно копие на важните файлове. Днес те са изместени от карти с памет, които седят в телефоните ни и флашки, в които спокойно можем да си пренасяме операционни системи, програми, че даже има място и за  снимки и музика.

2. Скоростта на нашата интернет връзка

Прекрасният звук на модема вкъщи, който се опитва да се свърже с интернет и се чува как набира номера, екстремното чувсто дали комшийката от етаж 1 ще дойде да се кара, че не може да си ползва телефона, защото с нея сте дуплекс…. тези неща са заменени с тишина. Навсякъде около нас постоянно се слагат по-нови и по-силни антени, които да позволяват даже да гледаме филми от интернет през телефоните си

3. Гейминг изживяването

Няма човек, който да не знае или да не е играл Супер Марио и танкчетата на своето Нинтендо и носталгично да не си спомня за това. Култовата за времето си игра беше сборен пункт за всички деца вкъщи, а размяната на дискети с игри беше ежедневие. Алтернативата от последните години са игровите конзоли Xbox и PlayStation 4, а удобството от липсата на кабели няма как да не се забележи.

4. Слушането на музика

Колкото и странно да звучи, много от младежите не знаят какво е уокмен. Уокмен е това в лявата снимка. Едно странно и обемисто устройство, което преди ни позволяваше да слушаме музика навсякъде. И каква наслада беше да чуеш песните, за които си висял цял ден пред радиото за да запишеш с микрофон. Това в дясно пък всеки го знае – смартфон. За пример, Apple Music позволява на всеки, който си плаща абонамента от 4.99лв, да слуша над 40 милиона песни, когато си поиска, по всяко време.

5. Как работим

Помня как преди, когато трябваше да се изготви доклад, трябваше да се посетят поне няколко места, като компютърен клуб и книжарница, за да може да го представите на хартиен носител – звучи ли странно? Малко хора имаха лични компютри вкъщи, а още по-малко имаха и целият набор от нужни устройства като скенер и принтер, за разлика от днес, когато почти всеки има личен лаптоп и достъп до принтер. Мобилните телефони от последните години по нищо не отстъпват на компютрите по възможности и позволяват да работим, докато сме в движение.

6. Как пътуваме

Както споменахме в предните примери, мобилните телефони се развиват с толкова силни темпове, че не отстъпват по нищо на компютрите и е съвсем логично да ни помагат и в ориентацията. Когато пътуваме основното, което ни интересува е дали имаме достатъчно батерия за да проверим маршрута, ако се изгубим. Основните навигации на Google и Apple предоставят задоволителни резултати и ни помагат да намерим крайната дестинация и да си изберем начин на предвижване, с което те напълно обезмислят носенето на хартиена карта. 

7. Как пазаруваме

Дали ще си пазарите по списък и с пазарската кошница в някой магазин или удобно настанили се вкъщи на дивана, избора си е ваш, но все пак това е едно от нещата, които технологиите промениха. За някои от нас липсата на други хора при пазарене, липсата на блъскането с колички по касите и липсата на чакане са достатъчни плюсове за предпочитане да се пазари по интернет. 

8. Как спортуваме

Какво всъщност ви трябва за да спортувате? Както се вижда от лявата картинка, трябва да имаме единствено дрехи, обувки и мотивация. Технологиите успяха да променят даже и този процес, като една обикновенна тренировка като бягането за здраве има солидна подготовка – да се изберат специалните дрехи, които са модерни, да се зареди телефона, да си вземем слушалките, да си вземем преносима батерия, ако случайно или телефона или слушалките се изхабят. И естествено, както обичаме да казваме – ако го няма отбелязано във Фейсбук, значи не се е случвало. 

Примерите са безброй, но засега ще се спрем на тези, а ако вие искате да споделите как новите технологии ви помагат или пречат в ежедневието, споделете в коментарите във Фейсбук. 

Ето как Супермен си сглобява гейминг машина

Хенри Кавил изпълнява обещанието си някой ден да си сглоби собствен гейминг компютър

Вашият Witcher (и Супермен) е запален геймър, а днес той се възползва от пандемията COVID-19, за да го докаже на феновете, като изпълни миналогодишното обещание да сглоби собствена гейминг машина.


Жените искат да са с него, мъжете искат да са като него, а той иска просто да играе на компютъра си и да си разцъква любимите игри по цял ден. Това признава той в интервю, когато го питат какво е любимото му занимание.

Хенри Кавил, който играе култови роли като Супермен (Man of Steel) и Гералт от Ривия (The Witcher), е заклет геймър и любимото му заниние е да седи сам в неговата „мъжка бърлога“, както той я нарича, и да играе игри като World of Warcraft по цял ден. Ето и един интересен факт, който може да чуете в интервюто долу – за малко да изгуби ролята си за Супермен, защото искал да играе World Of Warcraft – и това, ако не е истински геймър…. ​

Малко по-надолу сме сложили негово интервю от YouTube, в което той обяснява мнението си за гейминг на игрова конзола и PC – можете да познаете кое печели битката, а ако не можете го изгледайте и разберете. Като бонус ще чуете и детайли покрай снимането на The Witcher споделени лично от Кавил. 

От 0 до 100 за….. 20 минути? Oppo обявиха най-бързите зарядни устройства в света

Колко често правите малки зареждания на телефона си, защото нямате достатъчно време?

Колко често ползвате телефона си и колко често му изцеждате батерията до край? Напрегнато ежедневие, забързано от многобройните ни анжагименти и хора, които винаги изискват нещо от нас, но за вчера. А телефона не спира звъни…..
Сигурни сме, че на всеки от вас се случва често да няма батерия на телефона си и постоянно да носят зарядното в джоба си и да търсят контакт. Тръгваме сутрин от вкъщи, за да разходим кучето и си пускаме любимата музика от телефона, вървим към работа и слушаме музика или говорим с някой, на работа все пак трябва и да работим и да поддържаме комуникация с колеги, доставчици и партньори. Телефона е ключов за повечето бизнеси е нужно да е винаги под ръка и готов за работа. А когато се приберете детето иска да си поиграе на него преди да сте излезли навън. На поляната сте вече, открива ви се една прекрасна гледка – детето си играе с неговия най-добър приятел и домашен любимец на фона на залеза и морето, вадите си телефона за да уловите този красив момент и….. няма батерия. Кофти, нали?

Това е само един примерен ден, но всеки е бил в подобна ситуация. На всеки телефон му трябват около 3 часа за да се зареди напълно до 100%, а на някои по-нови, които имат опция бързо зареждане това време може да се редуцира до около 90 минути. Все пак, ако денят е натоварен и летим от едно място на друго, нямаме много възможности да следим нивото на батерията – включим го тук за 1 минута, в кафенето за 5 минути, докато изчакваме, вкъщи за 5-10 минути сутрин преди да тръгнем за работа, колкото да има батерия за няколко песни до офиса….. 

А ако не се налага да е така? 

От Oppo имат технологията, за да улеснят нашето ежедневие до толкова, че да не се замисляме изобщо за такива дребни проблеми като батерията на телефона. Oppo отдавна е лидер в инженерните решения за бързо зареждане – разработи технологията зад системата Dash Charge, използвана например в телефони OnePlus, и постигна още по-бързи резултати в много свои собствени устройства. Днес компанията прави още една крачка напред с обявяването на 65W безжична и 125W системи, които според нея са най-напредналите в бранша.

Oppo бързи зарядни

Заглавните цифри на системата са, че тя може да зарежда 4 000mAh телефонна батерия за 20 минути и до 41 процента за 5 минути. Ако е точно, това би победило собствения рекорд на Oppo за бързо зареждане на батерия с такъв размер с около 10 минути.

Това не е просто въпрос на изграждане на голям захранващ адаптер и включването му в обикновен телефон – зарядното устройство, кабелът и самата батерия трябва да бъдат проектирани заедно за безопасност и ефективност. Ако решите просто да бучнете зарядното във вашият телефон съвсем спокойно може да чакате с пожарогасител и библия. 

Oppo все още не са обявили телефон, който ще се доставя с тази технология, но често обявява функции като тази преди комерсиалните продукти. В момента най-бързо зареждащият се телефон в света е Oppo Reno Ace, който има батерия от 4000 mAh, и се зарежда напълно за 31 минути с 65W зарядното си устройство.

Oppo бяха изключително бавни за приемане на безжично зареждане, като обяви първия си телефон за използване на технологията по-рано тази година, но сега компанията твърди, че има и най-бързата безжична система. Новият му 65W AirVOOC технология може да зареди безжично 4 000mAh батерия за 30 минути, твърди Oppo, което дори би го направило по-бързо от всяко налично понастоящем кабелно решение.

Кога нашите фаворити ще обявят нещо подобно и кога ще има съвместими зарядни с нашите телефони, не се знае, но спокойно можем да предположим, че щом едните го имат и другите го имат. Ако се доберете до бързите зарядни устройства на Oppo и решите да ги пробвате с вашия телефон с различна марка, бъдете внимателни и предварително прочетете допустимите стойности. 

Microsoft поправят 17 годишен бъг

Колко доверие имате в операционната си система? А какво да използвате за да сте успешни в работата си?

Всеки един от нас си е задавал тези въпроси поне по веднъж и по-голямата част от хората искрено не вярват напълно на операционната си система. А новини като днешната разтърсват доверието ни още повече. Най-разпространената операционна система за стационарни компютри Windows 10 и други клиентски версии на Windows не са засегнати от недостатъка, тъй като засяга само Windows DNS Server на Microsoft.

Препоръчително е системните администратори незабавно да намерят съвместимата поправка с техните системи и да я приложат, за да се избегнат възможни атаки.

Microsoft предупреждава за 17-годишна критична уязвимост на Windows DNS Server, която компанията е класифицирала като податлива на червеи. Подобен недостатък би могъл да позволи на атакуващите да създадат специален зловреден софтуер, който изпълнява дистанционно код на сървърите на Windows и създава злонамерени DNS заявки, които дори в крайна сметка могат да доведат до нарушаване на инфраструктурата на компанията.

„Податливите на червеи уязвимости имат потенциал да се разпространяват чрез злонамерен софтуер между уязвими компютри без взаимодействие с потребителя“, обяснява MecheleGruhn, главен мениджър на програми за сигурност в Microsoft. „Windows DNS сървърът е основен мрежов компонент. Въпреки че понастоящем тази уязвимост не се използва при активни атаки, е важно клиентите да прилагат актуализации на Windows, за да се справят с тази уязвимост възможно най-скоро. “

Изследователи от Check Point откриха недостатъка на сигурността в Windows DNS и докладваха това на Microsoft още през Май. Ако остане непоправен, той оставя сървърите на Windows уязвими за атаки, въпреки че Microsoft отбелязва, че все още не е открила доказателства, че този недостатък се използва.

„Нарушаването на DNS сървър е много сериозно нещо“, предупреждава Омри Херсковичи, ръководител на изследователския екип за проверка на уязвимостта на Check Point. „Има само няколко от тези видове уязвимост, издадени някога. Всяка организация, голяма или малка, използваща инфраструктура на Microsoft, е изложена на голям риск за сигурността, ако бъде оставена без промяна. Рискът би бил пълно нарушение на цялата корпоративна мрежа. Тази уязвимост е в кода на Microsoft повече от 17 години, така че щом ние го намерихме, не е невъзможно да предположим, че някой друг също го е намерил. „

Microsoft е определила най-високия риск от 10 на Общата система за оценка на уязвимостта (CVSS), подчертавайки колко сериозен е проблемът. За сравнение, уязвимостите, използвани от атаката WannaCry, за която се смята, че е засегнала над 200 000 компютъра в 150 страни, бяха оценени на 8,5 по CVSS. Microsoft предупреждава в Windows за ескплойти, подобни на WannaCry, но изследователите настояват администраторите да следят най-новите предупреждения и да инсталират последните актуализации на Microsoft възможно най-скоро.

Пореден удар за Huawei – изгонени от Англия

Мрежовото оборудване на Huawei ще бъде изведено от 5G мрежите на Обединеното кралство, съобщи правителството вчера

Войната, която Щатите започнаха миналата година започва да се отразява на позициите на Huawei и в другите държави и компанията търпи големи загуби.Както повечето от вас знаят, през Май месец миналата година САЩ обявиха Huawei и нейните устройства за опасни, защото позволявали на Пекин да следят информацията на другите държави. Поради тази причина, компанията известна със своите невероятни телефони, беше поставена в черният списък за търговия и и беше забранен всякакъв достъп до Американска техника или софтуер – в това число и мобилната операционна система Андроид. 

Ако се попадали на въпроси и инструкции по разни форуми и фейсбук групи „Как да си инсталирам Google магазин на Huawei“ – това е причината. Вторият удар към Китайската компания беше нанесен през месец Май тази година, когато от Щатите добавиха още условия към забраната за ползване на Американски продукти – съгласно новите мерки, които трябва да влязат в сила през Септември, Huawei и неговите доставчици, като производител на чипове TSMC, не могат да използват американската техника за проектиране или производство на продукти на Huawei.

През последните месеци напрежението и натиска за по-строги мерки в Английското правителство растат и решението бележи преобръщане от предишната позиция на правителството, обявена през Януари, което позволи оборудването на Huawei да бъде използвано в 5G инфраструктурата на страната, с определени ограничения. При това положение Huawei щеше да бъде ограничен до 35 процента пазарен дял и неговото оборудване не може да се използва в основни части на мрежата или географски чувствителни места. Сега обаче неговото оборудване ще бъде напълно премахнато от 5G мрежите на страната.

Тези нови мерки биха могли да окажат голямо влияние върху продуктите, които Huawei е в състояние да произвеждат, което критиците твърдят, че би могло да направи оборудването им по-малко безопасно. Ограниченията „ще принудят компанията да използва ненадеждна технология, която може да увеличи риска за Обединеното кралство“, според доклад за сигурност, който изтече в началото на този месец.

Например, собствените чипсети HiSilicon на Huawei могат да бъдат повлияни от мерките. BBC News съобщава, че полупроводниковата индустрия разчита на софтуера за автоматизация на електронния дизайн (EDA), за да автоматизира процеса на проектиране на съвременни чипове, като Kirin 990 5G процесор на Huawei. Санкциите обаче означават, че този софтуер вече не може да се използва при проектирането или производството на чипове на Huawei, тъй като основните разработчици на EDA имат връзки със САЩ. Това затруднява Huawei да произвежда свои собствени модерни най-съвременни процесори, според BBC News, като ги тласка към чипове на трети страни, които, твърди се, биха могли да бъдат по-трудни за проверка на служителите на киберсигурността в Обединеното кралство.

В отговор на новината говорител от Huawei нарече решението „разочароващо“ и заяви, че компанията е „уверена“, че новите санкции в САЩ няма да повлияят на „устойчивостта или сигурността на продуктите, които доставяме на Обединеното кралство“. Той твърди, че те са ръководени от търговската политика на САЩ, а не от сигурността, и призова британското правителство да преразгледа своето решение.

Специалисти коментираха, че извеждането на всяка техника и устройство, които Huawei е инсталирала в мрежите на Англия ще отнеме над 10 години и ще доведе до много проблеми. Заповедта влиза в сила от Септември тази година и трябва да се изпълни до 2027г., като разходите на Huawei за това се оценяват на около 2 милиарда паунда. 

Какво ще стане с компанията, ако не може да предостави същото качество на процесорите и изкуственият интелект контролиращ камерата при телефоните си? При положение, че това са ключови характеристики и плюсове на марката може да се очаква голям отлив на феновете, а може би ще ни изненадат с ново и иновативно решение, както направиха с своят магазин за приложения. Ще следим ситуацията и стискаме палци на всеки крайник лошите новини за компанията да приключат.

Без зарядни в следващите поколения на Samsung и Apple?

Дали това няма да се превърне стандарт при всички производители?

Преди няколко дни плъзнаха слухове, че новите iPhone 12 устройства няма имат зарядни и слушалки в комплекта, а днес се получава и нова информация, че Samsung ще последват примера за устройствата си през 2021г. От къде им е хрумнала тази идея и с какви причини е предложена изобщо никой не знае и само се водят онлайн спорове и предположения, но това би било удар за всеки потребител, закупил си нов телефон. 

Представете си следната ситуация – отивате в магазин, сравнявате различни марки и модели, търговеца в магазина ви предлага нещо повече от това, което можете да си позволите, защото „е супер промоция този месец и няма да го има друг път“ и вие евентуално се съгласявате. Всичко до тук е точно, отивате до касата да го платите и да си вземете документите и ви питат „А зарядно и калъфче искате ли“, при което всеки от нас би си задал въпроса „Какво купих и защо е без зарядно?“.

Притеснителното в случая е, че Apple винаги са продавали допълнителни оригинални зарядни за около 80-90лв, а слушалките им са по 60-70лв. По слухове, старите 5W и 18W зарядни устройства, които до момента са в комплекта на телефоните, ще се спират и на пазара ще видим едно изцяло ново 20W бързо зареждащо зарядно устройство, което ще се продава отделно, но все още не знаем на каква цена.

И от двете компании се носят слухове, че тази стъпка се предприема, за да се намалят щетите по околната среда. До някъде ги разбираме и подкрепяме, защото всеки от нас е заринат от неизползвани зарядни в дома си,  но все пак не при всеки е така. Дали това няма да е спънка при избора на нов телефон – че трябва да се отделят още примерно 100лв за да имаме и оригинално зарядно за съответният модел?

В интернет веднага се появиха много дискусии във форумите и социалните мрежи и поддръжници и на двете страни водят разгорещени дискусии. Други причини за решението на Samsung и Apple, за които също не може да се потвърдят на 100%, са че по този начин опаковаката на устройството ще бъде значително по-малка и компаниите ще имат по-малки транспортни разходи, а в последствие и цената за крайният клиент щяла да бъде по-ниска, което ни кара да зададем следният въпрос – колко е разхода за транспорт на един брой телефон? Ако има 10 000 телефона в един контейнер и транспорта струва $1500 дали тези $0.15 отстъпка от крайната цена ще компенсират допълнителният разход от 150лв за зарядно и слушалки?

Какво реално ще се случи ще видим през Септември за Apple и през 2021г. за Samsung, но силно се надяваме до тогава тези идеи да са реални решения, подкрепени с факти и съждения, а не просто слухове. 

iOS 14 – спасението ни заличните ни данни

TikTok и LinkedIn са първите, които попаднаха в огъня

Едва ли има някой, който не си е задавал въпроса „Каква информация ползват приложенията ми?“. До какво реално имат достъп и как боравят с тази информация – тя чувствителна ли е или общи данни на устройство?

С обявяването на новата операционна система на Apple, iOS 14 на WWDC през Юни, разработчиците имат достъп до нейната бета версия и тестват различни подобрения на техни и други приложения, дали има неоаквани бъгове и колко е стабилна тя. Според нашите колеги от The Verge разработката е изключително стабилна и пълна с нови екстри, една от които е нова и подобрена защита на личните данни. 

Основната промяна е, че вече ще можем да следим по всяко време информацията, с която разполагат приложенията и ако например някое такова, копира данни от друга апликация, ние ще получим известие за това. Готино, нали? 

Именно тази фукнция е включила защитите в предните дни и е сигнализирала за неоторизирано копиране на данни. Явно по някаква причина, незнайно от кога, приложенията TikTok и LinkedIn проверяват каква информация сте копирали последно във вашият клипбоард. Интересното е, че при всяко натискане на буква при писане е извършвана такава проверка автоматично, като подчертаваме, че са получавали данни каква информация сте копирали, а не дали има нещо копирано изобщо. 

Функцията Copy/Paste е системна опция, за копиране на текст от едно място и поставянето му на друго, която се активира ръчно и единствено при поискване от потребителя. В случая обаче тези приложения са придобили достъп до нея и са прескочили изискването за ръчна активация, като са получавали данните на милиони потребители по света. 

За някои от нас това не е проблем, но представете си, че някои в случая си е копирал номера на кредитната карта и кода за потвърждение на трансакция – това вече не е тайна информация само за вас. LinkedIn нарече поведението грешка, а вицепрезидента Еран Бергер написа в Twitter „Ние не съхраняваме или предаваме съдържанието на клипборда“.

TikTok беше посочен за подобно поведение миналата седмица. По подобен начин приложението многократно извиква последно копираните данни, докато потребителят пише,  което води до опасения, че шпионира данни от други приложения. TikTok заяви, че поведението е част от „анти-спам“ функция и че ще прекрати практиката. 

Тъй като iOS 14 се разпространява по-широко – публична бета версия се очаква през следващите седмици – най-вероятно ще научим и за други приложения с подобно дискомфортно поведение.

Взимате ли този покемон за свой законен….?

Pokemon халки са голямото УАУ днес в Япония

Компанията Pokémon и японската компания за бижута Ginza Tanaka продават пръстени, вдъхновени от Pikachu, за двойки, които искат да направят брака си тематичен. 
Любов и покемон. Две концепции, които определено са оплетени в съзнанието на мнозина. Защо да ги хванете всички, когато можете да грабнете Единствения?

Изглежда, че тези пръстени са идеални за брак. Има няколко опции, налични в платина и злато, всички доста елементарни. Те също идват в покебал кутия. Колекцията, която се движи от ¥115 500 до ¥346 500 (приблизително $1050 до $3230), включва доста ясна емблема на Pikachu с гравирана в халката „Избирам теб“, а друга има дизайна на опашката на Pikachu.

Дали цената не е висока, оставяме да решите вие, но кой може да сложи цена на любовта?