Месечни архиви: януари 2020

Samsung Galaxy Tab S6 5G – първият 5G таблет

С навлизането на 5G стандарта всички производители се надпреварват за да предложат устройства, които да го поддържат.

При таблетите вече си имаме и победител – Samsung Galaxy Tab S6 5G.

Всъщност това е същият модел, който е наличен от 2019 година, но с една малка корекция – Snapdragon X50 5G модем. Модела е наличен в една единствена конфигурация с 6GB RAM и памет 128GB, а останалите характеристики, като 10.5 инчов OLED HDR екран и процесори Snapdragon 855, остават непроменени.

Има една важна подробност – таблета е наличен само в Южна Корея на цена около $850 и няма информация кога и дали ще се предлага в останалата част от света. 

Ако ползвате Avast личните ви данни са продадени онлайн

Motherboard и PCMag провеждат разследване, което разкрива поредният скандал с лични данни

Ако след последните издънки на компаниите сте се успокоили и сте си казали, че вашите данни са сигурни, проверете си антивирусната. Ако е Avast данните ви са продадени онлайн.

Според разследващите източници антивирусната програма е широко разпространена, поради това, че е безплатна и много потребители я избират именно затова. Защо да плащат 35лв годишно за защита като Nod32, когато могат да свалят Avast безплатно даже и от официалният им уебсайт? Качеството си има цена и това не трябва да се пренебрегва. Това, че нещо е по-изгодно, не го прави по-хубаво. Замислете се следващият път. 

Avast, както се споменахме, се ползва на милиони устройства и през последните години обработва вашият трафик – бутоните, които сте натиснали, вашата история в търсачката Google и Google Maps. Естествено от компанията целят да ни защитят и затова ние доброволно им предоставяме тези данни за обработка и филтриране, но тяхна свързана фирма Jumpshot продава пакети от тези данни на заинтересовани и платежоспособни трети страни – в това число Google, Microsoft, Pepsi и други.

От Avast ни успокояват, че всъщност нашите данни като имена, мейл адреси или данни за контакт са сигурни и не са на пазара, но все пак нашата история в търсачките, кои видеа в YouTube сте гледали, кои страници в LinkedIn следвате и какви порно сайтове посещавате са в пакетите, които както Jumpshot се хвали на тяхната страница, съдържат информация от най-пазените онлайн градини. 

Все пак от Avast вече учтиво питат дали сте съгласни вашите данни да се ползват от тях – има отметка в антивирусната, а това, че са продадени още през 2018 е тема на други въпроси и разследвания. 

Ще ви държим в течение, а вие внимателно си избирайте какво и как ползвате. Понякога тези спестени 5 или 10 лева могат да ви струват много повече. 

Умна лампа ще стерилизира вкъщи

Представяме ви Xiaomi FIVE – лампа за стерилизация.

През сезона на вирусите и настинките всеки от нас прибягва до допълнителни варианти за повишаване на хигиената и имунитета. Xiaomi имат нов продукт, който в момента търпи финансиране и според характеристиките може да се справи с до 99.99% от бактериите покрай нас.

Новата джаджа убива бактерии и акари покрай нас като използва УВ тип C стерилизация и дезинфекция, усеща човешко присъствие и се изключва. Управлява се през приложението Mijia, а използваните лампи са на Philips. Според производителя, живота е около 9000 часа, а съдържанието на живак е 1/10 от живачен термометър.

Ултравиолетови лъчи тип C са с къси вълни. Абсорбират се от кислорода около нас и имитират слънчевата светлина, именно затова Xiaomi са използвали тях като най-безвредни, но все пак предупрежденията са да не сте в стаята, когато лампата работи. Приложението Mijia ще ви известява, когато според него трябва да включите/изключите устройството, а защитите от деца ще предпазят от нежелани инциденти. Инструкцията за употреба е да включите лампата поне 10 секунди след като излезете от стаята.

https://youtu.be/sNjQlbFVvo4

Apple под все по-голям натиск за личните данни

ФБР отново погва Apple за достъп до личните данни на потребителите

Битката за контрол на личните данни и кой да има достъп до тях никога не спира. ФБР продължават да налагат техни разбирания и изисквания към начина на работа на технологичните гиганти.

От години Apple са една от малкото компании, която се е обявила против споделянето на лични данни с трети страни и наистина правят нещо по въпроса. Разбирането, че нашите данни са си само наши и единствено ние можем да решим какво да правим с тях и на кой да ги дадем, е подкрепено с многобройни защити на нашите Apple устройства. Имате телефон с лицево разпознаване – самото сканиране и складираната информация са криптирани в телефона. Ползват функцията ApplePay – информацията за вас и вашите предпочитане банкови карти са криптирани на телефона. Искате сигурен месинджър – iMessage опцията предлага криптирани end-to-end съобщения, които никой не може да хакне.

Изобщо, когато говорим за Apple и лични данни, 
можем да сме сигурни, че сме защитени 
и единствено трябва да се насладим на нашите устройства. 
         

Естествено този контрол и защита не се одобряват от всички организации, които разчитат именно на липсата им. Всички помним случаят през 2016, когато един от стрелците в Сан Бернардино притежаваше iPhone, заключен с четирицифрен код. Битката между Apple и ФБР в съда продължи с месеци, докато ФБР не се отказаха, а Apple показаха какви са ценностите на компанията и тяхната безкомпромисност. За който не помни случая ще припомним, че стрелеца притежаваше Apple iPhone, но тъй като е бил заключен с код, ФБР не можеха да го отключат и да проверят за „евентуални доказателства показващи умисъл“.

Apple бяха учтиво помолени по съдебен път да направят нова операционна система, която да позволи въвеждането на безкраен брой PIN кодове на това устройства, с обещанието, че тази задна вратичка ще се използва единствено на това устройство и никъде другаде. След няколко месеца спорове във Федералният съд все пак технологичният гигант защити своята теза, че личните данни трябва да бъдат защитени и за да гарантират бъдеща сигурност на потребителите не трябва да изобретяват такива задни вратички, въпреки че могат. 

Днес сме свидетели на подобна ситуация – криптирането на iCloud. 
Всеки, който ползва iPhone има своето облачно пространство, в което да съхранява резервни копия на настройките на телефона, контактите и снимките си – iCloud.

Тези резервни копия в момента са криптирани, но за разлика от информацията на телефона ви, Apple също могат да ги отключат – имат ключ също като вас. Точно това искаха да променят и единствените, които да могат да достъпват тази информация да са самите потребители, но ФБР намеси и проекта замръзна. 

За архивирането на iCloud „нашите потребители имат ключ, но и ние имаме такъв“, каза изпълнителният директор Тим Кук през 2019 г.
„Правим това, защото някои потребители губят или забравят ключа си и след това очакват помощ от нас, за да получат данните си.“
   

Според ФБР, заключването на тези файлове и ако Apple си премахнат достъпа до тях, ще навреди на бъдещи разследвания, в които технологичният вариант може да помогне. До сега при поискване на властите Apple са откликвали в 90% от случаите и са отключвали резервните копия на потребителите за да съдействат при разследване, а според последните данни това ще остане така засега и няма да се променя. 

Явно този път решението не е толкова агресивно за да не се навлиза в нови спорове, но със сигурност това не е последната дума на компанията и защитата на личните данни винаги ще им бъде приоритет.

Знаем кога услугата Disney+ ще е налична

Новият гигант на стрийминг пазара ще дойде в края на Март месец, а цените са вече официални.

Disney+ досега беше активна услуга единствено в Щатите, Канада, Австралия, Холандия, но на 24-ти Март това ще се промени и ще навлезе активни и в Европа. 
Страните, които могат да очакват първо включване ще са Англия, Ирландия, Франция, Германия, Италия, Испания, Австрия и Швейцария. 

Това обявиха от платформата и уточниха, че първоначалният план за старт на услугата на 31-ви Март се измества със седмица по-рано, а именно на 24-ти. На тази дата ще е официалният старт, а цените на които може да се ползва са 6.99 евро месечно или 69.99 евро годишна такса. 

Услугата обхваща огромен спектър от съдържание от продукциите на Star Wars, Marvel, National Geographic и ще стартира с базово съдържание от 500 филма и 7500 ТВ серии. Това ще е огромна конкуренция за HBO и Netflix и може би ще доведе до по-атрактивно съдържание и сваляне на цените при тях? 

Disney+ няма да изисква допълнително заплащане за по-добро качество на услугата или повече филми, а базовият пакет ще предлага всички екстри, а в месеците до лятото се очаква навлизането и в други държави в Европа, като първи в списъка са Белгия и Португалия.

Huawei и TomTom срещу Google Maps

Предвид събитията и ограниченията от последните няколко месеца Huawei търси помощ от специалисти за да придобие независимост.         

Всички помним събитията от последните месеци, ограничения и глобите, които президента Тръмп наложи на китайските компании. Една от най-засегнатите страни в тази битка е именно Huawei. Телефоните на компанията заляха пазара и разбиха статуквото, наложено през последните години от Apple и Samsung, но истинскито предизвикателство предстои – как да се справят без услугите Google в телефоните си. 

Android е мобилна операционна система с отворен код и всеки Huawei телефон я ползва, но това скоро може да се промени и също да бъде обхваното от забраните на Американското правителство. Това, което Huawei е направило, според няколко публикации и изявления, е да създаде собствена операционна система, собствен магазин за приложения, а сега и собствена услуга за навигация. 

Тук се включва и гиганта TomTom. Едва ли има човек, който не е чувал името на тази навигация и някои от нас помним времената, когато само за да имаш тяхната навигация на телефона се плащаше по 200 евро за приложението. Годините на специализация и подобрения на своите карти и навигационна система, подреждат TomTom до имена като Garmin, Waze, Google Maps и други, а до техните услуги са се допитвали и Apple.

Huawei изместват фокусът си изцяло към разработката на собствената си опеционна система HarmonyOS, която според тях може изцяло да замести Android и да предложи не по-малко екстри и функции. Една от последните стъпки в това начинание и разработката на собствено приложение за навигация, с което да се откъснат изцяло от контрола на Google.

Процесът по изготвяне на карти и навигация не е никак лесен, но със имена като Huawei и TomTom очакваме само най-доброто, а какво реално ще се случи можем само да гадаем. 

BOSE затварят магазините си в Европа

Фокусът на клиентите е към онлайн пазаруването и затова ще им дадем точно това.

Такова е мисленето при гиганта BOSE и според тях, стъпката ще помогне за достигане до клиента и да му се даде това, което иска.           BOSE е компания, която е на пазара през последните почти 60 години и нейните разбирания и проекти невинаги са били възприемани, но в едно са се доказали, а именно винаги да предоставят продукти от най-високо качество.

Първият фирмен магазин е отворен през далечната 1993г. и от тогава веригата расте с бързи темпове, като в момента притежават над 400 фирмени магазини и продуктите им се предлагат и в много компании като Walmart, Apple и др.

Плана на компанията е поетапно да затвори всички свои магазини в Северна Америка, Европа, Япония и Австралия. Решението е взето след внимателен анализ на продажбите на компанията и са видяли, че онлайн покупките се покачват все по-агресивно спрямо покупките на място в магазин. Това ще доведе до съкращаването на стотици, а от BOSE обещават помощ на всеки един свой служител, който ще бъде освободен. Точният брой на затварящите магазини е 119, но от компанията не коментират броят на хората. 

Все пак това не означава изтегляне на бранда от пазара. Всички ние ще можем да се насладим на класическото преживяване „око да види, ръка да пипне“ при партньорите на BOSE и секциите за аудио системи. Такива има в магазините на Apple, Best Buy, Технополис и други партньори, а за онлайн покупка можем да добавим и имена като eMag, Amazon, Jar Computers и др.

Цялата статия и изявлението можете да прочетете на сайта на TheVerge.

Налични са класациите за най-сваляни приложения през 2019г. – кой е вашият фаворит?

Кои приложения ползвате най-често?

Излязоха резултатите за свалените приложения през 2019г.  и както сами виждате от графиката долу, само едно приложение в топ 5 не е на Facebook.         

Въпреки всички негативи покрай Facebook, все пак техните приложения са превзели телефоните ни и са най-сваляните в световен мащаб. Дали за работа или просто да поддържате връзка с приятелите си, WhatsApp е фаворита между всички месинджъри и е най-сваляното приложение за изминалата година – аплодисменти. 

Най-сваляни приложения СмартМакс

Дали е изненада или не, TikTok e на 2-ро място и е преминал завидните 700 милиона сваляния, като е изместил дори Facebook и Messenger, които до скоро бяха фаворита във всички класации. 

TikTok нашумя доста в последната година, въпреки няколкото случая, в които името им беше спрягано и се е стигало и до съд и явно нямат намерение скоро да се отказват от битката за челните позиции. Социалната мрежа е фокусирана към споделянето на кратки видеа, в които може да видите всякакви „интересни“ онлайн трендове и съзтезания – от кой може да хвърля и върти шише до как се прави шпагат на 360 градуса. Все пак не може да им се отрекът рекордните сваляния и посещаемост в тийнейджърските среди.

Както се вижда надолу в класацията, на 5-то място имаме отново приложение на Facebook – Instagram с около 430 милиона сваляния, а в дъното на класацията на далечното и самотно 20-то място виждаме динозавърът Twitter с около 150 милиона сваляния. 

Друго интересно нещо, което виждаме от графиката е операционната система, на която е свалено приложението. Според тази информация можем да заключим, че Apple потребители спят зимен сън и не свалят много на телефона си, а Android е тотален лидер като използвана операционна система. 

Като извод можем да заключим, че въпреки недоволството на хората, интересът към социалните мрежи, даже и към такива с проблеми с личните данни, е висок и само расте с всяка година. В топ 5 няма име, което да не е участвало в някакъв скандал през изминалата година и все пак се наблюдат милиони посещения и сваляния всеки ден.

Кой е вашият фаворит? Защо?

Коя стрийминг услуга да изберем – какво е стрийминг, сравнение и цени?

Netflix, HBO, Apple, Amazon, Disney – битката през 2020г. ще е ожесточена 

Стрийма е навсякъде покрай нас. Даже и да не знаем какво е това, ние го ползваме ежедневно без да се замислим, а битката за нови потребители между компаниите е ожесточена и тепърва ще се засилва.

Влизате ли в YouTube? Слушате ли музика през някоя онлайн услуга като Spotify, Apple Music или даже и някое локално радио? Гледате ли своите любими игри на живо в Twitch? Ако и на един от въпросите отговорът е да, вие използвате стрийминг услуга – добре дошли в 21 век. Отдавна отминаха дните, когато всеки от нас имаше огромна колекция от MP3-ки или видео файлове, свалени в някоя папка на компютъра, а за да допълнехме колекцията трябваше да се поразровим в интернет, да свалим и прослушаме Х на брой песни за да уцелим някоя без „Рафтър Дата БГ“ и да си я оставим на компютъра за слушане и занапред.

Във всеобятното интернет пространство вече всичко е налично навсякъде, по всяко време, в добро и оригинално качество. Няма нужда да се свалят файлове, няма ограничения във вида устройство или място – просто трябва да имаме интернет и да натиснем Play, а ние ще разгледаме и сравним ТВ стрийминг услугите.

SmartMaks Netflix logo

Netflix

Какво ни хареса?

Регистрацията в услугата е лесна и се прави в рамките на 2 минути, като следвате няколко бързи и лесни стъпки за персонализиране и настройки.

Видео съдържанието не изисква високи интернет скорости за да се възпроизведе в HD или Ultra HD качество, но имайте в предвид, че по-високото качество ще използва повече интернет трафик – внимавайте с мобилното приложение, вижте си настройките внимателно.

Искат клиента да е щастлив – има филми и сериали, които са продукции на техните конкуренти и очевадно това не ги плаши, защото се добавят и нови.

Различни профили за всеки от 4-те потребителя, всеки със собствена история на гледане и предпочитания.

При излизане на нов сериал/сезон, целият е наличен за гледане от онлайн платформата.

Какво не ни хареса?

Естествено всеки от нас гледа 1-во цената, а те са си меко казано скъпи, в сравнение с другите. Стартова цена от 7.99 EUR месечно.

Няма субтитри на български език или ако случайно намерите такива са с автоматичен Google превод.

HBO Go logo smartmaks

HBO GO

Какво ни хареса?

Лесна и бърза регистрация, изчистен и елегантен дизайн на сайта, без излишни реклами.

Впечатлително ниска месечна такса от 3.99 EUR.

Български субтитри на повечето филми и сериали – пробвахме произволни и превода е качествен от това, което видяхме и чухме.

При излизане на нов сериал/сезон, целият е наличен за гледане от онлайн платформата.

Какво не ни хареса?

Няма предавания на други продукции, така че ако искате да гледате Lucifer, Stranger Things или The Witcher и все пак не ви се плаща 7.99 EUR месечно, се насочете към Zamunda. 

Ръчно добавяне на нови устройства и липса на история на гледане за различните потребители/ползватели на тези устройства.

Нямат, а според слуховете не искат да имат, 4К качество на картината на нито едно от ТВ предаванията в каталога си.

Поради липса на други минуси просто ще споделим, че не харесваме HBO, но всеки има право на лош вкус.

Apple TV+ smartmaks

Apple TV+

Apple TV+ изгряха много скоро на този този фронт и все още е трудно да се изкаже мнение за тях. За момента фокуса им към тази услуга е привличане на нови потребители, като предоставят безплатна услуга за 1 година на всеки закупил ново Apple устройство.

Скромно ще кажем, че като едни заклети фенове на ябълката, очаквахме силен старт на услугата, но бяхме разочаровани. Малък брой предавания, които се броят на пръстите на едната ръка. Можете да се гледа от 6 потребителя и тук слагаме една ! – трябва и 6-те човека да са във Family Sharing група.
4K HDR and Dolby Atmos, Опра, М. Найт Шаямалан – все предпоставки за силен старт, но явно ще го видим през 2020г. 

Ples steaming logo

Plex

Plex е един от нашите фаворити въпреки, че не е толкова разпространен. Той е напълно безплатен за ползване, но можете да си го закупите с еднократно плащане от 119 EUR или месечна такса от 4.99 EUR като така ще отключите допълните екстри за качество на звука при песните и синхронизация.

Ние от години ползваме приложението напълно безплатно на нашите машини и можем спокойно да кажем, че предлагат качество на услугата и са клиентски насочени. 

Идеята на Plex е вие сами да си  направите библиотеките от филми и сериали, като си ги свалите или закупите и ги пазите на своята персонална машина.  Положителното в случая е че сме в България и имаме Zamunda.net и това не е проблем.

След успешно сваляне на приложението на вашият компютър посочвате кои папки точно искате да са вашите библиотеки и какво е тяхното съдържание – филми, сериали, снимки, музика. При правилна настройка, можете да гледате/слушате тези файлове на всяко устройство, на което се впишете с вашият профил – мобилен телефон, таблет, лаптоп, ТВ, NAS устройства и др. 

Няма ограничения на колко екрана може да се гледа едновременно, няма ограничения колко филма и сериала може да има в библиотеките, може да гледате качество, каквото си поискате, стига да сте го свалили и е законна за ползване в цял свят.

Amazon Prime Video SmartMaks

Amazon Prime Video

Какво ни хареса?

Ниска цена за нови потребители – 2.99 EUR месечно за първите 6 месеца и 5.99 EUR месечно след това.

Богат избор от известни филми, сериали и детски предавания. Още в първите редове ни хващат окото заглавия като Мъж под Прицел, Двама мъже и половина и Пес Патрул.

Лесна и бърза регистрация – ако имате Amazon акаунт, вече имате и Amazon Prime Video акаунт, като само трябва да си потвърдите данните.

Какво не ни хареса?

Няма български аудио и субтитри.

Липсва профилиране на различни ползватели и устройства. Може единствено да се настрои родителски контрол с ПИН.

Началният екран изглежда някак разпилян и без нужна информация за услугата.

Disney+ logo

Disney+

В момента няма как да изкажем мнение за услугата и нейното качество, тъй като е ограничена и може да се ползва само в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Холандия. Няма информация кога може да се очаква в другите държави по света, но ако сте нетърпеливи инсталирайте един VPN за да преодолеете гео-локализирането и я тествайте. 

Интересното е да се отбележи, че само за тези локации и за скромните 3 месеца, приложението е свалено над 41 милиона пъти и услугата е генерирала над 100 милиона долара.

Очакваната месечна такса е $7, а каталога от филми и предавания ще включва всичко, което е собственост на Disney – Star Wars, MARVEL, National Geographic, PIXAR.

Мисля, че достатъчно засегнахме темата за стрийминг услугите и техните предимства или недостатъци. От вас зависи единствено да решите какво ви трябва повече – субтитри или по-голям избор, качество на картината или ниска цена, а по-долу сме направили една сравнителна таблица за улеснение при избора. 

Изтекоха снимки и спецификации на Xiaomi Mi 10 и Mi 10 Pro

Нова изтекла информация подсказва какво да очакваме от новите Xiaomi Mi 10 и Mi 10 Pro

Xiaomi подготвя две устройства от флагманската си серия Mi 10 и според слуховете и двете ще стартират заедно за разлика от миналата година. Държим да подчертаем, че според проведените тестове, това е първият смартфон, който преминава границата от 500 000 точки на Antutu Benchmark.

Двойката се състои от Xiaomi Mi 10 и Mi 10 Pro и вероятно тяхното представяне ще е по време Мобилния Световен Конгрес MWC в края на февруари. И става още по-добре, благодарение на неофициален подробен лист със спецификации.

Според него Xiaomi Mi 10 ще има OLED екран с размер поне 6,5 инча с 90Hz честота на опресняване. Както Mi 10, така и Mi 10 Pro ще се захранват от Snapdragon 865, като първият предлага или 8GB или 12GB RAM, а Pro идва с 12GB.

 Xiaomi Mi 10 ще има настройка на четворната камера с 108MP основна камера, придружена от 20MP, 12MP и 5MP (вероятно ултра широко, телефото и дълбочина). Mi 10 ще има батерия с мощност 4 500mAh с 40W жично, 30W безжично и 10W безжично зареждане на други устройства.

Xiaomi Mi 10 Pro ще има 108MP основна камера с трио 48MP + 12MP + 8MP спомагателни (ултрашироко, телефото и дълбочина) . Батерията му от 4 500mAh (различен доклад твърди, че ще бъде 4 800mAh) ще поддържа 66W кабелно и 40W безжично бързо зареждане.

Накрая течът претендира за конфигурациите и техните цени. Xiaomi Mi 10 ще се предлага или в 8GB + 128GB, 8GB + 256GB или 12GB + 256GB. Xiaomi Mi 10 Pro ще се предлага 12GB + 128GB на цена 3 799 CNY (€ 490 / $ 550 / £ 420),  12GB + 256GB на цена 4 099 CNY (€ 530 / $ 590 / £ 450) и 12 GB + 512 GB за CNY 4 499 (€ 580 / $ 650 / £ 500).


​Източник: GsmArena