15 антивирусни приложения за Android, които е добре да изтриете веднага

Нов пик в зловредните приложения в Google Play

Eксперти по сигурността на VPN Pro предупреждават за нов проблем, който заплашва устройствата с AndroidТози път смартфоните с платформата са изложени на риск от антивирусни приложения с голям брой изтегляния в Google Play. Проблемът е, че вместо да ни предпазват от вируси и други проблеми от този тип въпросните заглавия са разработени специално да откраднат информация и да инфектират смартфоните. Toва налага да бъдем много внимателни.

Според официалните данни на VPN Pro заглавията, които попадат в списъка им вече са генерирали милиони инсталации за Android. Потребителите дават някои специфични разрешения мислейки, че изтеглят антивирусна програма, но вместо това мобилното приложение предизвиква неочаквани проблеми. Някои от тях си осигуряват достъп до камерите, а другите могат дори да извършват телефонни обаждания, съобщава Mirror.co.uk.

Ето и кои са имената на антивирусни приложения, които крият рискове за сигурността на личните ни данни:

Security Master
Virus Cleaner
Antivirus Free 2019
360 Security
Virus Cleaner 2019
Super Phone Cleaner
360 Security Lite
Super Cleaner
Clean Master
Super Security
Antivirus Free
Antivirus Android
Antivirus & Virus Cleane
Antivirus Mobile

Специалистите съветват да обръщате специално внимание на коментарите и рейтингите в Google Play, за да се предпазите. Най-добре е да изтегляте съдържание единствено от добре познати разработчици. Другият полезен съвет е да проверите разрешенията, които всеки инсталиран софтуер на смартфона е получили от вас. По този начин ще сведете до минимум възможността да станете жертва на подобни заплахи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *