Месечни архиви: април 2016

PC продажбите бележат спад за шесто поредно тримесечие

Продажбите на персонални компютри намаляват за шесто поредно тримесечие и в началото на 2016 г.  са се понижили до нива невиждани от 2007 г., по данни на анализатори на пазара.

Проучване на изследователската компания Gartner показва 9,6% спад в продажбите на компютри през първото тримесечие в сравнение с година по-рано, на ниво от 64.7 милиона броя.

Данните от International Data Corporation (IDC) показват още по-рязко понижение, като доставките на компютри през първото тримесечие на 2016 са с 11.5% надолу спрямо същия период на миналата година и са се свлекли до 60,6 милиона броя.

&nbsp

Има още

Влиянието на технологиите върху социалното ни его

Ню-Йоркската рекламна агенция RXM Creative, е измислила оригинален начин за визуализация на 

популярността ни в социалните мрежи. Нарича се The social Ego, прилича на малък робот, вълшебно същество, с кръгла глава и леко тъжен поглед. В него са интегрирани  всички ваши потребителски данни в социалните мрежи и роботът променя размера си в зависимост от популярността ви в тях.

При наличието на лайкове се издува, при липсата на интерес към вашите публикации се свива, по този начин се опитва метафорично да изрази чувствата и емоциите ви.

Не се учудвайте, след като елементарните приложения получават пълен достъп до личната ви информация, че така известната социална мрежа Facebook, знае повече за вас дори и от най-близките ви хора и намирате отдушник в този тип сайтове.

Реално прекарваме повече време във виртуалното пространство, отколкото със същите тези „най-близки хора“. За никой не е изненада, че по този начин повдигаме самочувствието си и егото ни се влияе именно от успешната или неуспешна комуникация в социалните мрежи, вместо извън тях. Например при публикуване на селфи един лайк, може да ни направи щастливи, а един критичен коментар да ни нарани и да предизвика в нас състояние на депресия.

Силата на егото се крие в страха. Основната му функция е да пази личността, но се страхува, че може да се окажете в известна степен нехаресвани. Ето затова ви пришпорва да постигате повече, а най-голямата му нужда е одобрението. А най-лесният начин за одобрение е чрез виртуалната популярност, изразяване на личното ни мнение, чрез публикации на снимки, постове.

На фона на всичко това идеята да имаме някакъв образ на нашето “социално его”, който да ни помага да разберем как то расте или намалява, изглежда съвсем логична. И точно това използват в RXM Creative, с новата джаджа, която измерва успеха и неуспеха на дадена личност.

Автор: Ралица Арнаудова

iPhone 6 се самозапали

Анна Крейл, летяла към Хонолулу с Alaska Airlines от Вашингтон до Хавай, за да прекара там пролетната си ваканция.

Докато гледала филм на смартфона си, той внезапно избухнал в пламъци. Инцидентът е станал по време на нощен полет, като до приземяването са оставали още час и половина.

В паниката, Анна изпуснала телефона под седалката на други пътници. В създалата се суматоха и паника пътниците помислили, че самолетът пада.

За щастие, стюардесите успели да вземат бързи мерки и  да потушат огъня с малък пожарогасител.
Засега не е ясна причината за самозапалването на смартфона.
Странният случай се разследва, очаква се и техническа експертиза от компанията производител Apple.

Автор: Ралица Арнаудова

Radeon Pro Duo

AMD анонсира най-бързата карта за гейминг в света

 

AMD обяви графичната карта AMD Raedon Pro Duo. Към нея е включен софтуерен пакет за разработчици LiquidVR SDK което я прави мощна платформа за VR (виртуална реалност) подходяща както за възпроизвеждане на VR, така и за създаване на неговото съдържание.

Платформата дебютира на конференцията за разработчици на игри в Сан Франциско и е предимно насочена за създаване на VR съдържание; тя включва оптимизации на приложения за повишаване на ефективността на работния процес и поддържа софтуер като Adobe Premiere, Adobe® After Effects, Blackmagic DaVinci Resolve Studio и Blackmagic Fusion Studio.

Изчислителната производителност от 16 терафлопа на графичната карта позволява както бърза разработка на VR приложения, така и поддръжка на DirectX 12 с максимален реализъм в игрите и приложенията. Това я прави идеална за “геймъри които създават и за създатели които играят” – каквото е и мотото на продукта.

Има още

Как правописна грешка на хакер предотврати обир за почти 1 милиард долара

Правописна грешка в инструкция на онлайн банков превод помогна да се предотврати обир за почти 1 милиарда долара през миналия месец с участието на Централната банка на Бангладеш и Федералния резерв на Ню Йорк, съобщиха банкови служители.
Неизвестни все още хакери успяват да се измъкнат с около 80 милиона американски долара, превръщайки деянието в една от най-големите известни банкови кражби в историята.
Хакерите са проникнали в системата на Централната банка на Бангладеш и са откраднали пълномощия за извършване на банкови трансфери, заявиха двама висши служители на банката. След това са бомбардирали Федералния резерв на Ню Йорк с почти три дузини заявки за прехвърляне на пари от сметката на банката на Бангладеш към сметки във Филипините и Шри Ланка, казаха служители.Bank hackers
Четири заявки, за прехвърляне на около 81 милиона долара до Филипините, са се осъществили, но една пета, за $20 милиона е била спряна. Трансфера е бил адресиран до организация с нестопанска цел в Шри Ланка – фондация Shalika, но хакерите допуснали грешка в името на неправителствената организация. Вместо „foundation“, в името на фондацията те написали „fandation“, което подтиква Deutsche Bank – банката осъществяваща трансфера, да поиска потвърждение от Централната банка на Бангладеш, което е спряло трансфера, казва един от служителите.
Този главозамайващ и глобален обхват на обира подчертава нарастващата заплаха от кибер престъпността и как хакери могат да намерят слабите звена дори в най-сигурните компютърни мрежи.
Повече от месец след нападението, бангладешките служители се опитват да проследят парите, да подсилят сигурността и да идентифицират слабостите в системите им. Според тях е малко вероятно да хванат хакерите и може да отнеме месеци парите да бъдат възстановени, ако изобщо бъдат намерени.

Автор: Иван Петков

Какъв лаптоп да изберем

 

Какви са предимствата на преносимия компютър?

 

Мобилните компютри са лесно преносими, можете да ги носите по всяко време и навсякъде с вас. Новото поколение лаптопи, нетбуци и таблети тежат около и под 1 кг. Можете да работите на лаптопа, докато пътувате или докато си пиете кафето в любимото заведение.

Друг огромен плюс на лаптопа е неговата енергонезависимост. Можете да ползвате вашия преносим компютър или нетбук за определен период от време, без да имате източник на електроенергия. Дори ако токът спре, машината продължава да работи за разлика от настолния компютър. Съвременните батерии могат да ви осигурят от 3 до 12 часа автономна работа, в зависимост от вида на батерията, размера и типа на екрана, както и приложенията, с които работите.
Не трябва да пренебрегваме и удобстата на обединената периферия – в лаптопа разполагате с мишка, клавиатура, уеб камера, монитор, микрофон, безжична мрежа и в повечето случаи Bluetooth, картов четец и други допълнителни устройства.

На пазара има голямо разнообразие от марки и модели лаптопи с различни характеристики и дизайн. Тогава си задаваме въпроса: Как да изберем най-подходящия за нас лаптоп?

Ще се опитаме да ви упътим кои критерии са най-важни и определящи при вашия избор. 

Има още