Месечни архиви: март 2020

Final Cut Pro и Logic Pro X на Apple получават 90-дневни тестови периоди

Програмите получават тестови период, заради карантинните мерки по света

Креативните професионални приложения на Apple – софтуера за видео обработка Final Cut Pro X и студиото за създаване на музика Logic Pro X – получават безплатни 90-дневни тестови периоди, за ограничено време. 90-дневната пробна версия е налична сега за Final Cut Pro X и ще пристигне „в следващите дни“ за Logic Pro X.

Пандемията на Коронавирус остави много професионалисти закотвени вкъщи и не могат да посещават училище или работа, така че безплатният достъп до професионални инструменти, които струват стотици долари си е супер далавера. „Надяваме се клиентите, които са вкъщи и търсят нещо ново за овладяване да изпробват тези тестови периоди“, се казва в съобщението на Apple.

Final Cut Pro X вече имаше 30-дневна безплатна пробна версия, но безплатната пробна версия от всякакъв вид е напълно нова за Logic Pro X. Apple не споменава кога ще приключи офертата за 90-дневни тестове, но отбелязва, че и двете програми ще се върнат към 30-дневен безплатен пробен период, след като инициативата изтече. Освен това клиентите, които вече са изтеглили 30-дневната безплатна пробна версия на Final Cut Pro X, ще могат да се възползват от удължения пробен период.

Други компании, които правят музикален софтуер, раздават подобни безплатни сделки на фона на пандемията. Avid например издава ограничен брой безплатни 90-дневни лицензи за Pro Tools, а Fender дава на 100 000 души три месеца безплатни уроци по китара в своето приложение Fender Play.

​За тези, които искат да закупят софтуера след пробния период, Final Cut Pro X струва $ 299,99, а Logic Pro X струва $ 199,99.

Xiaomi победи Huawei, за да стане третият световен производител на смартфони

Идустрията за мобилни телефони поема тежки удари и класацията търпи интересни промени.

Тъй като Huawei пое удар, основният й конкурент Xiaomi, успя да постигне победа, като изпревари Huawei в продажбите за първи път, казва Strategy Analytics. Индустрията на смартфоните е в упадък. Глобалните продажби са спаднали с огромни маржове поради продължаващата пандемия. И Huawei пое основната тежест, когато вземете предвид факта, че компанията вече губи позиции извън Китай, откакто се включи в черен списък от САЩ и изгуби достъп до мобилните услуги на Google.

Глобалните доставки на смартфони са намалели с 38%, а продажбите са паднали с 30% на годишна база през февруари 2020 г. Ако съкратите числата, това е спад от 65 милиона броя. Продажбите в световен мащаб спаднаха от 99,2 милиона през декември 2019 г. до 61,8 милиона през 2020 г.

Huawei успя да достави само 5,5 милиона телефона в сравнение с 12,2 милиона бройки, доставени през януари 2020 г. – което приблизително прави 70% спад. Загубите на Xiaomi остават относително смекчени, като пратките намаляват от 10 милиона до 6 милиона.

Samsung, претърпявайки загуба на годишна база само от 13% (което представлява 1.9 милиона смартфона), остава на върха и сравнително незасегнат. Следва Apple, който все още реализира 10,2 милиона продажби на iPhone, в сравнение с 16 милиона от миналия месец. Oppo доставките намаляха наполовина през февруари и сега той заема петата позиция, веднага след Huawei. Vivo стои на последно място с едва 3,5 милиона продажби на смартфони.

доставки на мобилни телефони в света

Немски военен лаптоп с класифицирана информация е продаден в eBay

Изследователи по сигурността закупиха лаптоп на Bundeswehr само за 90 евро. Вътре бяха класифицирани документи на подвижна ракетна система, използвана от германските въоръжени сили.

Специалисти по сигурността от G Data, базирани в западния град Бохум, закупиха употребяван лаптоп на Bundeswehr за 90 евро.На компютъра имало поредица от документи, включително инструкции как да се унищожи системата за противовъздушна отбрана LeFlaSys Ozelot, която е подвижна ракетна система за противовъздушна отбрана разгърната през 2001 г. и използвана и до днес. Системата земя-въздух се използва за бързо реагиране срещу въздушни заплахи, защитавайки командните центрове и войски в движение.

Файловете били с надпис „VS-Nur für den Dienstgebrauch“ – най-ниското ниво на секретна класификация, което не е особено успокояващо предвид елементарният пробив в националната сигурност.

„Преносимият компютър, който придобихме, съдържа обширна техническа информация за системата LeFlaSys, включително стъпка по стъпка инструкции за работа и поддръжка. Информация за това как да управлявате системата за придобиване на цели, както и самата платформа за оръжие, може да бъде намерена там и разбира се, инструкции как да се унищожи цялата система, за да се предотврати използването й от вражеските сили“ каза Тим Бергхоф, експерт по сигурността на данните в G Data.

„Bеше лесно да получим достъп до информацията. Входът за Windows не изискваше парола. Входът за програмата, съдържаща документацията на оръжейната система, беше защитен с много лесна за гадаене парола. Оттам нататък можете свободно да разглеждате документацията. „

Ако имате излишни 90 евро и искате класифицирана информация може да се насочите към eBay и да стискате палци.

Как си помните и съхранявате паролите за различните сайтове?

Ползвате лесни за помнене пароли? Ползвате сложни и дълги пароли, но си ги записвате? Ползвате една и съща парола за всички сайтове?

Всеки от нас пази яростно личната си информация онлайн, без значение дали това е мейла ни с лична и професионална кореспонденция или социалният ни профил, който е пълен със снимки от миналото лято на плажа. А как точно генерирате вашите пароли за достъп?Според всички експерти главните съвети са едни и същи – трябва да се генерират сложни и дълги пароли, които да не се повтарят при различните сайтове, които ползвате.  Веднага в съзнанието ни изниква списъка на най-ползваните пароли в света за 2019г. – qwerty, password, 111111, 12345678, abc123, 1234567, password1, 12345.

Дали хората, които ги ползват спят спокойно, че никой не им чете мейлите? Според вас дали шанса за хакване на акаунтите им е по-голям, отколкото при вас? Има няколко начина за правилно генериране и пазене на пароли и в нашата статия ще разгледаме техните плюсове и минуси. 

1. Ползваме една и съща парола навсякъде.

Масата от хора всъщност не реализират, че нашата онлайн самоличност е толкова важна, колкото и нашата такава, извън кибер пространството. Някой от вас да си казва личните данни като три имена, ЕГН и номер на лична карта на всеки срещнат? Не, нали? А защо не пазите така и онлайн информацията ви?

Пароли, които са еднакви навсякъде са обикновено такива, които са лесни за помнене за нас самите. Любим плод, името на домашният ни любимец, датата на сватбата ни, датата на която се е родило детето ни. Такива пароли са толкова опасни и несигурни, колкото и от списъка за най-използваните по-горе, защото личната информация, която сме ползвали за генерирането им е достъпна за повечето хора онлайн – просто трябва да разгледат нашите социални профили и да пробват няколко различни комбинции.

Ако все пак сте се спрели на този вариант и той е най-удобен за вас си направете парола, която няма нищо общо с вас, по възможност е от произволни символи и е дълга. След това пак си я ползвайте навсякъде, но поне не всеки с фейсбук ще е потенциална заплаха за вас. 

2. Ползвате сложни пароли, но си ги записвате?

Вие сте човек, който цени своята сигурност, генерирате сложни, разнообразни и дълги пароли, различни за всеки сайт, който ползвате, но си ги записвате на едно място. Сериозно ли? А това място, където са записани е поредният сайт/облак, в който вие сте се регистрирали и имате парола, която трябва да помните. Усещате ли парадокса – генерирате сложни пароли, а те са записани на място, което може да се хакне? Направо си ги пазете на листче в портмонето до дебитната ви карта и ПИН кода. 

Положителното е, че вече имате рутината да се пазите, но да ги съхранявате записани някъде, качени в някой файл в облака или на компютъра ви, не гарантира, че те са на сигурно място и никой няма да ги види.
Облачните пространства все пак са компютъра на някой друг, а вашият компютър все понякога попада в чужди ръце, а и подлежи на разваляне и губене на информацията. 

По-добре използвайте една сложна и дълга парола навсякъде като от предната стъпка, а ако това не ви устройва прочетете следващата. 

Най-добри мениджъри за пароли

3. Използвате мениджър на пароли?

Според експерти това е най-добрият вариант, в който вие сте оптимално защитени.

Генерирате сложна парола, запазвате я във вашият мениджър за пароли, който е програма инсталирана на вашето устройство.

Различните мениджъри за пароли имат различни интерфейси, различни настройки, някои са безплатни, други са платени, трети предлагат безплатна версия с опция за активиране на абонамент, за да отключите пълната функционалност на програмата.

Принципа на работа е един и същ при повечето от тях – запазвате си паролата и тя е на сигурно място, а когато посетите съответният сайт, получавате нотификация дали искате да ползвате вече съхранената парола от вашият маниджър. Естествено има и някои, в които всеки път трябва да влезете и да проверите ръчно каква беше паролата за ABV, но те са вече единици.

За да изберете най-добрият мениджър за пароли ви препоръчваме да се обърнете към Google и да прецените точно какво искате да ползвате и да плащате – има различни варианти и всеки от вас трябва да прецени какво му трябва и какъв бюджет може да отдели. 
Колегите от CNET споделят своят опит за 1Password и какви грешки са допуснали.

4. Ползвате вашият любим браузър, който ви помни паролите? 

Това е най-разпространеният вариант, но не е толкова сигурен, колкото всички си мислят. Удобно е, но доверието е сляпо – замисляли ли сте се всъщност дали компанията, която е разработила вашият браузър, няма достъп до запаметените пароли? А дори и да знате, че има, но и вярвате, защото всички са задължени да ви ги пазят и да не се споделят? Колко случая видяхме в последните години, в които компании предназначени да ни пазят личните данни са ги използвали или продали на трети страни?

Тази опция е колкото удобна, толкова и опасна особено, ако нямате качествена антивирусна програма. 
Едва ли вие точно сте мишена на хакерски атаки, но можете да попаднете в такава група. За пример можем да дадем ситуация, когато бяхме на международна конференция в Дубай през 2018г., на която разпалено се дискутираше онлайн сигурността, а междувременно рутера, който беше поставен и беше с отворен достъп и без парола беше заразен и всеки свързал се към него страдаше от последиците.  Както стана в случая, ако имате запаметена вашата парола за мейл в браузъра ви, хакерите могат да получат достъп до нея и директно да започнат да изпращат мейли от ваше име с цел спам.

Препоръчваме вариант 3, а за потребителите на Apple има и още една опция.

5. Вие сте горд собственик на Apple MacBook и Apple iPhone?

Ако сте направили избор да закупите премиум устройствата на Apple е редно да се възползвате и от тяхната вградена защита и екстри на операционната им система. 

Всеки от нас, който ползва MacBook, е до болка запознат с вграденият браузър Safari, но знаете ли, че всъщност има вграден мениджър за пароли и при регистрация в нов сайт ви предлага парола, която е от 16 произволни букви, цифри и символа и не се повтаря с някоя от вече използваните.

Функцията е доста интуитивна и е автоматично включена, без допълнителна опация за настройка, но ако случайно не ви хареса предложената парола, винаги можете посочите да генерира друга или да използвате ваша. От Apple обясняват, че генерирането и запазването на паролите се извършва локално на нашите машини и затова никой не може да ги достъпи онлайн, а ако използвате iCloud синхронизация с вашият iPhone или iPad същите пароли са достъпни и на тях. Информацията е криптирана и не се споделя в суров вид, затова трябва да сме спокойни, че друг не може да я достъпи или разчете, а при положение, че тяхната операционна система е една от най-защитените сме склонни да им вярваме, поне до някакво разумно ниво. 

Внимание нов вирус!!! Колко човека ви писаха, че Адидас подаряват дрехи и обувки?

Адидас раздава 3100 безплатни двойки обувки и тениски, за да отбележи своята 100-годишнина – вирус!

Това гласи последната новина, която се разпространява лавинообразно из интернет днес. А кликнахте ли?Ако сте отворили въпросният линк спокойно се насочете към Google Store, AppStore или WIndows Store и си изтеглете някоя антивирусна програма съвместима с вашият телефон, а ако случайно сте на компютър препоръчваме да свалите Nod32 – наш фаворит от години. 

Интересното в случая е темпото, с което се разпространява тази информация и засега единствено по месинджъра Viber. Типично по български, гледаме да разпространим далаверата максимално бързо, че да не свърши преди да е намазал и братовчеда. Спокойно хора, това не е боба на пазара, че да изчезне.

Първото, което прави впечатление е препинателната грешка в заглавието на статията – едва ли компания за милиарди ще допусне такава. Следващото е сайта към, който всъщност води споделената връзка – http://www.adidas-shoe.club. Сами може да забележите, че е явно някакъв клуб на Адидас, според така предоставеното име, а официалният сайт на марката е https://www.adidas.com и по нищо не загатва, че двете уеб страници са свързани или, че има такава кампания. 

Следващото, което направи много силно впечатление е скоростта, с която всички искаха да ми помогнат да набарам промоцията – за около 25 минути 20+ човека ми бяха писали съобщение във Viber за ме известят, че нещо „толкова яко“ и „невероятно“ съществува и сега ми е време да спечеля и аз. Благодаря ви приятели, но следващият път. 

Най-ясният знак, който последва след горните съмнителни знаци за вирус, беше, когато копирах линка и в защитена среда, недостъпна до операционната ми система, го копирах в отворен браузър и антивирусната показа, че и се доверявам с причина от години – съобщение, че този линк е връзка към вирус тип Троянец. 

Adidas вирус

Статията днес не цели да обиди някой заради доверието си или заради липсата на базови технически знания – все пак не всеки има нужда от такива. Идеята е всеки един от вас да види и да се замисли как реално спомага за разпространението на фалшиви новини, като просто копира и препраща непроверен сайт и информация към своето обкръжение.

Замислете се как проверихте информацията преди да я изпратите, какво може да стане, ако не говорим за обувки и тази информация е животозастрашаваща и как платформите и социалните мрежи да се борят с това, когато ние машинално и без да влагаме мисъл просто Copy/Paste. 

Amazon пусна нови Ring Video Doorbell 3 домашни звънци

Новите смарт звънци ще са с нова функция, която досега виждахме само в моделите за вграждане

Amazon Ring са на пазара от години и са фаворит, когато се прави план за Умен Дом. Обявени са нови устройства, които ще целят да ни улеснят ежедневието още повече.От Amazon обявиха новите устройства днес, а заявките за предварителни поръчки вече се приемат. Очакваната дата за доставка обаче е 8-ми Април, а цените започват от $199.99 за Amazon Ring Video Doorbell 3 и $229.99 за Amazon Ring Video Doorbell 3 Plus.

Интересното в случая е новата функция, която е ексклузивна за Video Doorbell 3 Plus, с която ще можете да видите последните 4 секунди запис, преди да е било засечено движение. Досега това беше налично само в шепа модели на пазара и единствено в тези за монтаж и вграждане, но обещанията са, че новостта няма да окаже голямо влияние на живота на батерията. 

Новата екстра е кръстена Pre-Roll, а долу е видеото показващо как се очаква да работи.

От Ring са заявили, че тук значително са подобрили връзките с 2.4GHz и 5GHz, а както някои от вас знаят все още повечето смарт устройства на пазара, особено на Xiaomi, не поддържат 5GHz мрежите, а това е огромен минус предвид наситеността на безжични мрежи от ниската честота около нас. 

Другото, което са добавили от Ring е опцията да настройвате зоните, в които да се следи за движение. Не искате да получавате нотификации, когато съседа се прибира? Или пък искате точно тогава да получавате известия? Единствено вашата съвест ви спира да експериментирате, а от Ring ви позволяват да настройвате тези зони до 4.5м. от входната ви врата. 

Horizon Zero Dawn идва на PC

От Sony потвърдиха идването на Horizon Zero Dawn и на PC

Едно от най-големите заглавия при игрите за PS4 ще е достъпно и за PC. Това обявиха от Sony като посочиха крайна дата на проекта лятото на 2020. Засега няма много информация около точната дата и какво да очакваме, но Хермен Хълст, който управлява PlayStation Worldwide Studios, потвърди в блог, че заглавието идва за PC това лято, а в Steam вече можете да се намери като име на Sony. 

„Мисля, че е важно да останем отворени за нови идеи как да въведем повече хора в PlayStation и да покажем на хората може би това, което им е липсвало“, каза Хълст в интервю. „Според мен Horizon Zero Dawn просто приляга чудесно в конкретния случай.“

Забелязва се един тренд, големи заглавия за PS4 да преминават и към други платформи, a Horizon Zero Dawn е първата еклсклузивна PS4 игра, която ще го направи. Досега PlayStation винаги са ограничавали достъпа до игри, които са ексклузивни за конзолата, както са God Of War или Sider Man, но явно тази тенденция подлежи на преразглеждане. Заглавия като Death Stranding и MLB: The Show ще се появят също в следващата година.

От Sony побързаха да отрекат идеите за масово пускане на игри за няколко платформи, като това донякъде се подкрепя от тяхната стратегия през изминалите години. Винаги са ползвали ексклузивните заглавия за да повишат продажбите на устройства и аксесоари. Може това да се промени в следващите години, но засега, с наближаването на PlayStation 5 се съмняваме да видим много други игри на различни платформи, а заедно с PS5 се очаква излизането и на продължението на Horizon Zero Dawn 2.

Ако тя е и малко близо до атмосферата на RPG света, в който убиваме огромен механичен T-Rex и други динозаври вече 4 години, бързо ще стане хит и фаворит на много запалянковци. Horizon Zero Dawn 2 в комбинация със силните спецификации на PS5 определено би било нещо, което да наклони везните към покупка на нова конзола – все пак по същата причина имам и PS4, а съм сигурен, че и много от вас.

Call of Duty: Warzone е безплатна за всички!!!

От днес Call of Duty: Warzone е безплатна за всички фенове.

На колко от нас им се е искало да се потопят в реалистичната атмосфера на Call of Duty, но без това да ни струва 20% от цената за цялата конзола? От днес това е възможно и е напълно безплатно. Досега всеки от нас имаше безплатен и неограничен достъп до PUBG, Fortnite, Apex Legends, но от днес можем да се насладим на класиката измеждо всички военни игри, неподправена и безплатна. Call of Duty: Warzone пристига на нашите екрани, малки и големи. Точно така – и на малките и големите екрани, тъй като тя ще е безплатна за всички платформи – PC, Xbox One, PS4. 

Играта поддържа свързаност между различните платформи, така че ще може да играете с вашите приятели, без значение какво устройство ползват те. 

Има два режима: традиционен Battle Royale и режим Plunder. До 150 играчи се пускат в режим Battle Royale, като газът ще ги гони за затварящия кръг. В Plunder играчите ще трябва да съберат най-много пари от грабеж на артикули по картата, кражба на пари на врагове или изпълняване на договори(Contracts) в играта.

Терена за игра е огромен и съдържа над 300 ключови точки, като ще се добавят и нови в последствие. 
Можете да се придвижвате между точките като използвате разпръснатите АТВ, джипове или дори и хеликоптери. 

Новото и интересно при Warzone е техниката за съживяване, която ще използва битка 1в1. Озаглавен Gulag, тя позволява на играчите, които са умрели, да се съживят, ако спечелят битка 1 срещу 1. Ако вашите съотборници също са част от листа за чакане на Gulag, те могат да наблюдават двубоя от балкон и дори да помагат, като хвърлят скали в противници, за да ги замаят. Играчите ще могат да влязат в Gulag, ако техните съотборници са изпълнили достатъчно договори или са спечелили достатъчно пари в играта, за да ги преразпределят.

За хората, като мен, които нямат Call of Duty: Modern Warfare ще трябва да се постараем в триенето на стари игри от конзолите си, защото Warzone ще ни коства от 80GB до 100GB памет, а за гордите собственици на Modern Warfare нужната памет ще е едва 20GB.

Enjoy!!! 

HBO превръща играта The Last Of US в телевизионен сериал

„The Last of Us“ ще се сдобие със сериал, който да проследи историята на Джоел и Ели

„The Last of Us“ е една от най-критикуваните видеоигри на всички времена и получава зелена светлина за Холивуд със съдействието на HBO. В четвъртък премиум кабелната мрежа – собственост на родителската компания на CNN Warner Media – обяви, че разработва телевизионна поредица „The last of us“, базирана на популярната игра. Помощници в начинанието са Sony Pictures Television и PlayStation Productions. 

Играта разказва историята на Джоел, разведен самотен баща превърнал се в контрабандист с мрачно и трагично минало, който е натоварен със задачата да ескортира 14-годишно момиче на име Ели в постпокалиптичен свят. Двамата се борят да останат живи в дистопичен свят, опустошен от избухването на смъртоносна болест, която превръща хората в убийствени чудовища, подобно на „заразените“ нещастници в класиката на ужасите „28 дни по-късно“. 

„The Last of US“ превзе света на игрите с щурм на PlayStation 3 през 2013 г., превръщайки се в едно от най-продаваните заглавия на тази година. Неговата груба, драматична тематика и кинематографичен геймплей го направиха хит както сред критици, така и сред фенове. Преиздадената(remastered) версия на играта, с по-добра графика, беше пусната на следващата година за PlayStation 4. 

HBO и Sony партнират на Нийл Друкман

HBO и Sony партнират на  наградения от BAFTA писател, Нийл Друкман, с писателя и изпълнителен продуцент на „Чернобил“ Крейг Мазин, за да пренесат историята на голям екран. 

„Още от първия път, когато седнах да говоря с Крейг, бях еднакво взривен от неговия подход към разказа и неговата любов и дълбоко разбиране на “ The Last of US „,“ казва Друкман в изявление по имейл. С „Чернобил“ Крейг и HBO създадоха напрегнат, мъчителен, емоционален шедьовър. Не можех да измисля по-добри партньори, които да съживят историята на „The Last of US“. 

Феновете на играта отпразнуваха новините онлайн, превръщайки играта в трета тема в Twitter в четвъртък следобед. В изявление по имейл HBO подчерта, че проектът е в процес на разработване и отказа да коментира дата на пускане. Това ще бъде първата видео игра PlayStation, превърната в телевизионен сериал, според говорител на HBO. 

​Продължение на видеоиграта е заложено да удари магазините на 29 май.

Facebook Messenger се появява на MacOS

Messenger с приложение за macOS в определени региони

На конференцията за разработчици на F8 за Фейсбук през 2019 г. компанията обяви планове за въвеждане на настолни приложения за популярното си комуникационно приложение Messenger. Сега, по-малко от година по-късно, приложението Messenger Mac започва да се разгръща. Въпреки, че все още не е наличен в САЩ, Messenger for Mac се появи в магазина за приложения на Mac на няколко други пазари.

Говорител на компанията каза, че това все още не е пълно стартиране. „Ние провеждаме малък тест на приложението Messenger за macOS на няколко пазара“, заяви говорителят. „Нямаме дата, когато то ще бъде достъпно, тъй като все още събираме отзиви от нашите потребители“, добавиха те.

9to5Mac и iPhone Hacks за първи път забелязаха стартирането на приложението, като се позоваха на публикация, публикувана на френски сайт за технологични новини, наречена MacGeneration.

Също така видяхме Messenger да пристига на няколко други международни пазара, включително Мексико, Полша и Австралия. Може да има и други локации, но все още не сме кликнали чрез връзки във всеки глобален магазин за приложения на Mac, за да ги потвърдим една по една. Десктоп версията на Messenger предлага подобна функция на мобилния клиент, включително поддръжка за гласов и видео чат, в допълнение към текстови съобщения. Предлагат се и групови чатове, разговори и видео чатове. И като мобилното приложение, потребителите могат да споделят файлове, да реагират с емоджи и да позволят на тъмна тема да намали отблясъците. Приложението е изградено с помощта на Electron, а не Catalyst.

Докато Electron е популярен начин за изграждане на приложения за десктопа от уеб приложение, той не е най-сигурният в никакъв случай. Пристигането на приложението идва само дни след като Facebook представи своето намалено и по-бързо Messenger приложение за iOS. Новото мобилно приложение премахва секцията Откриване, за да опрости интерфейса на приложението и да преориентира месинджърското изживяване около хора и истории, а не фирми и приложения.