Месечни архиви: декември 2019

Да докоснеш невидимото – Teslasuit

Око да види, ръка да пипне – Teslasuit

Какво липсва на витуралния свят? Чувството за близост и връзка с обектите, усещането да вземеш нещо в ръцете си. Всеки от нас иска „око да види, ръка да пипне“ за да придобие усещане за реалност, за истинско изживяване. Вече е възможно и онлайн.         

 Teslasuit – известен със своя костюм за бърза обратна връзка по цялото тяло – въвежда ръкавица, която може да позволи на потребителите да усещат виртуални обекти и да събират биометрични данни. Устройството се нарича просто „ръкавица Teslasuit“ и ще дебютира на CES в Las Vegas през януари, като целта е да бъде доставена до втората половина на 2020 г. 

Подобно на Teslasuit, Teslasuit Glove е предназначена за обучение, медицинска рехабилитация и други професионални приложения. Той комбинира няколко различни технологии, за да създаде едновременно впечатление за докосване и задържане на предмети, улавяне на движението на ръцете на потребителите и записване на пулс и друга биометрична информация. 

Teslasuit е една от няколко компании за осезаемост и контрол на движението, които стартираха по време на бума на VR, като първоначално се насочиха към масовият потребител а, след това се прехвърлиха към бизнес клиентите. Тя пусна костюма на Kickstarter през 2016 г., но отмени тази кампания и официално обяви първия си продукт през 2018 г.

​Оттогава демонстрира потенциални приложения в обучението на астронавтите, практиката на тренировки при аварийна евакуация и други симулационни сценарии. Създателите не изключват възможностите за игри и развлечения, но на стойност около 5000 долара, това не е аксесоар за домашно развлечение.

Изтекли снимки на следващият Galaxy Note загатват правоъгълна камера

Samsung явно се насочват към правоъгълното разположение на камерата при телефоните си от висок клас.

Преди няколко дни изтекоха интересни снимки и спецификации на очакваният Samsung Galaxy Note 10 Lite. Според това, което забелязваме от Samsung се присъединяват към идеята за квадратно разположение на задната тройна камера. Samsung пусна Galaxy Note 10 на 23 август, но нов вариант на него очевидно се разработва. Маркетинговите изображения на предстоящото устройство са публикувани от WinFuture, който съобщава, че ще се нарича Galaxy Note 10 Lite.

​Изглежда, че Galaxy Note 10 Lite ще поддържа дисплей с дупка за предната камера, но системата му с тройна камера ще бъде подредена в правоъгълник, подобно на квадратите на камерата на iPhone 11 и Pixel 4 и за разлика от вертикален ред на камерата при Galaxy Note 10. Изображенията също показват, че телефонът може би ще се предлага със S Pen, а устройството може да е в черно, добре изглеждащо червено и едно от блестящите, многоцветни градиенти на Samsung.

Всички снимки са изтекли от WinFuture и не са собственост на СмартМакс. А относно характеристиките може да използваме това което, предлагат от GsmArena, според които пълните спецификации са изтекли също тези дни. 

Samsung стартира Galaxy Note10 Lite скоро и благодарение на известния Roland Quandt, пълният лист със спецификации на смартфона вече е излязъл. Телефонът ще разполага с 6.7 ”Full HD + екран, чипсет Exynos 9810 и огромна батерия от 4500 mAh с до 25W бързо зареждане.

Голяма част от спецификациите са взаимствани от настоящия Samsung Galaxy Note10, като настройката на тройната камера – 12 MP f / 1.7 + 12 MP ултра широкоъгълна с f / 2.2 обектив, 12 MP телефото камера с 2x увеличение и f / 2.4 бленда. Една разлика от настоящия флагман е селфи камерата – предната камера е 32 MP с f / 2.0 обектив.

Samsung държи на Infinity AMOLED панела, но този път той ще включва редовен оптичен сензор за пръстови отпечатъци, а не ултразвуковата версия, както във флагманския вариант. Други спецификации включват 6 GB RAM, 128 GB памет и microSD слот за още повече снимки и видеоклипове.

​Звучи прекрасно и нямаме търпение да го видим и тестваме скоро, а вие можете да прочетете пълните статии в сайтовете на TheVerge и GsmArena.

Apple, Google и Amazon се обединяват за разработване за стандарт с отворен код за интелигентен дом

Apple, Amazon, Google – все големи имена, се съюзяват за едно по-добро бъдеще.

Случвало ли ви се е да си закупите продукт за вашият Умен Дом и да установите, че той не е съвместим с другите устройства във вашият дом?Започва едно лутане по интернет форумите и по магазините за да видим аджеба защо така се случи, а отговорът обикновенно е много прост – различните производители като Apple, Google, Amazon и Xiaomi правят устройствата си съвместими само със такива от същата марка или серия. 

За радост на всички SmartHome ентусиасти, този проблем скоро ще изчезне от хоризонта. Създава се Project Connected Home over IP – съвместна идея на Apple, Google, Amazon, към който също ще се присъедини Zigbee Alliance – производителят на друг протокол за интелигентен дом – и многобройните му членове на борда, включително Ikea, Samsung SmartThings и Signify, компанията зад Philips Hue.

В новия стандарт ще бъдат внесени технологии от всяка от системите за интелигентни домове на трите компании – Apple’s HomeKit, Amazon’s Alexa и Google Weave. Те възнамеряват да пуснат първоначален проект в края на 2020 г. Google казва, че за разработчиците системата ще опрости разработката на продуктите и ще намали разходите, „като им даде един стандарт за изграждане на техните продукти“.

Стандартът ще работи заедно със съществуващите протоколи за свързване – като Wi-Fi и Bluetooth – вместо да се стреми да ги замени. Всъщност групата казва, че устройствата вероятно ще трябва да поддържат Wi-Fi, Bluetooth Low Energy или Thread (много обсъждан, но малко използван протокол за интелигентен дом), за да работят изобщо със системата. Как точно да се свърже дадено устройство ще зависи от неговия производител.

​Каквото и да са ни подготвили, ще е нещо незабравимо и първа стъпка към нещо голямо, а групата заявиха, че в началото ще се насочат към устройства за сигурност – аларми за дим, брави на вратите, интелигентни щепсели, системи за сигурност и контроли за отопление / климатизация. 

Най-добрите джаджи за 2020 според Wired

Джаджите, с които да сте в крак с иновациите.

Според колегите от WIRED има по 1 продукт от всяка категория, който е над другите и заслужава призовото място за годината. Ние сме на мнение, че това се определя индивидуално спрямо нуждите на всеки човек, но техните предложения определено биха улеснили нашето еждневие. 

Sony WH1000XM3

Sony WH1000XM3

Sony печели в качеството на звука и дизайна, със сензорни контроли на дясната слушалка, живот на батерията, който трае до 30 часа. С бързото зареждане с USB-C и отличните безжични звукови характеристики те си заслужават всяка стотинка.

UE Megaboom 3

UE Megaboom 3

Той балансира характеристиките, качеството на звука и стойността си по-добре от всеки от неговите конкуренти с впечатляващия 20-часов живот на батерията и възможността за стерео двойка и верига с други UE високоговорители.

Apple iPhone 11

Apple iPhone 11

Това е iPhone, който може да убеди много верни на Android да сменят страната със страхотните си камери, мощност и производителност.

iPad Air

iPad Air

Ние обичаме iPad Pro, но за повечето хора съживеният iPad Air е най-добрият избор. Безвременният дизайн остава, както и екранът с висока резолюция, интуитивен софтуер и огромна колекция от приложения.

SmartMaks Fitbit Alta HR

Fitbit Alta HR

Ако нямате фитнес тракер, Fitbit Alta HR е чудесно начало. За разлика от smartwatch, батерията издържа цяла седмица, а тънката и дискретна лента съдържа много технологии.

SmartMaks Polar Vintage V

Polar Vantage V

Стилно изграден, с проследяване на съня и известия по телефона, Vantage V издържа 40 часа с едно зареждане. Van Potage V на Polar е най-оптимално работещият часовник, който можете да закупите.

SmartMaks MSI GE75 Raider 9SF

MSI GE75 Raider 9SF

MSI GE75 Raider 9SF  предлага фантастични всестранни характеристики и жизнен 17,3-инчов дисплей. Работи на графично ядро ​​на Nvidia RTX 2070, достатъчно за всякакви натоварвания.

SmartMaks Panasonic TX-55GZ2000

Panasonic TX-55GZ2000

Този 55-инчов OLED е най-добрият телевизор, който можете да закупите в момента. Безкомпромисният подход на Panasonic към качеството на картината е очевиден в направените по поръчка панели и HCX Pro Интелигентна обработка.

Прочетете цялата статия от WIRED

Без Google Play Store, Google Maps, Uber и други приложения за Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro стартира през март 2020 без поддръжка на Google

Mate 30 Pro на Huawei стартира само преди няколко месеца през Септември, но компанията вече е прогнозирала стартова дата и за следващия си флагман – P40 Pro. P40 и P40 Pro ще бъдат представени на събитие в Париж през март, заяви изпълнителният директор на потребителската група на Huawei Ричард Ю, според Франс прес.В последствие Ю добави, че P40 Pro ще работи на Android 10 без Google Mobile Services. Тъй като Huaweiбеше поставен в черния списък на правителството на САЩ от използването на американски технологии, Huawei не може да лицензира софтуера на Google. Android 10 е с отворен код, което означава, че Huawei има достъп до него свободно. Google Mobile Services, които са необходими за достъп до Google Play Store, и приложения като Google MapsUber и дори Google Podcasts изискват лиценз, който Huawei няма да получи. 

Това беше същата уговорка, която видяхме с Mate 30 Pro, телефон, който е невъзможно да се препоръча поради тези софтуерни неволи, въпреки фантастичната камера и отличния живот на батерията. Подобреният живот на батерията и още по-добрата настройка на камерата е това, което можем да очакваме с нетърпение с P40 Pro, заяви Ю пред Франс прес. 

​Телефоните на Huawei вероятно ще продължат да се продават в големи количества, тъй като повечето им клиенти са в Китай. Google не работи в Китай, така че нито един китайски телефон няма достъп до Google Mobile Services. Като такъв, черният списък на САЩ на Huawei не е проблем на най-големия му пазар.

Как да поискате Google да изтрие разговорите, които не сте искали да чуе

Предполагаме, че повечето от вас имат Смарт устройство – Смартфон, смарт часовник, смарт гривна, Смарт устройства за дома. А какво правите, когато не искате тези устройства да ви слушат (а те го правят постоянно)?Разговорите с Google Assistant могат да бъдат удобен начин да получите отговори на въпроси, да пуснете интелигентния си дом или да попитате за времето. Но от време на време, Асистентът може да отговори на въпрос, който не сте задали към него, или може случайно да запише фрагмент от разговор, който не искате да чуе.

Почти всичко, което правите, докато сте влезли в акаунта си в Google на устройство, се съхранява от Google, така че е разбираемо, че може да не искате Google да има записи на разговори, с които изрично не искате помощ от Google Assistant. Особено след като AmazonAppleGoogle и Microsoft всички бяха хванати по-рано тази година, използвайки компании подизпълнители, за да слушат гласови записи, записани от техните виртуални асистенти, някои от които били записани случайно и включваха чувствителна частна информация. 

Но има една проста команда да накараме Google да изтрие последното нещо, което сте му казали: просто кажете „Здравей, Google, това не беше за теб“ (“Hey Google, that wasn’t for you”) и Google Assistant ще изтрие последното съобщение, което сте го попитали.

Тествах го и се оказа, че работи както се очакваше. Попитах Google Assistant какво е времето и това се появи на страницата My Activity за моя акаунт. Когато след това казах, че записът не е за Google Assistant, въпросът ми за времето беше изчезнал от страницата.

Според страницата за поддръжка на Google можете да кажете и следните фрази, за да изтриете записи през определени периоди от време:

  • “Hey Google, delete my last conversation.” – изтрива последен разговр
  • “Hey Google, delete today’s activity.” – изтрива активността за деня
  • “Hey Google, delete this week’s activity.” – изтрива активността за последната седмица

А ако искате да изтриете отделни записи, всичко, което някога сте поискали от Google Assistant, или Googleавтоматично да изтрие записи след 3 или 18 месеца, можете да направите това от Google Assistant Activity dashboard. По същия начин можете да помолите Alexa на Amazon да изтрие записи на гласа ви, въпреки че трябва да отворите настройките в приложението Alexa и да включите “Enable Deletion by Voice”, за да го направите. След като направите това, можете да кажете “Alexa, delete what I just said”, за да изтриете последното нещо, което сте го питали, или “Alexa, delete everything I said today”, за да изтриете записи от този ден. Можете също да изтривате записи поотделно, на партиди или да настройвате автоматични изтривания чрез приложението Alexa или на Alexa Privacy page.

Една изненада от Xiaomi

MIJIA SMART MULTI-MODE GATEWAY

Xiaomi ми изненадаха приятно с поредният ъпдейт от устройства за Умен Дом, представени на годишната среща този месец. Предварително обявената дата за MIJIA Smart Multi-mode gateway беше 12-ти Декември 2019, но от Xiaomi ми изненадаха приятно и обявеният днес нов хъб е вече наличен за онлайн поръчки. Можете да поръчате от АлиЕкспрес за $25.75 или от Banggood за $24.99, ако сте в първите 100 поръчали. 

За разлика от предшествениците си тази малка джаджа има обхват до 200 метра, благодарение на 2-те MU-MIMO антени и може лесно и бързо да свърже всички ваши смарт устройства вкъщи, без значение с какъв протокол работят те – ZigBee, WiFi и Bluetooth. 

​Другото, по което се различава от предишните хъбове е начина на свързване към електрическата мрежа. Предполагам, че ако сте имали някои от предните модели, знаете колко неприятна е задачата да му намерите място – закрива и съседният контакт, надстърча от стената и особено, ако сте купили китайската версия с Европейски адаптер, лесно може да се блъсне или събори. Тук това е изчистено. Устройството идва с USB кабел и е достатъчно елегантно да се впише в обстановката на всеки един дом. 

MIJIA Smart Multi-mode gateway е съвместим с Apple HomeKit

Предполагаме, че сте видяли логото на HomeKit на първата снимка и сте се досетили, а ние бързаме да потвърдим – ​MIJIA Smart Multi-mode gateway е съвместимо с Apple HomeKit и работи на съвместимите Apple устройства. 
Това означава, че потребителите на Apple трябва да се оглеждат за HomeKit кода, който да използват за свързване.

ApplePay вече е налично с карти на УниКредит Булбанк

ApplePay вече е налично с карти на УниКредит Булбанк.

Пазарувайте с Apple Pay чрез телефона ви. Добавете вашата карта Mastercard® в Apple Wallet и вижте колко е лесно, бързо и безопасно още сега!

Какво е Apple Pay?

Случвало ли ви се е да ви се налага да купите нещо, но единствените неща в джобовете ви да са ключовете и телефона?
Проблем нали – трябва да се приберете, да вземете портфейла си и да се върнете, което не е проблем, ако искате нещо от кварталният магазин, макар и ненужната лека разходка. Но ако сте в другият край на града или сте в друг град просто се разминавате с желаната покупка, но не се притеснявайте. 
Това вече няма да е така за собствениците на Apple устройства и карти на УниКредит. 
Тук е момента когато сигурност и удобство наистина се обединяват.

  • Apple Pay e функционалност, която предлага лесен и сигурен начин за извършване на плащания с iPhone, iPad, Apple Watch и Mac
  • За да се извърши плащане е необходимо, банкова карта да бъде добавена в дигиталния портфейл – Wallet на Apple
  • Добавянето на картата в Wallet се нарича дигитализиране и на практика заменя физическата пластика с дигитална. Данните за картата са криптирани и не се съхраняват в устройството

Какво е необходимо, за да добавите картата си в Wallet?

Mоже да добавите своята карта Mastercard® директно през Apple Wallet. Как можете да направите това:

УниКредит БулБанк ApplePay

Отворете Wallet Изберете + от горния десен ъгъл на приложението.

Съгласете се с общите условия.

Сканирайте картата си или въведете на ръка необходимите данни.

Следвайте инструкциите, за да завършите процеса по добавяне на картата

Къде може да използвате Apple Pay?

 С Apple Pay  можете да плащате в търговски обекти, супер маркети, ресторанти и на много други места, където е наличен безконтактен ПОС терминал, в страната или чужбина, където видите един от следните символи:

Всички плащания на ПОС терминал се потвърждават с Touch ID или Face ID.

Плащане с iPhone и Touch ID:

  • Кликнете 2 пъти върху Home бутона с Touch ID и стартирайте Apple Wallet. Картата най-отгоре в портфейла е картата за плащане по подразбиране.
  • Приближете горната част на вашия iPhone близо до безконтактния ПОС терминал или четец,  докато не чуете звуков сигнал и видите отметка и съобщение „Done“ на дисплея на телефона.
  • Плащането е успешно след разпечатване на бележка от ПОС терминал

Google е в процес на федерално разследване на трудовите си практики

Google е под разследване от Националния съвет за трудови отношения на САЩ, съобщи CNBC в Понеделник.

Разследването следва неотдавнашните уволнения на четирима бивши служители на Google на име Лорънс Берланд, Пол Дюк, Ребека Ривърс и Софи Уолдман. И четиримата бивши служители бяха замесени във вътрешен активизъм по време на работата си за Google и насърчаваха колегите си да се присъединят към протестирането си по въпроси като плана на компанията да изгради цензурирана версия на своята търсачка в Китай или офертите си за договори на Министерството на отбраната. Ако бъде установено, че Google е уволнил тези служители във връзка с тяхната активност, това може да бъде намерено в нарушение на федералното трудово законодателство.

Четиримата служители повдигнаха обвинение в NLRB на 5 декември, твърдейки, че се използват нелоялни трудови практики. Google е бил под разследване от NLRB преди, включително скорошен случай, който беше уреден само преди два месеца. В това споразумение през Септември с агенцията, Google обеща, че ще позволи на служителите си да се обединят и да говорят с пресата, наред с други обещания. 

Обвинението през декември твърди, че Google е нарушил условията на спогодбата. Според CNBCразследването на NLRB ще се съсредоточи върху това дали Google е нарушила някакви трудови закони, като е уволнявала тези активисти и дали е възпирала служителите си да се обединяват.

Когато служителите подават обвинение в NLRB, агенцията трябва да започне разследване, за да определи дали трябва да предприеме официални действия и да подаде собствена жалба. Служителите на агенцията в Оукланд ще ръководят разследването, което се очаква да отнеме около 90 дни. Попитан за коментар от The VergeGoogle отговори със същото изявление, което използва след уволненията: 

„Ние уволнихме четири лица, които бяха замесени в умишлени и често повтарящи се нарушения на нашите дългогодишни политики за сигурност на данните, включително систематичен достъп и разпространение на материали и работа на други служители. Никой не е уволнен поради повдигане на тревоги или обсъждане на дейността на компанията.“

Реклама в TikTok, чрез Яндекс Директ

Рекламодателите в Yandex ще могат да рекламират и във видео платформата TikTok. Това ще позволи на собствениците на фирми да достигнат до младежка аудитория. Yandex започна да предлага специален рекламен формат, адаптиран за TikTok. Видеоклипът ще бъде създаден автоматично от снимките и текста с описание. Подходящ аудио запис и различни елементи за потребителите също ще бъдат автоматично добавени към рекламата.

Рекламирането в TikTok е достъпно като част от стандартния аукцион на Yandex Advertising Network в Yandex.Direct. Рекламодателите ще могат да избират насочване по интереси за търсене, социално-демографски характеристики, география и други параметри. Рекламата ще бъде показана, ако аудиторията на социалната мрежа съответства на настройките на кампанията. Така че ако не ви се чака докато се появи рекламен кабинет в ТикТок, ползвайте Яндекс