Месечни архиви: април 2020

iOS 13.5 – по-лесна работа с Face ID, когато сме с маска и още….

Хората по целия свят носят маски, а за някои това е голям проблем, когато телефона не ги разпознае – Apple има решение

Предполагаме на повечето от вас, ако не и на всеки, се е случвало в последните 2 месеца да използвате лицево разпознаване, докато носите маска. Трудно е нали? А и е рисково да си свалите маската за да проработи.От Apple работят неуморно по нови версии на мобилната си операционна система и в новата актуализация ще видим решение именно на този проблем от ежедневието и няколко други промени.

Може би ви прави впечатление, че се пропускат няколко версии и от сегашната iOS 13.4.1 се прескача директно на iOS 13.5. В тези междинни и прескочени разработки е основата именно новият проект на Google и Apple за проследяване на заразени контакти, но явно ще го видим директно в следваща версия. 

Face ID и хората с маски
Да се върнем на темата – маските. Както споменахме по-горе, носим ги и ни пречат на лицевото разпознаване. В новият ъпдейт ще има компромисно решение за ползвателите на iPhone X или по-нов – веднага щом плъзнем пръст по екрана за да го отключим ще се появява опцията за въвеждане на заключващ код. Разликата със сегашната ситуация е, че сега може да отнеме до 10-15 секунди, докато Face ID не ви разпознае и ви поиска код за отключване, а в някои ситуации това време може да са животоспасяващи.

Contact tracing
Третата бета също представя първата версия на API за проследяване на контакти на Apple / Google (Contact tracing) за разработчици. Това няма да означава нищо за обикновените потребители, докато държавните здравни агенции не пуснат приложения, които го използват, но разработчиците на тези приложения могат поне да започнат разработката и тестването сега.

FaceTime Group Call
Когато правите групов разговор през FaceTime, iOS автоматично увеличава мащаба на човека, който говори. Това може да работи с трима или четирима души, но при по-пренаселени разговори това е тормоз. Ново в iOS 13.5 е превключвател за деактивиране на това. Отидете в Settings > FaceTime и потърсете Automatic Prominence. Там има превключвател за Speaking.

iOS 13.5 Music екстри

Нямаме информация дали споделената музика ще бъде достъпна и за хора, които нямат Apple ID, но скоро ще разберем. Очакваме iOS 13.5 в най-скоро време, като предполагаме, че до Септември месец няма да има други главни актуализации.

Нова заплаха за Android устройствата – EventBot

Изследователи на сигурността на мобилните устройства изказват притеснения относно EventBot вирусът

По света има милиарди устройства и най-голям е дяла на Android като операционна система, затова и хакерите са насочени именно към тази група от потребители – повече за крадене. EventBot е нов вирус, който заразява мобилни устройства с операционна система Андроид и краде информация за онлайн банкирането, крипто портфейли или пароли за двуфакторно идентифициране. 
Разработчиците, които го изследват, остават озадачени на колко високо ниво е написан кода на зловредното приложение. 

То се маскира като някое популярно приложение, като например Adobe Acrobat Reader или Microsoft апликация и тихо си събира информация за потреблението на устройството. Веднъж инсталирано EventBot получава достъп до цялата информация на вашият телефон, а хакерите зад него са го разработили да улавя пароли и кодове за двуфакторно индентифициране за PayPal, Coinbase, Binance, CapitalOne и много други.

„Разработчикът зад Eventbot инвестира много време и ресурси в създаването на кода, а нивото на усъвършенстване и възможности е наистина високо“, каза Асаф Дахан, ръководител на проучването на заплахите в Cybereason.

Зловредният софтуер тихо записва всяко докосване на екрана и натискане на клавиши и може да чете известия от други инсталирани приложения, като дава на хакерите информация какво се случва на устройството на жертвата. С течение на времето зловредният софтуер прехвърля паролите за банкиране и криптовалута на приложенията ви обратно към сървъра на хакерите.

Изследователите казаха, че EventBot си е работа в процес на разработка. За период от няколко седмици от откриването си през март изследователите видяха, че зловредният софтуер итеративно се актуализира на всеки няколко дни, за да включва нови злонамерени функции. В един момент създателите на злонамереният софтуер подобрили схемата за криптиране, която използва за комуникация със сървъра на хакерите и включили нова функция, която може да вземе кода за заключване на устройството на потребителя, което вероятно ще позволи на зловредния софтуер да предостави по-големи привилегии на устройството на жертвата като плащания и системни настройки.

Cybereason заяви, че засега не е виждал EventBot в магазина за приложения на Android или активно да  се използва в кампании за злонамерен софтуер. Но изследователите казват, че потребителите трябва да избягват ненадеждни приложения от сайтове и магазини на трети страни, много от които не сканират приложенията си за злонамерен софтуер.

Facebook Messenger приложение за MacOS е вече налично

Messenger за Mac вече е наличен и в България

След поетапното пускане в различни региони, преди 2 дни дойде ред и на България да се сдобие с настолно приложение за Messenger.Мнозина от нас чакаха именно това приложение за да можем да се насладим на истинска мобилност и лекота при разговор с любимите ни хора. Правило ли ви е впечатление колко е тежък сайта на Facebook в последната година и колко елемента ви се появяват на екрана само за да може да отговорите на някое съобщение? 

За хората, които предпочитат комуникация през мобилни и настолни приложения, вече има решение – Facebook Messenger е наличен за Mac и може да се свали безплатно от App Store с един клик – нападайте. 

messenger за MacOS

Това, което забелязваме веднага е че при влизане с нашият профил се изисква едно единствено потвърждение за нашата идентичност и това е – синхронизацията с актуалните съобщения е мигновенна. 

Приложението работи леко и не натоварва даже и MacBook от 2012г. а настройките все още са много ограничени – единствените опции за промяна са дали да получавате нотификации и да включите Do Not Disturb режим.

Има стандартната бяла тема, а ако използвате Dark Mode на вашата Mac машина, може да посочите да копира вида на системата и приложението автоматично ще включи наличният и за iOS Dark Mode. Очакваме такъв тъмен режим скоро и в сайта на Facebook за да запълним изживяването.   

Настолното приложение за Messenger позволява видео разговор с до няколко човека едновременно, както и през уеб версията, а ъпдейтите са си автоматични през App Store и лесно ще получите новите версии и функции.

Wi-Fi 6E?! Защо всъщност ни трябва?

Най-бързата безжична връзка тепърва предстои

Само преди година видяхме навлизането на WiFi 6 и неговите предимства, а днес вече се говори за WiFi 6E.
​А какво всъщност означава това за нас потребителите? 
Всъщност това не е нов стандарт за WiFi, а ъпгрейд на вече съществуващият WiFi 6 от 2019 година. Разликата е че вече ще има собствена честота на работа и гарантирани по-високи скорости при обмен на данни. 

Федералната комисия по съобщенията гласува и одобри новата честота 6GHz за WiFi 6E миналата седмица и това води до много въпроси, които ще се опитаме да засегнем в днешната статия. Устройствата поддържащи новата мрежа ще са налични до края на годината и всеки един от нас ще може да си закупи, според нуждите и бюджета, но ако съдим по последните рутери от 2019 – няма да е евтино. 

С две думи, WiFi 6 е по-бърза и по-ефективна версия на Wi-Fi, която позволява на безжичните точки за достъп като рутери да управляват по-добре мрежите, препълнени с много потребители и клиентски устройства. Можем да използваме метафора за барман с четири ръце, способен ефективно да сервира напитки на няколко клиента наведнъж.

Сега за  Wi-Fi 6E. Това не е нова версия на Wi-Fi като Wi-Fi 6, а по-скоро термин, който идентифицира Wi-Fi 6 устройства, които са оборудвани с чипове, необходими за работа в тази нова маса от спектъра, който FCC току-що позволи. Този спектър се намира в диапазона 6GHz, честотна лента, която по-рано не е била разпределена за нелицензирана Wi-Fi употреба, като например 2,4 и 5GHz лентите.

И така, какво е толкова страхотно в 6GHz?

Да речем, че на кухненския плот ви седи литър мляко и че млякото представлява целия спектър от радиочестоти. Вземете игла, пъхнете я в опаковката и след това я извадете. Много тънка струя мляко започва да тече на голямо разстояние. След това вземете нещо малко по-дебело, като пирон, и прободете още една дупка. Този път тече повече мляко, защото дупката е малко по-широка – но млякото не стига толкова далече като първата дупка. Можете да мислите за тези две дупки като честотите 2,4GHz и 5GHz.

С честотен обхват от едва 70MHz, честотната лента 2.4GHz е по-тясна от двете. Подобно на иглената дупка, изстрелваща мляко в кухнята ви, тя може да изпраща данни на разумно разстояние, но при такъв малък отвор има ограничение до колко може да изпрати. С 500MHz честотна лента, 5GHz лентата представлява отвор с по-голям размер в картонената кутия. Може да изпраща повече данни наведнъж – но не може да го изпрати толкова далеч.

Това ни води до WiFi 6E и честотният обхват от 1200MHz. Представете си, че сте направили дупка с нещо доста по-голямо, например колкото монета, и млякото просто си тече в огромни количества, но си пада надолу и не изминава почти никакво разстояние. Това са плюса и минуса на WiFi 6E 6GHz – огромна скорост, възможност за предаване на голям обем от данните едновременно, но на много къси разстояния. Идеалната среда за употреба ще е между устройства в същата мрежа или дори същата стая. 

Wi-Fi 6E всъщност ще подобри чистотата на сигнала, защото няма да има устройства от предни генерации, които да са съвместими с него. Колко от вас са си настройвали рутера сами? Спомняте ли си колко пъти сте го настройвали, докато нацелите свободен канал, на който да работи оптимално? С новата гарантирана и запазена честота от 6GHz няма да се притеснявате от десетките 2.4GHz мрежи около вас и можем да сме сигурни, че сигнала ще е по-чист и без смущения заради рутера на комшията.

Ако се замислим малко повече, новата честота ще ни даде повече свобода при ползването на интернет на оживени места като стадиона, плажа или някоя конференция. Ще приключи борбата за капчица интернет с останалите хиляди хора, които са свързани към същата мрежа. WiFi 6E мрежата има възможността да обработи повече информация, по-бързо, едновременно към повече потребители.

А предимството за геймърите е повече от ясно. Повечето VR сетове изискват кабели за да поддържат високите скорости, които са им нужни. Пери Корел от Extreme Networks казва „С Wi-Fi 6E вие получавате не само повече честотна лента, но и по-чиста честотна лента – което означава, че е в състояние безжично да осигури по-високите скорости на данни, необходими заедно с истинската мобилност. „

Ще ни трябват ли нови устройства?

Помните ли бармана с четирите ръце? За да ви обслужи трябва да си платите. Или иначе казано – да, трябват ви нови рутери, телефони и лаптопи. 

​Ако не е наложително да купите рутер или телефон сега, препоръчваме ви да изчакате до средата на 2021, когато вече има различни опции от WiFi 6E устройства по магазините. „Очакваме първият набор от устройства да излезе на пазара през втората половина на тази година“, казва Виджай Нагараджан, вицепрезидент на отдела по маркетинг на безжичните комуникации и свързаността на Broadcom. „Ще видите цял набор от устройства, както от страна на инфраструктурата, така и от страна на клиента, и много повече и много по-ускорен процес през 2021 г.“

А ако скоро сте се сдобили с някое ново устройство като лаптоп, таблет или телефон, не се притеснявайте, защото те ще си работят и с WiFi 6E рутери напълно задоволително, но няма да може да ползвате 6GHz канала.

Очакваме нов Star Wars сериал с фокус върху дамите

Лесли Хедланд, създателка на Russian Doll от Netflix, по слухове работи върху предстоящия сериал „Междузвездни войни“.

Филмите за Междузвездни войни може да се забавят, но изглежда, че нов телевизионен сериал, фокусиран върху женските герои, може да бъде на път за Disney Plus. Създателят на Руската Кукла на Netflix Лесли Хедланд пише и ще служи като шоурунър в новата поредица „Междузвездни войни“. Не са разкрити подробности относно екипа, възможните герои или сюжет, но източници казаха, че това ще бъде „женско-ориентирана поредица, която се провежда в различна част от времевата линия на Междузвездни войни от другите проекти“.

В момента Лукасфилм и Дисни усилено работят върху следващия сезон на хитовия сериал от Междузвездни войни  „The Mandalorian“. Два други проекта на „Междузвездни войни“ също са в процес на разработване на Disney Plus – серия Roquе One Prequel с участието на Диего Луна и сериала Оби-Уан Кеноби с участието на Юън Макгрегър. 

Изборът Хедланд да ръководи новото шоу също е добре дошло допълнение към скорошната тенденция за добавяне на повече разнообразие зад камерата за дългогодишния франчайз, който е склонен да предпочита мъжете за водещи творчески роли. Към днешна дата всеки един филм „Междузвездни войни“, който е издаден или обявен, е режисиран или написан от мъж, с изключение на „Империята отвръща на удара“, написана в съавторство с Лий Бракет и Лорънс Касдан.

Facebook Dating все още не е налично месеци след плануваната премиера

Месеци след обявената премиера Facebook Dating все още се бори с правните институции

Facebook Dating е новата платформа на Facebook, която е разработена за всички самотни души, които си търсят половинка. Въпреки, че 14-ти Февруари беше обявена дата за нейния старт в Европа, все още е на изчакване. От социалната мрежа искаха да направят силен старт на нашият пазар и да зарадват милиони хора с мечтаната половинка, но Ирландският правен орган сложи този план на пауза, тъй като били уведомени много късно.

Facebook Dating стартира в САЩ миналата година и в момента е достъпно в 20 страни по света. Услугата използва данни във вашия съществуващ акаунт във Facebook, за да ви позволи бързо да създадете профил за запознанства, а също така можете да интегрирате снимки от вашия акаунт в Instagram. След това можете да изберете да съвпадате с потенциални хора за среща сред приятелите си или да изберете да се срещнете с хора напълно извън вашата мрежа от приятели.

Facebook заявиха, че „отнема малко повече време, за да се гарантира, че продуктът е готов за Европейския пазар.“ Те добавиха, че „работят внимателно за създаването на строги защитни мерки за поверителност и сподели тази информация с IDPC преди европейското въвеждане“. Facebook казва, че е завършил необходимата оценка на поверителността на данните и го е споделил с регулатора при поискване.

Комисията за защита на данните също посочи, че след преглед на документите може да се наложи допълнителна консултация. Не може да се изключи и в крайна сметка комитетът да установи, че услугата за запознанства в сегашния си вид не отговаря на очакванията на ЕС; в този случай DPC може да поиска промени преди началото.

Засега единствената дата за стартиране на услугата в Европа е  „скоро в идните месеци“.

Google пуска нова функция за чувствителност на „Hey Google“

Новата функция ще намали активирането на асистента без да искаме

Google започва да „разпространява постепенно“ функция, която ви позволява да персонализирате чувствителността на разпознаване на глас на устройства на Google Assistant, потвърди говорител на компанията.Въпреки че функцията все още не е широко разпространена, Мишаал Рахман, главен редактор на XDA Developers, успя да получи достъп до функцията, като e бърникал кода на приложението Google Home. 

Снимките, които Рахман публикува в Twitter, показват функцията „Чувствителност на Google“, показваща плъзгач, който ви позволява да увеличите или намалите чувствителността, с която устройствата на Google Assistant разбират командата „Здравей, Google“.

Миналия септември Google потвърди, че идва актуализация, която ще ви позволи да настроите чувствителността на слушане. Новата настройка има за цел да намали случайното активиране на вашия Асистент.

Ако случайно вашият Google Асистент е чул и записал някоя команда, която искате да не помни, моля прочетете нашата статия с инструкции как да го направите. 

Как да си направим уеб камера от всяко iOS или Android устройство?

Имате ли нужда от уеб камера? А имате ли излишен телефон, който седи и събира прах?

Много от професионалистите по света работят от вкъщи покрай, създалата се ситуация, а тази промяна изисква всеки от тях да се запаси със нужните съпътстващи продукти и софтуер. А ако ви кажем, че има начин да не се борите с „тълпите“ онлайн за да си купите уеб камера и да не харчите стотици левове, заради изкуствено завишените цени?

Всеки един смартфон с операционни системи Android или iOS може да свърши работа в случая, а повечето от нас винаги имат по един такъв, който седи вкъщи за резерва, но ако нямате такъв, основният ви телефон също ще свърши работа. Нашите устройства биват ъпгрейдвани всяка година с по-добра и по-добра камера за да уловим живота около нас в прекрасна снимка или за да си направим невероятното селфи, с което винаги сме искали да заслепим нашите онлайн последователи. 

С днешните инструкции ще ви покажем как да използвате телефона си за нещо повече от проста камера, а реално да работите с него и същевременно как да спестите пари от покупки на ненужни устройства като уеб камера с огромна надценка.

Ще започнем с настройването на Android телефон, а вие имайте в предвид, че без значение какъв смартфон ще ползвате за целта, винаги дръжте зарядното под ръка, защото тези приложения изсмукват батерията.

Как да използвате вашето Android устройство като уеб камера? 

Свободни сте да експерементирате с различни приложения, ако не харесате нашето предложение, но засега DroidCam ни предложи най-лесна и бърза настройка и добро качество на картината. За да го свалите на вашият телефон трябва да се насочите към Google Play Store и инсталирайте безплатната версия. Имайте предвид, че по-ранни разработки на приложението са имали бъгове, затова свалете версия 6.2 или по-нова.

1. След като приложението за Android е инсталирано, фокусирайте се върху стартиране и на настолното приложение. По време на инсталацията ще трябва да разрешите на приложението да инсталира аудио драйвери.

2. След като приложението в Windows се стартира, в горната част на прозореца ще видите опции, които ще ви позволят да свържете устройството си безжично или чрез USB. Всъщност е по-лесно да се свържете чрез Wi-Fi, така че върху това ще се съсредоточим. За щастие, по подразбиране е в тази настройка.

3. Под тези опции ще видите поле, в което трябва да въведете IP адреса на устройството си с Android. В този момент отворете приложението DroidCam на вашия телефон или таблет с Android. След това той ще покаже IP адреса на вашето устройство. Върнете се до вашия компютър и въведете този адрес в полето, наречено „Device IP“.

droidcam

4. Има две неща, които трябва да направите, преди да натиснете „Старт“ в настолното приложение. Първо, уверете се, че са поставени отметки в двете полета за „видео“ и „аудио“. Ако е отметнато само видео, микрофонът на телефона ви няма да чува гласа ви. След това щракнете върху трите вертикални точки в горния десен ъгъл на приложението за Android, за да отворите настройките. Там, в секцията „камера“, можете да изберете дали да използвате предна или задна камера. Задната ви камера почти гарантирано е по-способна от вашата селфи камера, затова препоръчвам да я използвате. Повечето от другите настройки по подразбиране са настроени на идеалния избор, така че можете да ги оставите.

Как да използвате вашето iOS устройство като уеб камера? 

Всъщност тук няма настройване на настолната машина или въвеждане на IP-та. Нужно е единствено двете устройства да са свързани към една и съща WiFi/LAN мрежа. Сваляте приложението EpocCam на вашият телефон или таблет, сваляте и инсталирате драйверите от сайта на разработчика – Kinoni.com – на вашата стационарна машина и това е. Когато стартирате вашето любимо приложение за видео разговори може да видите телефона си като „EpocCam iOS connected using Wi-Fi“. 

Разликата между двете приложения е, че EpocCam не може да ползва микрофона на вашият телефон или таблет и затова трябва да ползвате микрофона на вашият лаптоп или да включите слушалки. От настройките на приложението, което ползвате за видео разговори, може да посочите кои устройства да ползвате за аудио и видео. Тествайте различните варианти, оптимизирайте, докато не останете доволни. 

Надяваме се, че нашата статия ви е помогнала, а ако искате да разберете какви са съветите за да изглеждате добре при видео разговорите, посетете тази връзка.

Apple и Google се обединяват срещу Covid-19 и бъдещи пандемии. Въпросите на които трябва да се отговори.

Преди няколко дни технологичните компании Apple и Google предприеха смел ход за проследяването на болести

В Петък Apple и Google се съюзиха за един от най-важните проекти, касащ здравето на всички хора по света.Инициативате им е в резултат от развитието на Коронавируса и неговото лавинообразно разпространение във всички държави. Нашият екип усля да разгледа част от стотиците страници по проекта и някои въпроси изникват в нашото съзнание. Въпроси, на които трябва да се отговори още в началото за да е всичко максимално ясно – предоставената информация е от официалните документи и инструкции на проекта и всеки един от вас може да се ги прочете лично и да се запознае с тях.

1. Какво всъщност прави този проект?

Основното при всяка една епидемия е установяването на заразата, проследяването на нейният източник и на хората, с които сме били в контакт след излагане. Когато се заразим това са първите стъпки, които медицинските лица предприемат за да се установи възможни други заразени и да се издирят за слагане под карантина.

В момента това се прави с безброй въпроси като „Къде ходихте“, „Какво правихте там“, „Накъде духаше“, „С колко човека говорихте“, „Опишете ги“ и тн и след това търсенето започва по локациите. А ако имаше начин това да се избегне и всичко да стане мигновенно? Apple и Google искат да ни дадат именно такова решение с нова система за следене на зарази и тяхното разпространение.

Тъй като инициативата е на 2-те компании с най-големи дялове в продажбите на мобилни устройства, говорим за директен достъп до 3 милиарда устройства по света. Важно е да се отбележи, че това, което Apple и Google работят заедно е фреймуърк(framework), а не отделно приложение. Те ще изградят основите  и гарантират поверителността и сигурността на системата, но оставят изграждането на действителните приложения, които ще я използват на други.

2. Как работи?

В интерес на истината, начина на работа е елементарен и автоматичен. Системата ще работи на вече изграден принцип – споделяне на анонимни сигнали през Bluetooth с околните устройства. Ако следите статиите ни, в последните месеци писахме за тази система, разработка на Apple и целяща да открие вашият изгубен/откраднат телефон, ако няма интернет.

Докато тази система работи, телефонът ви периодично ще избутва малко, уникално и анонимно парче код, получено от уникалния идентификационен номер на този телефон. Други телефони в обхвата получават този код и го запомнят, изграждайки регистър на кодовете, които са получили и кога са ги получили.

Ако човек получи позитивна диагноза за заболяване – в този случай с Коронавирус – те могат да избират да представят своя идентификационен код в централна база данни. Вашият телефон изготвя списъка със кодовете, с които се е „срещнало“ през деня и ги изпраща за сравнение с тази база и ако има съвпадение на вас ви се показва нотификация, че сте имали контакт със заразен.

Звучи лесно нали? Очевадно е колко много може да помогне една такава система, с която всеки от нас знае кога е бил изложен и може да се събере анонимна информация за контактни точки.

3. Как се посочва, че сме заразени? 

Документи са по-малко подробни по този въпрос. Предполага се, че само законните доставчици на здравни услуги ще могат да поставят диагноза, за да се гарантира, че само потвърдени диагнози генерират сигнали. (Не искаме троловете и хипохондриите да заливат системата.) Не е напълно ясно как ще стане това, но изглежда като разрешим проблем, независимо дали се управлява чрез приложението или някакъв вид допълнително удостоверяване, преди инфекцията да бъде регистрирана централно.

4. Как се изпращат тези сигнали?

Както написахме в горните редове – Bluetooth. Това е лесният за разбиране и кратък отговор и ако не се интересувате от детайли преминете на следващият въпрос 🙂 

​Системата работи със същите антени като вашите безжични слушалки, въпреки че това е версията на Bluetooth с ниска енергия (BLE) на спецификацията, което означава, че няма да изтощи батерията ви толкова забележимо. Тази конкретна система използва версия на системата BLE Beacon, която се използва от години, модифицирана, за да работи като двупосочна размяна на код между телефоните.

Bluetooth BLE

5. На какво разстояние се изпращат тези BLE сигнали?

В основата си BLE сигналите могат да се изпращат до 100 метра. Естествено това е силно зависимо от силата на вашата антена, настройки на устройството, заобикалящи сгради и стени и с всяко препятствие това разстояние се намаля. Всъщност в момента няма разработен софтуер, който да ползва тези сигнали и не се знае точно на какво разстояние ще работи, но инженерите са оптимистични, че всичко е въпрос до настройка и могат да заглушат излишните честоти, но всичко ще зависи от самото приложение.

6. Тоест всъщност ще е приложение?

Ами не точно …. В първата част на проекта, която трябва да приключи до средата на май, системата ще бъде вградена в официални приложения за обществено здраве, които ще изпращат BLE сигналите на заден план. Тези приложения ще бъдат изградени от здравни агенции на държавно ниво, а не от технологични компании, което означава, че агенциите ще отговарят за много важни решения за това как да уведомяват потребителите и какво да препоръчат, ако човек е изложен.

В крайна сметка екипът се надява да вгради тази функционалност директно в операционните системи iOS и Android, но това ще отнеме месеци и тепърва ще подканят потребителите да изтеглят официално приложение за обществено здраве, ако трябва да предоставят информация или да получат сигнал.

7. Колко е сигурно това?

Въз основа на документите, публикувани в Петък, ще бъде доста трудно да се проследи чувствителна информация, базирана единствено на Bluetooth кодовете, което означава, че можете да стартирате приложението на заден план без да се притеснявате. Самата система не ви идентифицира лично и не регистрира местоположението ви. Разбира се, здравните приложения, които използват тази система, в крайна сметка ще трябва да знаят кой сте, ако искате да качите диагнозата си на здравните служители.

8. Възможно ли е хакери да съберат тази информация в един голям списък с всички заразени?

Няма система, която да е напълно защитена, но според публикуваните документи, тук сигурността е на специално ниво. Не разбрахме много, тъй като се изискват по-задълбочени знания и опит, просто за да схванете терминологията, но има 3 нива на защита/кодове, като поне 2 от тях се променят всеки ден и зависят едно от друго и от устройствата, с които сте се срещнали днес. 

Възможно е злонамерено приложение или мрежа за подслушване с Bluetooth, която предварително събира идентификатори за близост, свързвайки ги с конкретни самоличности и по-късно ги съпоставя с ежедневни ключове, събрани от централния списък. Би било трудно да се направи това и ще бъде още по-трудно да се направи за всеки един човек от списъка. Дори тогава всичко, което бихте получили от сървъра, са кодовете за последните 14 дни, които не съдържат лична информация.

9. Може ли да се разбере локацията ми?

По принцип може, но в много крайни случаи. Ако някой събира вашите идентификатори за близост и вие сте с положителни резултати и решите да споделите диагнозата си и извършат целия описан сложен и почти невъзможен план, той потенциално може да го използва, за да ви свърже към конкретно място, където вашите идентификатори за близост са били забелязани някога.

Почти всички приложения на вашият телефон вече имат тази информация, така че точно сега ли да почнем да се притесняваме за това? Ако трябва да сме честни, Apple и Google имат цялата информация на нашите локации назад във времето, но нищо от това не се споделя към този проект.

10. Може ли събраната информация да се използва за да се разбере с кой съм се срещал?

Можем пак да зададем същият въпрос като по-горе – точно сега ли ще започнете да се притеснявате? Това се знае вече. Относно публикуваните спецификации на проекта, това е още по-невъзможно и от хакването на базата данни. Трябва някой да открадне вашият телефон, на който са кодовете от срещнатите през деня устройства, да разшифрова ключ/парола, която само вие знаете и чак тогава ще стигне до целта – други шифровани кодове, които не носят никаква информация. 

Така че тук спокойно можем да кажем, че сме защитени.

11. Ами ако не искам да участвам в нищо от това?

Не инсталирайте приложението и когато операционните системи се актуализират през лятото, просто оставете настройката „проследяване на контакти“ изключена. Apple и Google настояват, че участието е доброволно и освен ако не предприемете проактивни стъпки, за да участвате в проследяването на контактите, трябва да можете да използвате телефона си, без изобщо да се замесвате.

12. Това дали е скрита система за наблюдение?

Това е труден въпрос. В известен смисъл проследяването на контакт е наблюдение. Общественото здравеопазване е пълно с медицинско наблюдение, просто защото това е единственият начин да намерите заразени хора, които не са достатъчно болни за да отидат сами на лекар. Надеждата е, че предвид катастрофалните щети, които вече са нанесени от пандемията, хората ще са готови да приемат това ниво на надзор като временна мярка за ограничаване на по-нататъшното разпространение на вируса.

Call of Duty: Warzone един месец по-късно с 50 милиона играча

Call of Duty: Warzone е налична вече цял месец и поставя рекорди с всеки изминал ден.

Преди един месец писахме за новата добавка към Call of Duty: Modern Warfare – Warzone. Новият конкурент на Fortnite и PlayerUnknown’s Battlegrounds все по-устремено привлича нови играчи и поставя нови стандарти при Battleroyal битките. Новият боен роял на Activision преминава още един важен момент – маркерът от 50 милиона потребители. Основният етап, до който Warzone достигна само един месец след излизането си, превръща играта в едно от най-бързо развиващите се безплатни заглавия в игралната индустрия. Warzone по-рано удари 30 милиона играчи малко под две седмици след старта.

​За разлика от предишния опит на Activision за неуспешен боен роял, Blackout, който бе достъпен само в рамките на 2018 г. Call of Duty: Black Ops 4, Warzone беше пуснат като самостоятелно изтегляне на конзоли и компютър. Не се изисква играчите да притежават друг софтуер или да плащат пари, за да го играят, което значително помогна на неговата популярност.

call of duty war zone season 3

Warzone вече има голяма база играчи, като удари марката от 50 милиона играча с приблизително същата скорост като конкурентната BR игра Apex Legends. Fortnite, разбира се, вече има повече от 250 милиона играчи, като я има от края на 2017 г. и вече е налична на конзоли, компютър и мобилни устройства.

Все пак успехът на Activision и Infinity Ward илюстрира, че жанрът Battle Royale, макар и да е загубил много от блясъка си, тъй като преди 3 години ефективно консумира пазара на шутър от първо лице, все още има достатъчно място за нови идеи и интересни похвати.